Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΚΑΣ: Αναβολή της συζήτησης για τα αιολικά στη Νότια Εύβοια

Αναβλήθηκε η εξέταση του θέματος για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των πέντε αιολικών σταθμών στην περιοχή των Στύρων που εξεταζόταν χθες (στις 11.00 το βράδυ) στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση διακόπηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα καθώς έγιναν δεκτά τα αιτήματα για αναβολή που κατέθεσαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού.

Τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν τη διενέργεια αυτοψίας στην περιοχή, το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση διαβάστηκαν τα αιτήματα που είχαν καταθέσει αρχαιολόγοι και κάτοικοι, ενώ ο  φάκελος που κατέθεσε η εταιρία θεωρήθηκε με ελλιπή τεκμηρίωση.Να θυμίσουμε ότι η εσπευσμένη εισαγωγή της Μ.Π.Ε  στη συνεδρίαση από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟΑ και πρόεδρο του ΚΑΣ Γιώργου Διδασκάλου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από αρχαιολόγους, πολίτες και βουλευτές, οι οποίοι προσπάθησαν να βάλουν φρένο στις παράτυπες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και άσκησαν έντονη πίεση κατά της απαράδεκτης ενέργειας του κ. Διδασκάλου ο οποίος έφερε στο τραπέζι του ανώτατου γνωμοδοτικού οργάνου την ΜΠΕ αν και εκκρεμεί (από τις 3/9/21) η αναριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου «Δρακόσπιτο, Πύργος Νημποριού Στυρέων, μετά από πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας. Με βάση τον αρχαιολογικό νόμο 3028/02  η αναριοθέτηση προηγείται και έπεται η εξέταση της Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

Πηγή: efsyn

    

randomness