Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πρόταση Γιώργου Σκούρα για την αξιοποίηση των Μύλων Κρόκου Μουζέλη στην Λαμία

Πρόταση για την αξιοποίηση των Μύλων Κρόκου Μουζέλη στην Λαμία ως Πολιτιστικό Κέντρο της Περιφέρειας, κατέθεσε ο  Περιφερειακός Σύμβουλος Φθιώτιδας Γεώργιος Σκούρας.  Σύμφωνα με την πρόταση του περιφερειακού συμβούλου το Πολιτιστικό Κέντρο θα μπορούσε να περιλαμβάνει  εκθεσιακό χώρο, αίθουσα συνεδρίων και προβολής, χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, χώρους για να μεταφερθούν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αναψυκτήριο - εστιατόριο, χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων και λεωφορείων. Για να είναι εφικτή  ομως η υποβολή προτάσεων για ένταξη και χρηματοδότηση έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, με σκοπό την αξιοποίηση, αποκατάσταση και επανάχρηση αυτού του  βιομηχανικού  κτιρίου , απαραίτητη προυπόθεση είναι η Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει στην  αγορά του συγκεκριμένου συγκροτήματος .  Οι «Μύλοι» Κρόκου - Μουζέλη ή τα «Μύλια» όπως συνήθιζε ο κόσμος να τα αποκαλεί, έχουν ταυτιστεί με την ιστορία αυτής της πόλης.  Οπως σημειώνει στην ερωτησή του προς τον Περιφερειάρχη ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Σκούρας αυτά τα πέτρινα βιομηχανικά κτίσματα μαζί με τα διασωθέντα μηχανήματα, αποτελούν μνημεία περασμένων εποχών αλλά και πηγές πληροφοριών για τις συνθήκες ζωής του παρελθόντος. Στο εν λόγω συγκρότημα κτιρίων εκτός από τους έξι  συνεχόμενους υδρόμυλους, από το 1923 λειτουργεί και εκκοκκιστήριο βάμβακος. Τον Ιούνιο του 1932 γίνονται τα εγκαίνια του νέου κυλινδρόμυλου που κινείται πλέον με πετρελαιομηχανή δίνοντας τη δυνατότητα πολύ μεγαλύτερης παραγωγής και άριστης ποιότητας αλεύρων. 

Τον Μάρτιο του 2022 το Υπουργείο  Περιβάλλοντος και  Ενέργειας απηύθυνε  πρόσκληση σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότης στο Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του Δημόσιου Χώρου». Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν προβλέπεται η «Επανάχρηση του κτιριακού αποθέματος των πόλεων»

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και χρηματοδότηση αυτών των έργων, είναι τα κτίρια να ανήκουν στην ιδιοκτησία των Δήμων ή να ανήκουν στο Δημόσιο, στην περίπτωση υποβολής προτάσεων από τις Περιφέρειες. 

Καταθέτοντας την προτασή του για να συζητηθεί στο αυριανό περιφερειακό συμβούλιο , ο κ. Σκούρας ζητά να ενημερωθεί αν είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής η χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης των εν λόγω κτιρίων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) ή ακόμα και της ένταξης των σχετικών έργων ανάδειξης και αποκατάστασης αυτών των κτιρίων, αν δεν υπάρξουν αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως έχουν ενταχθεί παρόμοια έργα στην  Φωκίδα ,  στην  Βοιωτία  και στην  Έυβοια . 

 

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Τετάρτης 25 Μαΐου.

 

 

Φωτογραφίες

    

 

randomness