Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γιάννης Οικονόμου: Ανακούφιση- Αποκατάσταση- Πρόληψη, το στοίχημα της επόμενης μέρας μετά τη θεομηνία.

 

 

Στις περιοχές της Φθιώτιδας που επλήγησαν από τη θεομηνία βρέθηκε κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ο βουλευτής Γιάννης Οικονόμου όπου και διαπίστωσε από πρώτο χέρι το μέγεθος της καταστροφής σε δημόσιες υποδομές και δίκτυα, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και σε σπίτια και επιχειρήσεις.

 

Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο βουλευτής Φθιώτιδας, την επόμενη μέρα της καταστροφής η απόλυτη προτεραιότητα της πολιτείας πρέπει να επικεντρωθεί στο τρίπτυχο ''Ανακούφιση- Αποκατάσταση-Πρόληψη''.

 

Επικεντρώνοντας στο κομμάτι της πρόληψης ο κ. Οικονόμου σημειώνει πως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα γεγονότα αυτά θα γίνονται πιο συχνά. Απαιτείται λοιπόν ο συνολικός επανασχεδιασμός της αντιπλημμυρικής πολιτικής λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα δεδομένα καθώς και η επιτάχυνση της αδειοδότησης και της διαγωνιστικής διαδικασίας έτσι ώστε τα συγκεκριμένα έργα να υλοποιούνται άμεσα. Επιπρόσθετα ο νέος σχεδιασμός θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνει την υποχρέωση των εταιρειών που κατασκευάζουν έργα εθνικής κλίμακας να αποκαταστήσουν όλα τα σημεία που διαχρονικά εμφανίζουν προβλήματα και να προχωρήσουν εκεί που είναι απαραίτητο σε νέες παρεμβάσεις κατά μήκος των δρόμων, στα τούνελ και στις γέφυρες που διατρέχουν το νομό μας.

 

Κατά την αποψη του κ. Οικονόμου ''στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων ανακούφισης και αποκατάστασης και στην αρτιότητα και την επάρκεια των μέτρων πρόληψης θα κριθεί στα μάτια των πολιτών το κύρος της πολιτικής μας αλλά και η ικανότητα του κρατικού μηχανισμού στα συγκεκριμένα θέματα''.

Τέλος ο κ. Οικονόμου προτείνει ο συντονισμός, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση μιας τέτοιας παρέμβασης να ανήκει κυρίως στην κεντρική κυβέρνηση μέσω της ίδρυσης μιας υπηρεσίας στα πρότυπα των ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ ή της ΕΓΝΑΤΙΑ που θα ασχολείται αποκλειστικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.