Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μπλόκαραν τους λογαριασμούς τραπεζικών στελεχών για τα Θαλασσοδάνεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης βρίσκονται πρώην στελέχη του Δοικητικού Συμβουλίου  της  Συνεταιριστικής Τράπεζας  Λαμίας για θαλασσοδάνεια που δόθηκαν επι των ημερών τους και τα οποία ηταν η βασική αιτία χρεοκοπίας του Τραπεζικού Ιδρύματος . Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες με εντολή εισαγγελέα εχουν μπλοκάρει τους λογαριασμούς 20  τραπεζικών στελεχών που ηταν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Συνεταιριστικής Τράπεζας  . Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας η Συνεταιριστική Τράπεζα  οδηγήθηκε σε εκκαθάριση, ωστόσο οι υποθέσεις που είναι ακόμη ανοιχτές στη δικαιοσύνη αφορούν  δανειοδοτήσεις εταιρειών , χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις, με μεγάλα ποσά  πολλών εκατομμυρίων ευρώ .

Με τη     δέσμευση των λογαριασμών ολων των μελών των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων  της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας εχει δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα με ολους αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογενειές τους , καθώς κάποιοι απο αυτούς εχουν ηδη συνταξιοδοτηθεί και με την απόφαση αυτή δεν μπορούν  να λάβουν μισθούς και συντάξεις, ενώ άλλοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να κινηθούν ούτε επαγγελματικά.Επιπλέον, πρόβλημα εχει δημιουργηθεί και με τους συνδικαιούχους κοινών λογαριασμών,οι οποίοι μετά την απόφαση αυτή  δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή .Τα τραπεζικά στελέχη της Συνεταιριστικής για τα οποία οι οικονομικοί εισαγγελείς εχουν κινηθεί εναντίον τους μπλοκάροντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων , καθώς   άσκηση ποινικής δίωξης δεν μπορεί να γίνει μετά το ακαταδίωκτο που εχει ψηφιστεί για τα στελέχη των τραπεζών, ακόμη και αν χορηγήσουν δάνεια χωρίς εγγυήσεις, «με αέρα» ή με τρόπο τέτοιο που δεν διασφαλίζει την επιστροφή των χρημάτων.

Αυτό προβλέπει με σαφήνεια η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε  στην Βουλή  επι των ημερών της συγκυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου .

Με βάση τη νέα διάταξη που εισάγει ο ποινικός κώδικας όπως διαμορφώθηκε  για να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας απαιτείται να υπάρξει συγκεκριμένη μήνυση από τον θιγόμενο.

Aξίζει να σημειώσουμε οτι στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας καταγράφονται πολλές περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων που εγκρίθηκαν χωρίς να πληρούνται τα βασικά πιστοδοτικά κριτήρια.

 

 

    

Απόψεις