Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου γιορτάσθηκε στη Λαμία ο Πολιούχος και η απελευθέρωση της πόλης

Με εντονους συμβολισμούς και μηνύματα για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία και κοινωνία τα επόμενα χρόνια γιορτάσθηκε σήμερα στη Λαμία ο Πολιούχος της πόλης Ευαγγελιστής Λουκάς και η επέτειος της απελευθέρωσης  απο τις κατοχικές δυνάμεις .Τον εορτασμό λάμπρυνε  με την  παρουσία του , ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β’, ενω τις εκδηλώσεις τίμησαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας , οι βουλευτές του νομού Φθιώτιδας , ο πρώην υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος , ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης , ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός , η Δήμαρχος Στυλίδας Βιργινία Στεργίου , ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Ηλίας Σανίδας , ο πρόεδρος του Δημουτικού συμβουλίου Λαμίας Γιώργος Κυροδήμος , αντιπεριφερειάρχες , Αντιδήμαρχοι , δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι , εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας ,του Στρατού και του Λιμενικού και απλοί πολίτες   .Το πρωί πραγματοποιήθηκε  Όρθρος και Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο  υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β', με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ. Συμεών , Καρπενησίου κ. Γεωργίου και  και των  Επισκόπων Αβύδου κ. Κυρίλλου και Ωρεών κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη συνέχεια εγινε η επίσημη Δοξολογία με την ευκαιρία  συμπλήρωσης 76 ετών  από την απελευθέρωση της πόλεως από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β'.

 

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραίσκος , τόνισε οτι μέρες όπως η σημερινή, μας υποχρεώνουν, ψύχραιμα και με διάθεση αυτοκριτικής, να ρίξουμε βαθιές ματιές στη διαδρομή μας, να δούμε ως κοινωνία τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Να αναζητήσουμε εκ νέου τον προσανατολισμό μας και να κατανοήσουμε τις αιτίες, τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης.

 

Σήμερα, είπε ο κ. Καραίσκος  που βαριά σύννεφα μαζεύονται από την Ανατολή,  και  πολεμάμε έναν διαφορετικό εχθρό που μας αποδεκατίζει σιωπηλά και ύπουλα, καλούμαστε να αποδείξουμε την φιλοπατρία μας, δείχνοντας καθημερινά τον σεβασμό μας στους συμπατριώτες μας, στην ζωή των άλλων Ελλήνων, προστατεύοντας από την πανδημία τους συμπολίτες μας, κρατώντας αποτελεσματικό και αξιόμαχο το σύστημα υγείας της πατρίδας μας.

 

Παράλληλα όμως με την μάχη ενάντια στον αόρατο εχθρό, καλούμαστε , πρόσθεσε ο Δήμαρχος Λαμιέων ,να οργανώσουμε από την αρχή με τις νέες συνθήκες τη ζωή μας και να συνεχίσουμε τα ειρηνικά μας έργα, με ταπεινότητα, εργατικότητα και ομαδική προσπάθεια, ώστε να συνεχίσει ο τόπος μας να βαδίζει στο δρόμο της προόδου μέσα στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

 

Αυτό δεν είναι απλά μία καινούργια απαραίτητη στάση ζωής προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, είναι μία ηθική υποχρέωση που η γενιά μας έχει σε όλες εκείνες και σε όλους εκείνους που έδωσαν τα νιάτα τους θυσία στο βωμό της λευτεριάς, είναι το ηθικό καθήκον να δουλέψουμε, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, όλοι μαζί, για το αύριο αυτής της πόλης, για τα παιδιά μας και τότε...., ίσως. όλοι αυτοί που πείνασαν, που βασανίστηκαν, που μάτωσαν, που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, κοιτάζοντας μας από εκεί ψηλά, να χαμογελούν με ικανοποίηση, για τους αγώνες τους που δεν πήγαν χαμένοι, για τις θυσίες τους, που έπιασαν τόπο''.

 

 Ο Δήμαρχος εκλεισε την ομιλία του ως εξής :''Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

 

Ο φετινός μας εορτασμός, σίγουρα γίνεται σε πρωτόγνωρες για την γενιά μας συνθήκες, η συμμετοχή του λαού και οι εκδηλώσεις, ασφαλώς δεν είναι αυτές που θα θέλαμε αυτή την λαμπρή μέρα της διπλής γιορτής της πόλης μας.

 

Παρόλα αυτά, το βαρύ κλίμα της ανασφάλειας στην κοινωνία και το σφίξιμο στην καρδιά μας, έρχεται να απαλύνει η παρουσία του Αρχιεπίσκόπου μας κου κου Ιερωνύμου, Του οποίου η παρουσία ανάμεσά μας, από μόνη της λαμπρύνει την τοπική μας εορτή και μας γεμίζει ελπίδα κι αισιοδοξία. .

 

 

 

Μακαριώτατε,

 

 

 

Σας ευχαριστώ μέσα απ’την καρδιά μου για την τιμή που κάνατε στην πόλη μας και στο λαό της και Σας εύχομαι υγεία και μακροημέρευση προς δόξα της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και προς πνευματική χαρά του ορθόδοξου λαού της πατρίδας μας''.

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες

    

randomness