Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ολα τα παράξενα σε μια κάλπη !

25 Δήμαρχοι και 100 δημοτικοί σύμβουλοι προσήλθαν  την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης της ΠΕΔ Στερεάς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης . Και οπως συνηθίζεται σε κάθε εκλογική διαδικασία οι υποψήφιοι πριν ψηφίσουν εκαναν  επαφές και συναντήσεις προκειμένου να αυξήσουν τις επιρροές τους και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος . Μέχρι εδώ τίποτα το παράξενο .

Τα παράξενα αρχίζουν με την συγκρότηση των ψηφοδελτίων . Παρατηρώντας τις μετακινήσεις στελεχών απο τον ενα  χώρο στον αλλο , απο τη μια μία παράταξη στην αλλη και απο το ενα ψηφοδέλτιο  στο αλλο , αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα οτι πολλές φορές οι κομματικές γραμμές καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα ,εξαιτίας εσωτερικών αντιθέσεων και προσωπικών ανταγωνισμών που κυριαρχούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση . Απο την αλλη πλευρά ομως δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να ξεγράψει και την παραταξιακή ταύτιση που παρα την κρίση παραμένει εντονη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές .Και αυτό φάνηκε και στις εκλογές της ΠΕΔ οπου λιγο -πολύ την προεδρία διεκδίκησαν ενας συνδυασμός με κεντροδεξιά ταυτότητα και ενας δεύτερος συνδυασμός που κινείται κατα βάση στον κεντροαριστερό χώρο . Μέσα απο μια ακόμη κάλπη η  κεντροδεξιά παράταξη βγήκε και πάλι   κερδισμένη , παρα τις ευκαιριακές συμμαχίες που συγκροτήθηκαν για να της κόψουν τη φόρα !  Η εκπληξη αυτών των εκλογών ηταν αναμφίβολα η συμμετοχή της Δημάρχου Χαλκιδέων που τοποθετείται πολιτικά στον κεντροδεξιό χώρο , στο ψηφοδέλτιο του Θανάση Μπουραντά που κινείται παραδοσιακά στον κεντροαριστερό χώρο και στο οποίο συμμετείχαν και υποψήφιοι απο το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ . Μάλιστα η βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο ως υποψήφια εκπρόσωπος στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ . Πρόκειται για μια ετερόκλητη συμμαχία που δεν εχει πολιτικά χαρακτηριστικά και υπακούει μόνο σε προσωπικές  στρατηγικές , με βάση τα θέλω και τις φιλοδοξίες του κάθε υποψηφίου . Εκπληξη ωστόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί και η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο των πράσινων Δημάρχων και στελεχών της Αυτοδιοίκησης που προέρχονται απο το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ . Ενα ακόμη στοιχείο που ξαφνιάζει τους ''ανυποψίαστους'' πολίτες είναι η παρουσία σε αντίπαλα ψηφοδέλτια δύο αυτοδιοικητικών που συμπράττουν για το καλό του τόπου στο Δήμο Λοκρών (Ζεκεντές -Σούλιας , ο πρώτος στηρίχθηκε απο το ΚΙΝΑΛ στις δημοτικές εκλογές και ο δεύτερος απο τη Νέα Δημοκρατία  ) , αλλά είναι αντίπαλοι οσον αφορά τις εκλογές στην ΠΕΔ , αλλά και η αλλη πλευρά του νομίσματος , δηλαδή η συνύπαρξη στο ιδιο ψηφοδέλτιο δύο στελεχών που βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα στο Δήμο Λοκρών ( Ζεκεντές -Λιόλιος , προέρχονται και οι δύο απο το χώρο του ΠΑΣΟΚ ) , αλλά ''σύντροφοι και συναγωνιστές'' στις εκλογές στην ΠΕΔ . Aυτές οι εκλογές ομως εκτός απο εκπλήξεις , είχαν και ''πολιτικά στάνταρ '' . Οπως για παράδειγμα το διαχρονικό πρόβλημα  του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει δυνάμεις και να αποκτήσει ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες ,πολιτικό μειονέκτημα  που εκφράστηκε με την αδυναμία του να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο αυτόνομης καθόδου στις εκλογές . Και μιλάμε για ενα κόμμα που σήμερα είναι αξιωματική αντιπολίτευση και στις τελευταιες εθνικές εκλογές συγκέντρωσε ενα μεγάλο ποσοστό (32%).

  Τις τελευταίες ημέρες ομως εχουν αρχίσει να γίνονται και πάλι σενάρια για τον κίνδυνο που διατρέχει η Περιφέρεια να διασπαστεί . Οσοι διακινούν αυτά τα σενάρια αποφάνθηκαν  κιόλας οτι οι εκλογές στην ΠΕΔ ηταν  κρίσιμες και ως εκ τούτου αφησαν  να εννοηθεί οτι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση  για την ενότητα της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας . 
Το να ταυτίζουμε ομως τις θεμιτές πολιτικές φιλοδοξίες κάθε υποψηφίου στις εκλογές της ΠΕΔ με το μέλλον ολόκληρης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας , τι αλλο εκτός απο ''αυτοδιοικητικός λαικισμός '' θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ;

Ομολογουμένως δεν το είχαμε σκεφτεί οτι το μέλλον της Περιφέρειας ως αποκεντρωμένη διοικητική μονάδα , εξαρτάται απο το αν ο αυριανός πρόεδρος της ΠΕΔ θα είναι απο τη Χαλκίδα ή απο το Καρπενήσι . Είναι αλήθεια οτι τα γεωγραφικά κριτήρια της ψήφου μετράνε και βαραίνουν καταλυτικά στην κάλπη .
Οι τοπικισμοί δεν εχουν εκλείψει . Δρομολόγησαν εξελίξεις με τον Καλλικράτη και παραμένουν ζωντανοί και με τον Κλεισθένη ! Πρίν τις εκλογές στην ΠΕΔ , είχαν προηγηθεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές . Και τότε είχαν διακινηθεί ανάλογα σενάρια για την απώλεια της εδρας της Περιφέρειας , στην περίπτωση που ο Περιφερειάρχης θα ηταν απο την Εύβοια . Μέχρι στιγμής πάντως η εδρα της Περιφέρειας , εξ' οσων γνωρίζουμε παραμένει στη Λαμία , παρα το γεγονός οτι Περιφερειάρχες εκλέγονται απο την Βοιωτία , την Ευρυτανία και
τελευταία απο την Εύβοια .
Η γεωγραφική θέση μια πόλης ή ακόμη και ενός κράτους σίγουρα παίζει πάντα εναν πολύ σημαντικό ρόλο (ενδεχομένως οχι τον κυριότερο ) , στην πρόοδο και ανάπτυξη της περιοχής .
Δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ ομως οτι η ανάπτυξη μιας περιοχής θα μπορούσε να εξαρτάται και απο το που κρατά η σκούφια του τοπικού αρχοντα (Δημάρχου , Περιφερειάρχη ή ακόμη και προέδρου της ΠΕΔ ).
Θέλουμε να πιστεύουμε οτι αυτοί που αναλαμβάνουν να διοικήσουν την Περιφέρεια και την ΠΕΔ δεν εμφορούνται απο τέτοιες ακραίες τοπικιστικές αντιλήψεις . Διότι αν συμβαίνει  κάτι τέτοιο , τότε σίγουρα η περιφερεακή συνοχή κινδυνεύει και πρέπει να εχουμε το νού μας .

                                                                                                                                                                                     Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                                             Δημοσιογράφος

 
Φωτογραφίες

   

randomness