Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Η Τέλεια Καταιγίδα ! (Αρθρο Χρήστου Αλεξανδρή )

 

Κινδυνεύει με διάλυση η Ενωμένη Ευρώπη ; Απειλούνται σοβαρά οι κατακτήσεις της μεταπολεμικής πολιτικής γενιάς που εξασφάλισαν στις κοινωνίες της Δύσης το μεγάλωμα των οικονομιών τους , υψηλή παραγωγικότητα ,  υψηλό βιοτικό επίπεδο , ενα ισχυρό κοινωνικό κράτος με δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους και ευάλωτους πολίτες  , ασφάλεια και ευημερία για ολους ; Απειλούνται δημοκρατία , κράτος δικαίου , ανθρώπινα δικαιώματα απο την επέλαση του ευρωσκεπτικισμού , την ανοδο της ακροδεξιάς , την ενίσχυση λαικίστικων δυνάμεων που υπόσχονται κλειστά σύνορα ,  εξοδο απο το Ευρώ και επιστροφή σε εθνικά νομίσματα  , κεφαλαιακούς ελέγχους , προστατευτισμό ; Ολα αυτά και πολλά αλλα ερωτήματα πλανώνται σήμερα πάνω απο τα κεφάλια πολιτικών ηγετών και αναλυτών παρακολουθώντας τα αποτελέσματα εκλογών και δημοψηφισμάτων . Σήμερα δεν είναι  τα Γαλλικά προάστια που φλέγονται με την εξέγερση απελπισμένων νέων , αλλά παίρνει φωτιά το κέντρο της Ευρώπης με την Λεπέν να συνιστά τον υπ'αριθμόν ενα κίνδυνο για ολόκληρο το ευρωπαικό οικοδόμημα . Τελικά η Ελλάδα  οπως αποδεικνύεται απο τις εξελίξεις , δεν ηταν η εξαίρεση στον κανόνα , οταν το 2015 οι πολίτες της επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη  στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούσαν τον τόπο για δεκαετίες . Τα παραδοσιακά πολιτικά σχήματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς κλονίζονται σε ολη την Ευρώπη σήμερα και το κενό που δημιουργείται καλύπτεται με την ανάπτυξη κομμάτων απο τα ακρα του πολιτικού φάσματος .  Είναι τυχαίο οτι το κόμμα της κεντροδεξιάς στη Γαλλία αποδοκιμάστηκε απο την πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών και δεν κατάφερε να περάσει ουτε κάν στο δεύτερο γύρο των εκλογών ;  Είναι επίσης τυχαίο οτι οι σοσιαλιστές του Ολάντ υπέστησαν την πιο ταπεινωτική ηττα στην ιστορία τους  κερδίζοντας μόνο το 6% των Γάλλων ψηφοφόρων ; 

Εντάξει , εμείς στην Ελλάδα είμαστε λαικιστές και απαίδευτοι πολιτικά --ετσι ελεγαν οι ινστρούχτορες -γι'αυτό και στις εκλογές πήγαμε αριστερά , απορρίπτοντας το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου  και τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά . 

Αλήθεια ομως , λαικιστές και οι Γάλλοι ; Λαικιστές και οι Ολλανδοί ; Λαικιστές και οι Βρετανοί με το Brexit ;  Λαικιστές και απαίδευτοι πολιτικά και οι Ιταλοί που ψήφισαν οχι στο δημοψήφισμα , ενω σήμερα  τα τέσσερα απο τα πέντε βασικά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις επόμενες εκλογές υποστηρίζουν την επιστροφή στη Λιρέτα ;

Η αλήθεια είναι οτι οκτώ χρόνια τώρα η Ευρώπη παλεύει να αντιμετωπίσει την κρίση που χτύπησε και την ιδια μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην αλλη πλευρά του Ατλαντικού , ομως σημειώνει θλιβερές επιδόσεις . Οι  πολίτες αντιλαμβάνονται οτι τα πράγματα κάθε χρόνο χειροτερεύουν για τους ιδιους . Οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους και νοιώθουν μεγάλη ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον . Κατα την αποψή μας , αυτός είναι και ο λόγος που τα κόμματα του κέντρου , τόσο της κεντροαριστεράς , οσο και της κεντροδεξιάς που είχαν ποντάρει τη φήμη τους στην επιτυχία των προγραμμάτων της λιτότητας και στην ιδέα οτι το κοινό νόμισμα θα εφερνε ευημερία για ολους , εχουν στο συνολό τους βυθιστεί στην ανυποληψία . Με μεγάλα ποσοστά οι ψηφοφόροι σε Ελλάδα , Ισπανία , Γαλλία , Πορτογαλία , Ιταλία και αλλες χώρες απορρίπτουν τα κόμματα της λιτότητας .      

Οπου στήνονται κάλπες ή γίνονται δημοψηφίσματα το μήνυμα προς τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ είναι ενα : Απλοί πολίτες εχουν φτάσει στα ορια της ανοχής τους . Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν τα πάνε καθόλου καλά . Οι πολιτικές που προωθούνται απο τις ηγεσίες στην Ευρώπη μπορεί να ωφελούν τους λίγους , αλλά δεν εξασφαλίζουν ευημερία για τους πολλούς . Οι πολιτικοί στην Ευρώπη υποσχέθηκαν στους πολίτες εξοδο απο την κρίση αλλά οκτώ χρόνια τώρα αυτό που κάνουν είναι να διοχετεύουν δισεκατομμύρια για τη διάσωση των Τραπεζών και των Τραπεζιτών , των μετόχων και των ομολογιούχων τους , αλλά οι πολίτες χάνουν τις δουλειές τους και τα σπίτια τους . Σκληρή λιτότητα για τους πολίτες , πακτωλός χρημάτων για τις Τράπεζες . Για να καλυφθεί η γαλαντομία προς τις Τράπεζες ,  χρειάστηκε να υπερφορολογηθούν οι επιχειρήσεις και να γίνουν τεράστιες περικοπές στο κοινωνικό κράτος , στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια . Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών εισπράτουν στις κάλπες οι πολιτικοί . Φταίνε αραγε τα θύματα για την ψήφο τους ή μήπως οι πολιτικοί για τις επιλογές τους ;  ''Η διεύρυνση των ανισοτήτων ξαναφέρνει τον κόσμο στο  ακραίο σημείο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει ο  Α' Παγκόσμιος Πόλεμος '' γράφει ο Γάλλος Οικονομολόγος Τόμας Πικετύ  στο σπουδαίο βιβλίο του ''Το Κεφάλαιο τον 21 αιώνα ''. 

 

                                                                                                                                                                                Χρήστος Αλεξανδρής