Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μαυρομαντήλα ή Ασπρομαντήλα ; ( Aρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 

Εμμένει στην αποφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων, για την υπόθεση της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή "Μαυρομαντήλα" του Δήμου Λαμιέων, όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου .
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραΐσκος στην εισήγησή του, "από τη στιγμή που αλλάζει το υπουργείο, αλλάζουν και τα δεδομένα επάνω στα οποία μπορεί να γίνει η συζήτηση για το χώρο δημιουργίας του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών. Προσωπικά, είπε , ερμηνεύω τη συγκρότηση του νέου υπουργείου σαν ένα θέμα αλλαγής και πολιτικής τακτικής. ''Μπορεί να βρούμε πιο αξιόπιστους συνομιλιτές σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Με την υπάρχουσα κατάσταση, εκτιμώ ότι δεν υφίσταται πλέον πρόταση από πλευράς κυβέρνησης. Η θέση του Δήμου Λαμιέων, καθίσταται πολύ επίκαιρη και δικαιώνεται η θέση του Δημοτικού μας Συμβουλίου", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος .
Σε αλλο σημείο της τοποθετησής του , αναγνώρισε οτι ''υπάρχει εθνικός σχεδιασμός, τον οποίο δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε , μπορούμε να συζητήσουμε όμως''!
''Εμείς , τόνισε ο Δήμαρχος , αν πηγαίναμε με ένα... ξερό όχι, θα μας έλεγαν από την κυβέρνηση ότι "... σας επιλέγω έναν άλλο τόπο και θα γινόταν συνέχεια το ίδιο. Τι κάναμε για να είμαστε τεχνοκρατικά εντάξει; Βάλαμε προϋποθέσεις. Δεν ισχύει μόνο για τη "Μαυρομαντήλα". Η επιλογή των προϋποθέσεων, αφορά όλους τους τόπους που πιθανώς προταθούν από την κυβέρνηση''.
Ωραία και καλά ολα αυτά . Ας ερθουμε ομως στο δια ταύτα. 

Ας υποθέσουμε οτι η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Μετανάστευσης κάνει δεκτά ολα τα επιχειρηματά μας (δεν είναι απίθανο να συμβεί και αυτό ) και την ιδια ωρα σεβόμενος απολύτως την απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου , μας ζητήσει να του προτείνουμε εμείς την ενδεδειγμένη θέση για την εγκατάσταση προσφύγων -μεταναστών -πολιτών τρίτων χωρών , που θα πληροί ολες τις προυποθέσεις που εμείς βάζουμε για την φιλοξενία ολων αυτών των κατατρεγμένων και δυστυχισμένων ανθρώπων . Τι απαντάμε σε αυτή την περίπτωση ; Οχι στην Μαυρομαντήλα , αλλά σε ποιά ''Ασπρομαντήλα '' ; Εχουμε ετοιμη πρόταση ή ολα αυτά που αραδιάζουμε περι αξιοπρπεπών συνθηκών διαβίωσης είναι αλλα λόγια να αγαπιόμαστε ;
Διότι εχω την εντύπωση οτι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που εχει πολύ δράμα και καθόλου συζήτηση !

Για παράδειγμα ολοι συμφωνούν σήμερα , κυβέρνηση και αντιπολίτευση , οτι το μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και υπευθυνότητα . Σύμφωνοι , αλλά εθνικό ζήτημα  ηταν και το 2016 .
Με τη διαφορά οτι τότε κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία με τα οσα ελεγε για το προσφυγικό μάλλον είχε αφήσει στην ακρη το εθνικό ζήτημα και προσπαθούσε να μαζέψει ψήφους για χάριν του κομματικού συμφέροντος . Για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας , το πρόβλημα τότε δεν εντοπίζονταν ουτε στην αύξηση των προσφυγικών ροών , ουτε στην συμφόρηση των Νησιών , αλλά στην ανικανότητα μιας αριστερής κυβέρνησης και την αδυναμία της να ακολουθήσει μια στιβαρή πολιτική φύλαξης των συνόρων . Το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας εγινε η κορωνίδα της αντιπολιτευτικής κριτικής που ασκούσε εκείνη την περίοδο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας , παίρνοντας είναι αλήθεια πολλές αφορμές απο τις φαιδρές τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ .
Τα τελευταία χρόνια το μεταναστευτικό -προσφυγικό πρόβλημα εχει γίνει ο ''πασατέμπος '' της πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης , με τους πολιτικούς να αφήνουν ελεύθερο το πεδίο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης στους ακραίους . Αν σήμερα το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ενα πολιτικά τοξικό και δύσκολα διαχειρίσιμο ζήτημα , οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε αυτη την στείρα πολιτική αντιπαράθεση που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ . Και δυστυχώς αυτή η στείρα αντιπαράθεση φαίνεται να μεταφέρεται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση . 

                                                                                                                                                                                Χρήστος Αλεξανδρής 

                                                                                                                                                                                     Δημοσιογράφος 

 
 
 

   

randomness