Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Η αντιπλημμυρική θωράκιση του κάμπου της Λαμίας

• Τα προβλήματα που υπάρχουν, τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, τα έργα που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν και αυτά που καθυστερούν να υλοποιηθούν


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που δοκίμασαν σκληρά τα προηγούμενα τρία χρόνια και τη δική μας περιοχή καθιστούν την αντιπλημμυρική θωράκιση του κάμπου της Λαμίας έργο πρώτης προτεραιότητας για την Περιφέρεια Στερεάς και το Δήμο Λαμιέων στα πλαίσια μιας πολιτικής ανθεκτικότητας απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

Το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας του κάμπου της Λαμίας και των περιοχών του Σπερχειού ποταμού, κυριάρχησε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής με αφορμή επίκαιρη επερώτηση της Περιφερειακής Συμβούλου Αλίκης Λιάσκα από την παράταξη “Περιφέρεια - Στερεά”.

Αναπτύσσοντας την ερώτηση και απευθυνόμενη στον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα, η κ. Λιάσκα ζήτησε να ενημερωθεί σε ποιές ενέργειες έχει προβεί η Περιφέρεια έως τώρα προκειμένου να συντηρηθεί ή να ανακατασκευαστεί η Γερμανική Τάφρος ως αντιπλημμυρικό έργο, με στόχο να αποτραπεί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μια νέα πλημμύρα του κάμπου της Λαμίας από μια νέα υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού.

Η κ. Λιάσκα ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για το ποιά αντιπλημμυρικά έργα έχουν σχεδιαστεί ή βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης στην περιοχή που επλήγη (Κόμμα) ώστε να μην παρατηρηθούν ανάλογα φαινόμενα μετά απο μια σφοδρή νεροποντή στο μέλλον καθώς και για το ποια είναι η προϋπολογισθείσα δαπάνη των αντιπλημμυρικών αυτών έργων.

«Το Δεκέμβριο 2021 μετά από σφοδρή νεροποντή επλήγησαν τα χωριά του κάμπου της Λαμίας και ιδιαίτερα το χωριό Κόμμα Φθιώτιδας.

Το συγκεκριμένο χωριό επλήγη κατόπιν υπέρβασης των ορίων της κοίτης του Σπερχειού και αφού δεν πραγματοποιήθηκε η διόδευση της πλημμύρας μέσω της γερμανικής τάφρου, η οποία κατασκευάστηκε από τους Γερμανούς το 1944, για την προστασία της σιδηροδρομικής γραμμής» επεσήμανε η κ. Λιάσκα αναπτύσσοντας την επερώτησή της.

«Το αποτέλεσμα ήταν», πρόσθεσε, «ένας μεγάλος όγκος νερού να οδηγηθεί προς το χωριό πλημμυρίζοντας κατοικίες και αγροκτήματα και μετατρέποντας τους δρόμους του χωριού σε χείμαρρους αναγκάζοντας κατοίκους του να το εκκενώσουν με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ».

«Η σημερινή κατάσταση της γερμανικής τάφρου», σημείωσε η Περιφερειακή Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, «αναδεικνύει ότι μεγάλο τμήμα της τεχνητής κοίτης καλύπτεται από καλαμιώνες ενώ στο σημείο όπου η τάφρος διασταυρώνεται με την Ε65 έχει γίνει απλά υποτυπώδης καθαρισμός (κλάδεμα) προ πολλών μηνών».

Κατέθεσε μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες μετά από επίσκεψη που έκανε η ίδια στην συγκεκριμένη περιοχή.

 

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Παρασκευής 17 Μαΐου.