Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

''Σάκος του μπόξ'' τα ελληνικά Πανεπιστήμια !

 

Χάσαμε και πάλι το μέτρο . Στα Πανεπιστήμια απο εκεί που μπαινόβγαιναν οι μπαχαλάκηδες και οι αναρχικοί , τώρα μπαινοβγαίνουν οι αστυνομικοί . Στο ονομα της υπεράσπισης του ασύλου οι πρώτοι , στο ονομα της ασφάλειας και της τάξης οι δεύτεροι . Μ'αυτά και μ'αυτά αντι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα να λειτουργούν ως χώροι ελεύθερης διακίνησης των ιδεών , ως κυψέλες μάθησης , εκπαίδευσης , ερευνας και προστασίας των ακαδημαικών ελευθεριών , εχουν καταντήσει ''σάκος του μπόξ '' για αστυνομικούς και αναρχικούς , χώροι αναμέτρησης της αστυνομίας με τους αντιεξουσιαστές και τους κάθε λογής ταραχοποιούς . Ετσι η δεξιά ρίχνει νερό στο μύλο της Αριστεράς που βρήκε την ευκαιρία και αρχισε να πετάει τα γνωστά αριστερά τσιτάτα περί αυταρχισμού , αστυνομοκρατίας και παλινόρθωσης του κράτους της δεξιάς . Υπάρχει ακόμη ακροατήριο που τρέφεται με αυτά τα συνθήματα . Μην εχετε καμία αμφιβολία γι'αυτό . Είναι οι δυνάμεις εντός και εκτός Πανεπιστημίων που αγωνίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων για να μην περάσει καμία αλλαγή και συνεχίζουν σήμερα να αγωνίζονται για να διατηρηθούν τα πράγματα οπως είναι γιατί βολεύει τα συντεχνιακά τους συμφέροντα και τις κατεστημενες αντιλήψεις τους . Παριστάνουν τους προοδευτικούς αλλά είναι ακραία συντηρητικοί . Στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε πολλάκις διαπιστωθεί οτι το πανεπιστημιακό ασυλο λειτουργούσε κατα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και υποβάθμιζε τα πτυχία των φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν , αφου διάφορες ομάδες αναρχικών καταλάμβαναν τα πανεπιστήμια οποτεδήποτε τους κάπνιζε . Στα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας , η λύση που επιλέχθηκε για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού πράγματι προβλήματος ηταν η κατάργηση του ασύλου . Αλλωστε στη σημερινή εποχή η εξέλιξη της τεχνολογίας εχει ξεπεράσει και αυτόν τον θεσμό που θεσπίστηκε για να προστατέψει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών απο αυταρχικά καθεστώτα . Σήμερα η διακίνηση των ιδεών γίνεται απο κινητό σε κινητό . Σε καμία περίπτωση ομως αυτό δεν σημαίνει οτι η κατάργηση του ασύλου νομιμοποιεί την αστυνομική αυθαιρεσία . Αλλο πράγμα η ανοχή απέναντι στην παρανομία , αλλο πράγμα η καταστολή και εντελώς αλλο πράγμα η προστασία της νομιμότητας . Θα πρέπει να τα ξεχωρίσουμε με κάποιον τρόπο ολα αυτά αν θέλουμε να μην ξεστρατίσουμε σε αλλα μονοπάτια .
Η αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν γίνεται ουτε δια των καταλήψεων και των συνεχών διαμαρτυριών , ουτε φυσικά με το να υπάρχουν οι κλούβες των ΜΑΤ εξω απο κάθε Πανεπιστήμιο . Η αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης γίνεται στα αμφιθέατρα και στα ερευνητικά εργαστήρια , με την ποιότητα των σπουδών και την διασφάλιση της αυτονομίας των ιδρυμάτων .
Ας δούμε τι κάνουν οι αλλες χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική και ας τους αντιγράψουμε . Ολα αυτά τα χρόνια μετεωριζόμαστε απο το ενα ακρο στο αλλο . Ας δώσουμε επιτέλους για πρώτη φορά και τη μάχη της κοινής λογικής . Ποιός ξέρει μπορεί και να κερδίσουμε .Και τα Πανεπιστήμια να επιστρέψουν στους φοιτητές και στους καθηγητές .

                                                                                                                                                                                        Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                                               Δημοσιογράφος

   

Απόψεις

Το Παζάρι, ανήκει στο ανατολίτικο παρελθόν. Οι σύγχρονες Πόλεις δεν χαρακτηρίζονται από εμπορικές δραστηριότητες τούρκικης και ανατολίτικης αισθητικής με τσαντίρια,...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness