Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Κάτι περισσότερο ξέρουν οι Αμερικανοί ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 
Η Ευρώπη είναι σοβαρά αρρωστη . Η νόσος του κορωνοιού δεν γνωρίζει σύνορα και εχει μολύνει ολα τα κράτη δοκιμάζοντας σκληρά τις αντοχές του κοινωνικού κράτους που οικοδομήθηκε μετα απο πολλές θυσίες απο τους λαούς της ευρωπαικής ενωσης , αλλά και τις οικονομίες των ευρωπαικών χωρών .
Η επιστήμη  εχει προοδεύσει και το εμβόλιο κατα του κορωνοιού , είναι θέμα χρόνου πότε θα βρεθεί και θα διατεθεί για κατανάλωση .
Η Ευρώπη ομως , εχω την αίσθηση οτι πάσχει απο μια πολύ μεγαλύτερη ασθένεια . Πάσχει απο τη νόσο του εθνικισμού . Μια νόσος που δεν εχει εύκολη γιατρειά , οχι γιατί δεν εχει βρεθεί το φάρμακο , αλλά γιατί ο ασθενής αρνείται να το δοκιμάσει .
Είναι η θεραπεία που εφαρμόζουν οι Αμερικανοί , κάθε φορά που ξεσπά μια κρίση .
Εν μέσω κρίσης του κορωνοιού , Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί , αφησαν στην ακρη τις διαφορές που τους χωρίζουν , ενωσαν τις δυνάμεις τους και αποφάσισαν να ρίξουν τρία τρισεκατομμύρια στην οικονομία για να αντιμετωπίσουν την πανδημία . 
Την ιδια θεραπεία είχαν εφαρμόσει και στο ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης το 2008 , με αποτέλεσμα να την ξεπεράσουν πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα απο τους ευρωπαίους .
Την θεραπεία αυτή αρνούνται πεισματικά οι ευρωπαίοι και κάθε φορά τρώνε τα μούτρα τους .
Κάτι περισσότερο ξέρουν οι Αμερικανοί . 
Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοιού , θα περίμενε κανείς τα ευρωπαικά κράτη να ερθουν πιο κοντά το ενα με το αλλο , και να αποφασίσουν να δράσουν απο κοινού και με συνεργασίες για να ξεπεράσουν το πρόβλημα . Δυστυχώς , αυτό που κάνουν είναι να χρησιμοποιούν την κρίση για να ανακαλύπτουν και πάλι τις διαφορές τους .
Αντι , η Ευρώπη να βγαίνει πιο δυνατή απο τις δοκιμασίες , οι κρίσεις την καταβάλλουν και την απειλούν με διάσπαση και διάλυση .
Το ζήσαμε με την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό . Το ζούμε σήμερα με τον κορωνοιό .
Η οικονομική κρίση τα προηγούμενα χρόνια μεγάλωσε το χάσμα Βορείων και Νοτίων στην Ευρώπη . Ενίσχυσε τον απομονωτισμό και οχι την ευρωπαική ολοκλήρωση .
Η προσφυγική κρίση δυνάμωσε τις αντιμεταναστευτικές φωνές και ενίσχυσε το ρεύμα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θέλουν κλειστά σύνορα και επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.
Η υγειονομική κρίση σήμερα γέρνει ακόμη περισσότερο την πλάστιγγα προς το εδαφος του κινήματος του απομονωτισμού , που βρίσκει την εκφρασή του στην ανοδο ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας . Γερμανία , Ολλανδία και Φινλανδία , αρνούνται πεισματικά τα ευρω-ομόλογα , οπως πριν λίγα χρόνια αρνήθηκαν το ταμείο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων , με αποτέλεσμα να αδειάσουν οι ελληνικές τράπεζες αφήνοντας τα κεφάλαια να φύγουν για πιο ασφαλείς προορισμούς  .
Τι τραγική ειρωνεία . Την ωρα που οι λαοί της Ευρώπης , περιμένουν να εκφραστεί η ευρωπαική αλληλεγγύη , οι πλουσιότερες χώρες του Βορρά (Γερμανία , Ολλανδία ) , είναι αυτές που την αρνούνται , γυρίζοντας επιδεικτικά την πλάτη τους στις φτωχότερες χώρες που ζητούν στήριξη και βοήθεια .
Γι'αυτό τον τελευταίο καιρό μετά το Brexit , κυκλοφορούν στην Ευρώπη και αλλα σενάρια εξόδου , απο χώρες που αναζητούν την ευρωπαική αλληλεγγύη . 
 
                                                                                                                                                                         Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                 Δημοσιογράφος

   

Απόψεις