Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Ελλάδα, η Εσθονία , η Λαμία ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

  
Με την παρουσία του Πρέσβη της Εσθονίας Priit Pallum ξεκίνησε σήμερα η πιλοτική περίοδος λειτουργίας των  δύο πρότυπων  αυτόνομων ηλεκτρικών μίνι λεωφορείων στο Δήμο Λαμιέων στο πλαίσιο του προγράμματος Fabulos. Αναμφίβολα πρόκειται για μια καινοτομία . Μπορεί η πόλη της Λαμίας με δύο λεωφορεία χωρίς οδηγό να εισέλθει στην 4η Βιομηχανική επανάσταση θα ρωτούσε κάποιος . Φυσικά και οχι . Χρειάζεται να γίνουν παράλληλα παρα πολλά πράγματα για να είμαστε σε θέση υστερα απο καποια χρόνια να μιλούμε και στη Λαμία για την ελευση μιας νέας εποχής .
Σε ολη αυτή την ιστορία ομως υπάρχει κάτι πολύ σπουδαιότερο απο την υπαρξη δύο λεωφορείων χωρίς οδηγό . Και αυτό είναι η συνεργασία του Δήμου Λαμιέων με μια χώρα την Εσθονία που αποτελεί πρότυπο ψηφιακής διοίκησης σε ολόκληρη την Ευρώπη . Η συνεργασία του Δήμου Λαμιέων με την Εσθονία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να εχει για τη πόλη μας και θα πρέπει αυτή η συνεργασία που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Fabulos να συνεχιστεί με κάθε τρόπο και σε αλλους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών .
Οι πολιτικές της Εσθονίας στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και σε προγράμματα καινοτομίας διδάσκονται στα καλύτερα Πανεπιστήμια . Η πανδημία εφερε μια μικρή επανάσταση , υποχρεώνοντας χώρες και λαούς που εχουν μείνει πίσω στην ψηφιακή εποχή να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα .
Η Ελλάδα είναι απο εκείνες τις χώρες που δεν κατάφερε να αξιοποιήσει αναπτυξιακά και προς οφελος των πολιτών της τα αποτελέσματα της 2ης και 3ης βιομηχανικής επανάστασης . Εξακολουθεί να παραμένει πολύ πίσω σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής διοίκησης . Η πανδημία αλλάζει με ταχύτητα τα πάντα . Επιβάλλει οι δουλειές να γίνονται εξ αποστάσεως . Ολοι σήμερα επικοινωνούν μεταξύ τους με τηλεδιασκέψεις και ολοι μιλούν για τηλεργασία, τηλεκπαίδευση , τηλειατρική κλπ .
Με λίγα λόγια η πανδημία και οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετωπισή της , μας αναγκάζουν να κάνουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο απ'οτι το κάναμε μέχρι σήμερα . Και σε αυτή τη συγκυρία το γεγονός οτι στη Λαμία ξεκίνησε η πιλοτική περίοδος λειτουργίας των  δύο πρότυπων  αυτόνομων ηλεκτρικών μίνι λεωφορείων , εχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα . Τονίζει την ανάγκη μιας συνολικής αναβάθμισης των λειτουργιών μιας πόλης . Απο τον τρόπο που διοικείται ο Δήμος , απο τον τρόπο που γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων και ρυθμίζεται το κυκλοφοριακό της πόλης , μέχρι τον τρόπο που υποστηρίζονται ανθρωποι που εχουν πραγματική ανάγκη . Η αλήθεια είναι οτι ξεκινάμε απο πολύ χαμηλά . Θα χρειαστεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές για να αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της πόλης . Πάνω απ'ολα ομως θα χρειαστεί πολιτικό θάρρος για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές . Σε κάθε περίπτωση οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας ...
                                                                                                                                                                       Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                            Δημοσιογράφος 
 
 
 
 

    

Απόψεις