Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΛΑΡΚΟ : Η λύση του 2014 , ο υπουργός και ο λαικισμός ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
Σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ  στα γραφεία του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας  . Διαβάζουμε στο δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε οτι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου  ανταποκρίθηκε ο Υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος  Σταϊκούρας . Κατα τη γνώμη μας αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί είδηση . Και δεν είναι είδηση γιατί οσοι παρακολουθούν απο κοντά τις εξελίξεις ,γνωρίζουν πολύ καλά οτι ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας. Χρήστος Σταικούρας δεν εχει απουσιάσει απο καμία συνάντηση , σύσκεψη , ημερίδα ή συγκέντρωση εργαζομένων της εταιρείας .
Και τότε που η Νέα Δημοκρατία ηταν στην αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο τώρα που είναι στην κυβέρνηση . Και οφείλουμε αυτό να του το αναγνωρίσουμε .
Τα γράφουμε ολα αυτά γιατί πρέπει τα πράγματα να λέγονται με το ονομά τους . Γνωρίζουν αλλωστε πολύ καλά οι ιδιοι οι εργαζόμενοι ποιοί απο τους πολιτικούς , ολα αυτά τα χρόνια , τους ελεγαν αλήθειες και ποιοί καλλιεργούσαν αυταπάτες στην προσπαθειά τους να ψηφοθηρίσουν .
Ας πάμε ομως δύο χρόνια πίσω για να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας .
Θα θυμίσω σε οσους το εχουν λησμονήσει , την σύσκεψη που είχε γίνει τον Απρίλιο του 2018 στο Δημαρχείο της Αταλάντης παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του σημερινού υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα .
Τότε κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και στη Φθιώτιδα είχε εκλέξει τέσσερις βουλευτές . Σε εκείνη τη σύσκεψη λοιπόν που είχε γίνει με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Λοκρών Νίκου Λιόλιου , αναζητούνταν εναγωνίως η λύση για τη ΛΑΡΚΟ .
Οι εργαζόμενοι της εταιρίας οπως τώρα ετσι και τότε αγωνιούσαν για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των θέσεων εργασίας . Περίμεναν να ακούσουν απο τους βουλευτές τις προτάσεις τους . Δυστυχώς ακουσαν μόνο ευχολόγια !
Με εξαίρεση τον βουλευτή Χρήστο Σταικούρα , ο οποίος είχε παρουσιάσει στη σύσκεψη πως εχει η κατάσταση παρουσία μάλιστα και του προέδρου της ΛΑΡΚΟ κ. Ρενιέρη .
Σε εκείνη την συνάντηση στην Αταλάντη , ο σημερινός υπουργός , ως βουλεςυτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2018 είχε επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου , το σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2014 , το οποίο εγκατέλειψε ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του στην κυβέρνηση , χωρίς να παρουσιάσει κανένα αλλο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας , με αποτέλεσμα εξι χρόνια τα προβλήματα να διογκώνονται και τα χρέη να συσσωρεύονται . Απο εκείνη τη σύσκεψη στο Δημαρχείο Αταλάντης φάνηκε οτι δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση παρα μόνο ευχολόγια για τη σωτηρία της εταιρείας . Το μοναδικό σχέδιο σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ ηταν το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Σταικούρας και το οποίο επανέφερε στο προσκήνιο η σημερινή κυβέρνηση με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή . Η μοναδική αλλαγή ηταν ο εκκαθαριστής , κάτι που δεν προβλεπόταν το 2014 .
Απο το 2014 ομως χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τα προβλήματα διογκώθηκαν .
Να σημειώσουμε μόνο οτι επι εξι χρόνια στη ΛΑΡΚΟ πληρώνονταν μόνο οι μισθοί των εργαζομένων και η εταιρεία δεν πλήρωνε ουτε το ρεύμα στη ΔΕΗ , ουτε τους προμηθευτές . Απο το 2014 θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα για να μην φτάσει η εταιρεία στο σημερινό αδιέξοδο . Ο λόγος που δεν εγιναν ηταν γιατί η λύση του 2014 εγκαταλείφθηκε και αντικαταστάθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο απο κραυγές συμπόνοιας και συνθήματα κενού περιεχομένου , οπως για παράδειγμα ''κάτω τα χέρια απο τη Λάρκο '' και αλλες γραφικότητες . Δυστυχώς για αλλη μια φορά ο λαικισμός επικράτησε της ρεαλιστικής πρότασης .
                                                                                                                                                                                              Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                                 Δημοσιογράφος