Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο ''Ιός'' της παραπληροφόρησης ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Στις μέρες μας δεν είναι καθόλου  εύκολο να διατηρήσεις την σοβαροτητά σου ως δημοσιογράφος . Ως ανθρωπος του τύπου δηλαδή που ενδιαφέρεται για την ακρίβεια της είδησης και τη σωστή ενημέρωση των πολιτών . Εύκολα μπορείς να παρασυρθείς απο τις σειρήνες του λαικισμού και της παραπληροφόρησης !
Το ζήσαμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τα κρούσματα κορωνοιού στη Λαμία . Απο τις πρώτες ωρες που εσκασε το θέμα με την οικογένεια απο την Αμερική που διαγνώσθηκε θετική στον κορωνοιό , επικράτησε ενας πανικός στην τοπική κοινωνία . Με το που γράφονταν κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , αυτομάτως γινόταν η διασπορά στα καφέ και τα αλλα καταστήματα της πόλης . 
''Τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη  Τσιόδρα τον έχουμε ακούσει να έρχεται από προχθές τουλάχιστον 10 φορές πότε στην Αταλάντη και πότε στην Λαμία.Τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά επίσης κάποιοι ισχυρίζονταν πως τον είδαν στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας να πίνει καφέ και να μοιράζει φυλλάδια για τον κορονοϊό.
Όσον αφορά για το lockdown πήγε και ήρθε πολλές φορές,με κάποιους να επιμένουν πως στις απανωτές συσκέψεις στην Περιφέρεια και τον Δήμο η καραντίνα ήταν πάντα στο τραπέζι'' σχολίασε πολύ εύστοχα ο Αποστόλης Ελληνας στο ρσδιοφωνικό σταθμό fm1.
Σε αυτό το κλίμα συνέβαλλε και η ελλειψη επίσημης ενημέρωσης απο τους θεσμικούς της αυτοδιοίκησης . 
Στον τομέα της ενημέρωσης το σύστημα πάσχει . Εχουν περάσει πέντε ημέρες απο την ημέρα που γνωστοποιήθηκε το θέμα , γράφονται διάφορα στο διαδίκτυο και μια επίσημη ανακοίνωση απο το Δήμο , την Περιφέρεια , το Νοσοκομείο και τις Υπηρεσίες Υγείας του νομού δεν εχει φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία ! Με αποτέλεσμα ο καθένας να πιστεύει τα σενάρια που γίνονται και τους ψιθύρους που ακούγονται . Με τον τρόπο αυτό , με τη διασπορά της παραπληροφόρησης ,  δίνονται αφορμές και για στοχοποίηση ανθρώπων και οικογενειών .
Σίγουρα εξοργίζεσαι με την ανευθυνότητα κάποιων ανθρώπων που παραβιάζουν την καραντίνα , χωρίς να σκέφτονται οτι ετσι θέτουν σε αμεσο κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών τους .
Απο τη στιγμή ομως που δημιουργείται το πρόβλημα , θα πρέπει και οι θεσμικοί εκπρόσωποι να μάθουν να λειτουργούν πιο συντεταγμένα οσον αφορά την ενημέρωση των πολιτών .
Διότι μαζί με τον ιό του κορωνοιού , ταχύτατα μεταδίδεται και ο ιός της παραπληροφόρησης ! Και είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα της πληροφόρησης που κατακλύζει το διαδίκτυο που δεν είναι καθόλου εύκολο να διακρίνεις την αλήθεια απο το ψέμα . Πόσο μάλλον οταν κυκλοφορούν πολλοί εκεί εξω που πιάνονται απο ενα γεγονός για να αρχίσουν να πετάνε σαν ...τούβλα στα κεφάλια των ανθρώπων τις ψεκασμένες θεωρίες τους ! 
Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι τοπικό . Εχει διεθνείς  διαστάσεις , γεγονός που οδηγεί  την Κομισιόν οπως διαβάζουμε να πάρει μέτρα για την παραπληροφόρηση . Οπως λέει η Κομισιόν ''οι διαδικτυακές πλατφόρμες καλούνται να προωθούν τις πληροφορίες των εθνικών και διεθνών υπηρεσιών υγείας καθώς και των επαγγελματικών μέσων ενημέρωσης , παίρνοντας μέτρα κατα της διασποράς ψευδών ειδήσεων ''. Διότι οπως σημειώνει η Κομισιόν ''η παραπληροφόρηση μπορεί να λάβει και επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία των ανθρώπων με τη διάδοση εσφαλμένων συμβουλών πρόληψης απο τον κορωνοιό οπως κατάποση χλωρίνης '' !
                                                                                                                                                                                           Χρήστος  Αλεξανδρής 
                                                                                                                                                                                                 Δημοσιογράφος
 
 

   

randomness