Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Πανελλήνιο Συνέδριο για την Εκπαίδευση στη Λαμία : Υπέρ της ιδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων Μανιάτης -Σταικούρας

''Στρατηγικές και Πολιτικές βελτιστοποίησης της Συμβολής της Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης , της Ερευνας , της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας στην Βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας '', ηταν  το θέμα της Συνεδρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί  στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία στα πλαίσια των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή ''Ελλάδα -Ευρώπη 2020 ''.

Ομιλητές της συνεδρίας ηταν οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μανιάτης , Δημήτρης Μάρδας και Χρήστος Σταικούρας Το βασικό μήνυμα των ομιλητών ηταν οτι μια χώρα , για να έχει προοπτική στο νέο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, οφείλει να μαθαίνει εγκαίρως από την επιστήμη και τη ζωή , να επενδύει στην εκπαίδευση και τη γνώση .Σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη το στόιχημα της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια είναι να καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνει μια πραγματική επανάσταση σε ολους τους τομείς , απελευθερώνοντας τα ελληνικά πανεπιστήμια απο  την ανοησία του κρατισμού . Ο μετασχηματισμός της ελλάδας σε ενα σύγχρονο κέντρο ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών σπουδών που θα προσελκύει φοιτητές απ'ολο τον κόσμο , είναι εφικτός , σημείωσε ο πρώην υπουργός , αρκεί να απαλλαγούμε απο τον λαικισμό και τις ιδεοληψίες που χαρακτηρίζουν το πολιτικό μας σύστημα .

Για την ανάγκη προώθησης ενός σύγχρονου συστήματος αυτοδιοίκησης και αυτονομίας των πανεπιστημίων και των κέντρων έρευνας και καινοτομίας, με ισοβαρή συμμετοχή των περιφερειών της χώρας, και με συνοδό την αξιολόγηση, ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητα, η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα των δομών , μίλησε ο βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταικούρας .

Με αυτά τα κριτήρια,, είπε ο κ. Σταικούρας ,  η Λαμία πρέπει να επανενταχθεί, οργανικά, στον εθνικό χάρτη Έρευνας και Καινοτομίας, αφού ιδρύθηκε το 2014 αλλά στη συνέχεια καταργήθηκε, «Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας» στην Κεντρική Ελλάδα, με το «Δίκτυο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» και τρία τμήματα έρευνας να προβλέπονταν στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  

Όπως επίσης ενδείκνυται, ως πρώτη επιλογή, η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, με βάση τις πιο στέρεες βάσεις που μπήκαν τα προηγούμενα χρόνια, ή, ως δεύτερη επιλογή, η ουσιαστική ενίσχυση των δομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη περιοχή.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα ''για την  ανάπτυξη ενός εξωστρεφούς και διεθνοποιημένου συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης , θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια να  σπάσουμε τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες, όπως, για παράδειγμα, να επιτρέψουμε τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, να προάγουμε τη συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων με συναδέλφους τους σε αντίστοιχους φορείς των γειτονικών χωρών και να στηρίξουμε την προώθηση πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών και δια-τμηματικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας και αντίστοιχων σε Βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες''.

 

    

 

randomness