Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ληξιπρόθεσμες οφειλές και δικαστικές αποφάσεις προβληματίζουν τους Δημάρχους στη Στερεά

 

 

 

Το θέμα των οικονομικών των Δήμων, ήταν αυτό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της, στη Λαμία, μετά από καιρό.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι αυτοδιοικητικοί που πήραν μέρος στη συνεδρίαση, χρησιμοποίησαν τις προστατευτικές τους μάσκες, τηρώντας κατά γράμμα τις επιταγές των Υγειονομικών που συνιστούν τη χρήση μασκών προστασίας σε όσους βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

Οι Δήμαρχοι για μία ακόμη φορά εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις δικαστικές αποφάσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις νέοι Δήμαρχοι, που ανέλαβαν τους Δήμους τους, τον Σεπτέμβριο του 2019, τόνισαν ότι έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλα οικονομικά προβλήματα σε αρκετές περιπτώσεις.

Μιλώντας για το θέμα των οικονομικών, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης, ενημέρωσε το Σώμα, ότι το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε και το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε το προηγούμενο διάστημα, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Ένα θέμα που το ζείτε καθημερινά, είναι τα οικονομικά μας. Η αγωνία πλέον είναι πάρα πολύ μεγάλη για το που πάμε και τι θα γίνει. Εκφράστηκαν όλοι οι συνάδελφοι στο τελευταίο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όλοι έχουν αυτή την αγωνία ενώ την προηγούμενη μέρα από το ΔΣ, συναντηθήκαμε όλοι οι πρόεδροι των ΠΕΔ και έγινε πολλή κουβέντα για τα ληξιπρόθεσμα.

Τα ληξιπρόθεσμα, πιστεύουμε όλοι οι πρόεδροι των ΠΕΔ που ήμασταν εκεί, ότι ήταν ένα λάθος. Καταρχήν δίνουνε 92 εκατ. ευρώ σε 84 δήμους και να διευκρινίσω ότι δεν είναι χρήματα του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε χρήματα που προέρχονται από τις ΚΑΠ αλλά είναι χρήματα που διασφάλισε το Υπουργείο Οικονομικών και τα διέθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών για να καλυφθούν ανάγκες.

Όμως και εδώ έγινε το εξής λάθος. Χωρίς κανένα κριτήριο, η εικόνα που βγάζει αυτή η κατανομή των 92 εκατομμυρίων, είναι ότι πέντε δήμοι από τους 331 παίρνουν το 35%, 9 Δήμοι παίρνουν το 50% και 26 Δήμοι παίρνουν το 75%. Η δική μας πρόταση, η οποία έγινε δεκτή από το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ήταν απλή και είναι η ακόλουθη. Έχουμε 200 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα. Προφανώς κάποια ληξιπρόθεσμα προέρχονται από απαιτήσεις δικαστικών αποφάσεων και προφανώς εκεί οι συνάδελφοι, βρέθηκαν προ απροόπτου και με ένα μεγάλο ποσό που πρέπει να πληρώσουν. Εμείς είπαμε ότι αν το 20% αυτών, δηλαδή τα 40.000.000 περίπου, μοιραστούν σε αυτούς που έχουν πραγματικά πρόβλημα με δικαστικές αποφάσεις, τους λύνουμε το πρόβλημα. Τα υπόλοιπα 160 εκατομμύρια, είναι περίπου 1,5 ΚΑΠ. Αν τη μοιράσουμε με αλγόριθμο ΚΑΠ, όλοι θα πάρουμε χρήματα και θα είναι 331 Δήμοι ευχαριστημένοι. Να αφαιρέσουμε και 10 που είναι οι πιο ευνοημένοι αυτής της ρύθμισης που και αυτοί είναι πλέον παραπονούμενοι γιατί εκ των υστέρων το Υπουργείο Εσωτερικών είπε, ότι το 60% θα επιστραφούν; Και σε αυτό λοιπόν, η πρόταση η δική μας είναι, ότι αν κάποιοι όντως έχουν αυτό το πρόβλημα, να διασφαλίσει με εγγύηση του Υπουργείου Εσωτερικών ένα άτοκο δάνειο του Παρακαταθηκών και Δανείων και όποιος Δήμος θέλει, μπορεί να μπει να πάρει τα χρήματα. Εγώ κατανοώ ότι αυτές οι απαιτήσεις δεν προέκυψαν τον τελευταίο χρόνο και κάποιοι πολύ νέοι συνάδελφοι τις… κληρονόμησαν. Αλλά είναι εξαιρετικά άδικο, για όλους όσους λένε περισσότερα όχι από τα ναι, για όλους όσους σφίγγουν περισσότερο το ζωνάρι, να κοιτάνε… παρατηρητές αυτούς που προχωρούνε με τα ληξιπρόθεσμα. Ωστόσο από τότε που κάναμε αυτή την ενέργεια , φαίνεται ότι ακουστήκαμε και ήδη πέρασε τροπολογία για μια νέα διαδικασία ληξιπρόθεσμων. Είναι γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα - όσο δεν δίνονται τα παρακρατηθέντα – θα δημιουργούνται και είπε και ο Υπουργός ότι όλοι μας, πονάμε αυτή τη στιγμή και πρέπει να δοθεί μια λύση».

 

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness