Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σεβασμιώτατος: «Το γεγονός της Εορτής του Γενεθλίου του Ιωάννου του Προδρόμου μας δίνει την δυνατότητα, να επανεκτιμήσουμε όλοι μας ανεξαιρέτως το αγαθό της ζωής».

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας η Εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου στις 23 & 24 Ιουνίου.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, το εσπέρας της Εορτής, χοροστάτησε και ωμίλησε στον δισυπόστατο Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και Τιμίου Προδρόμου Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιανοκλαδίου, ενώ ανήμερα της Εορτής χοροστάτησε και ωμίλησε στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος.

          Στον Αρχιερατικό Εσπερινό τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν Ιερείς των ομόρων Ενοριών των Δυτικών προαστίων της πόλεως με προεξάχροντα τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Νεράιδος Στυλίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθόνικο Βενετσάνο και τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Νικόλαο Καρανάσιο.

          Η Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού μετεδόθη απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4Fm.)

          Απευθυνόμενος πατρικώς προς  τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για την Εορτή του Γενεθλίου  του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, υπογραμμίζοντας την ιερότητα, σπουδαιότητα και μοναδικότητα της κάθε ανθρώπινης ζωής.

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Η Αγία μας Εκκλησία, μέσα από τη Γέννηση του Προδρόμου τιμά την γέννηση κάθε ανθρώπου. 

           Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αποτελεί το υπόδειγμα σύλληψης και γέννησης και αποτελεί και το υπόδειγμα παιδιού, διότι ήρθε στον κόσμο μέσα από απέραντη προσευχή, αλλά και μέσα από απέραντη αγάπη, διότι αυτά τα δύο όταν ενωθούν φέρνουν τη ζωή μέσα στον κόσμο.

          Θα αναρωτηθεί κανείς: «τόσοι  άνθρωποι δεν έχουν γεννηθεί δίχα αγάπης, τόσοι άνθρωποι δεν έχουν γεννηθεί δίχα προσευχής; Ασφαλώς και έχουν γεννηθεί και θα γεννιούνται, όμως ο άνθρωπος αδερφοί μου, δεν είναι μία απρόσωπη μηχανή, για να διαιωνίζεται το είδος. Ο άνθρωπος για την Εκκλησία μας δεν είναι ένα εργαλείο, ένα μηχάνημα για να προχωράει η ζωή, αλλά ο άνθρωπος καλείται να γίνει δημιουργός της αγάπης και της πραγματικής ζωής. Ο άνθρωπος καλείται, όχι απλώς να συντελεί στην επιβίωση του ανθρώπινου γένους, αλλά στην ευζωία του ανθρώπινου γένους και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο προσευχή και την αγάπη.

          Όλα τα παιδιά είναι δώρα της αγάπης του Θεού και το μεγαλύτερο Μυστήριο, δεν είναι το Μυστήριο της γονεϊκής πατρικής ή μητρικής σχέσης, αλλά είναι το μυστήριο της ελευθερίας, η δυνατότητα να μην ξεχνάς ποτέ ότι είσαι συνεργός της αγάπης του Θεού.

          Το γεγονός της εορτής του Γενεθλίου του Ιωάννου του Προδρόμου μας δίνει την δυνατότητα,  να επανεκτιμήσουμε όλοι μας ανεξαιρέτως το αγαθό της ζωής. Να προσευχηθούμε σήμερα και να θυμηθούμε τους γονείς μας, είτε είναι εν ζωή,  είτε είναι  στον ουρανό και να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που μία ευλογημένη στιγμή της ζωής τους, ενώθηκαν και αγαπήθηκαν για να έρθουμε εμείς στον κόσμο και είναι μεγάλη ευγνωμοσύνη αυτή, διότι δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από την ανθρώπινη ζωή».

                    Στον Πανηγυρικό Εσπερινό μεταξύ των ευλαβών πιστών παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος κ. Κωνσταντίνος Φάσσας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων της περιοχής.

          Στην Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος και τις δύο ημέρες τελέσθηκαν πανηγυρικές Ακολουθίες, μιας και στην είσοδο της Μονής υπάρχει το ιστορικό και γραφικό Ιερό Παρεκκλήσιο, το οποίο τιμάται στο Γενέθλιο του Προδρόμου, γνωστό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδος, ως η Εκκλησία του «Αϊ Γιαννάκου».

          Οι Ιερές Ακολουθίες λόγω του άστατου καιρού και της βροχής, τελέσθηκαν στο Καθολικό της Μονής του Αγίου Βλασίου.

          Στον Πανηγυρικό Εσπερινό προηξήρχε ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Στυλίδος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Σάπιο, τον Ηγουμενοσύμβουλο της Μονής και Ιεροκήρυκα της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίο Κάσση, τον Αρχιερατικό Στυλίδος και Διευθυντή του Γηροκομείου Στυλίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μάξιμο Νικολόπουλο και τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού και του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριο Ατματζίδη.

          Τα Ιερά ψάλματα απέδωσε με αρτιότητα και κατάνυξη πολυμελής Βυζαντινός χορός νέων, υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λαμίας, Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση, τη συμμετοχή του καλλικελάδου Ιερομονάχου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Ξηρομερίτου.

          Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Άγιος Καθηγούμενος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ομιλώντας διδακτικά για το πρόσωπο του Αγίου Ιωάννου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού, ευχαριστώντας εγκαρδίως τους Ιερείς και τον ευσεβή λαό, οι οποίοι και ετίμησαν με ιδιαίτερη ευλάβεια αυτή την Εορτή αλλά και την Ιερά Μονή.  

          Σε όλους τους παρευρισκομένους πιστούς εδόθη ο ευλογημένος άρτος καθώς και το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.

          Ανήμερα της Εορτής του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, Τετάρτη 24 Ιουνίου στην Ιερά Μονή μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Άγιο Καθηγούμενο.

          Ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε τον Θείο Λόγο και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Η σημερινή Εορτή, είναι η Εορτή της ίδιας της ζωής. Εορτάζοντας τη γέννηση ενός μοναδικού ανθρώπου για τον οποίο ο ίδιος ο Χριστός είπε ότι:  «Δεν υπάρχει άλλος μείζων εν γεννητοίς του Προδρόμου». Είναι ο κορυφαίος άνδρας της ιστορίας γι΄ αυτό η Γέννησή του είναι Εορτή για όλη την Εκκλησία. Με τη Γέννηση του Προδρόμου εορτάζουμε το γεγονός της ζωής, το δώρο της ζωής που μας έχει δώσει ο Θεός».

           Αναφερόμενος στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος στη συνάντηση της εγκυμονούσας Θεοτόκου και της Ελισάβετ και στο γεγονός ότι εσκίρτησε το βρέφος, τόνισε ότι:

          «Ο Άγιος Ιωάννης είναι το παιδί της χαράς, γιατί η ζωή και όλα τα δώρα του Θεού μας δίνονται, για να είμαστε χαρούμενοι. Και για να είμαστε χαρούμενοι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και για να είμαστε ευγνώμονες, πρέπει μέσα μας να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτό που μας γεμίζει, που δεν είναι άλλο από τη σχέση και την αγάπη μας με το Θεό».

ΠΗΓΗ Ι Μ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

   

randomness