Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Η Αμαλία Ποντίκα για τη Βία κατα των γυναικών :''Θα μπορούσε να συμβεί σε εμάς, στην αδερφή μας, στην κόρη μας, στη φίλη μας''

Η Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Γυναικών, μπορεί να μοιάζει ως μία ακόμη Παγκόσμια Ημέρα από τις τόσες επετείους που έχουμε συνηθίσει, για εμάς ωστόσο ήταν η αφορμή για να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση ,επισημαίνει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αμαλία Ποντίκα με αφορμή τις εκδηλώσεις του Δήμου Λαμιέων για την εξάλειψη της βίας κατα των γυναικών . ''Ο πολιτισμός ενός τόπου , σημειώνει η Αντιδήμαρχος , είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων, με κυρίαρχο ωστόσο το ανθρώπινο στοιχείο, την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις ανθρώπινες σχέσεις''.

Μέσα από την συγκεκριμένη πρωτότυπη δράση του Δήμου Λαμιέων σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου, φιλοδοξούμε να περάσουμε το μήνυμα , προσθέτει η Αμαλία Ποντίκα ,  ότι πρέπει να σταματήσουμε να αδιαφορούμε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα μιας και θα μπορούσε να συμβεί σε κάποια από εμάς… Θα μπορούσε να συμβεί σε εμάς, στην αδερφή μας, στην κόρη μας, στη φίλη μας.

Ο αντιδήμαρχος Λαμιέων Παναγιώτης Στασινός  , υπεύθυνος για την δημόσια υγεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την τρίτη ηλικία, την ισότητα των φύλων και την ποιότητα ζωής, δήλωσε οτι ''η  βία εναντίον της γυναίκας αποτελεί ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και ντροπή για την κοινωνία μας. Όχι άλλη ανοχή, συγκάλυψη και σιωπή στη βία κατά των γυναικών''.

''Η ζωή δεν έχει καιρό για χάσιμο , γιαυτό και ο  Δήμος Λαμιέων μέσω του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών έγκαιρα, έγκυρα και συντονισμένα προσφέρει έμπρακτη ανακούφιση και ελπίδα'' δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος για την Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη, Κοινωνική Πολιτική, Κοινωνικές Δομές και  Εθελοντισμό  Δημήτρης Τζούφλας .

Στην συνέντευξη Τύπου δηλώσεις για το θέμα της βίας κατα των γυναικών εκαναν ο Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημητρης Αργυρίου  ,  η ψυχολόγος Ιωάννα Σκυλίτση και η νομικός  Αθηνά Σκανδάλη .

Αξιοσημείωτη η πρωτοβουλία των στελεχών του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων  Μαρία Μπάκου και Ιωάννα Σκυλίτση. Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ,φωτογραφήθηκαν ως κακοποιημένες γυναίκες για τις ανάγκες της φετινής αφίσας της Παγκόσμιας Ημέρας.



Απογοητευτικά είναι πάντως τα στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών στην Ελλάδα . Σε 18.583 ανέρχονται τα περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019. Από αυτά τα 16.603 είναι περιστατικά βίας, ενώ τα 1.980 αφορούν περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

 

Ανάλογη εικόνα δείχνουν και τα στοιχεία των ξενώνων των δήμων, καθώς εκ του συνόλου των 1.697 φιλοξενούμενων, οι 1.457 ήταν θύματα βίας. Παράλληλα, στους ξενώνες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εκ του συνόλου των 212, οι 194 ήταν θύματα βίας.

«Είναι ξεκάθαρο πως η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών και θυμάτων που εξυπηρετούνται από τις δομές και τα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι περιπτώσεις βίας φύλου», αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Συρεγγέλα.

Επιπλέον η γραμμή «SOS 15900» από την έναρξη της λειτουργίας της τον Μάρτιο του 2011, έχει δεχθεί 37.482 κλήσεις. Ειδικότερα, κατά το έτος 2018, από τις 5.088 κλήσεις που δέχθηκε οι 4.116 αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας.

Από τις 2.864 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 2.519 κλήσεις αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο, οι 110 κλήσεις σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 28 κλήσεις σε περιπτώσεις βιασμού, 2 κλήσεις σε trafficking και σε περιπτώσεις πορνείας, και 108 κλήσεις αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας. Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν: 1.621 κλήσεις (41%) σε ψυχοκοινωνική στήριξη, 1.287 κλήσεις (33%) σε νομική συμβουλευτική, 274 κλήσεις (7%) σε νομική βοήθεια, 281 κλήσεις (7%) σε αναζήτηση φιλοξενίας και 22 κλήσεις (1%) σε αναζήτηση εργασίας.