Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Το Θερινό Δημοτικό Θέατρο απέκτησε ξανά φωνή--Το αγκάλιασε απο την πρώτη ημέρα ο κόσμος

 

 

Το Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας άνοιξε ξανά χθες, Δευτέρα 2 Ιουλίου, τις πύλες του για τους δημότες με μια μοναδική συναυλία από  τη Δημοτική Φιλαρμονική και το Δημοτικό Ωδείο . Ο ανακαινισμένος με σύγχρονες εγκαταστάσεις χώρος, θα φιλοξενεί από εδώ και στο εξής τις καλοκαιρινές πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις του Δήμου .  ''Ο  Πολιτισμός μας ενώνει και μας κάνει καλύτερους '' δηλώνει η Αντιδήμαρχος Βίβιαν Αργύρη !

Η Φιλαρμονική του Δήμου υποδέχθηκε μουσικά τους καλεσμένους, έξω από το Δημοτικό Θέατρο, ενώ στη συνέχεια ο  Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, καλωσόρισε τους δημότες απευθύνοντας χαιρετισμό. Ακολούθησε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μπαλωμένος που έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου.

 

Ακολούθησε συναυλία των δομών του Δήμου Λαμιέων , της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού της Δημήτρη Μαντά και του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας με τη συμμετοχή της Μικτής Δημοτικής Χορωδίας, του Συνόλου «Homo Vocalis», της Σχολής Φωνητικής και της Σύγχρονης Ορχήστρας του. Μουσική προετοιμασία και διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου και Λιλή Βαρακλιώτη.

 

Το Θερινό Δημοτικό Θέατρο ανήκει πλέον στους δημότες του και είναι έτοιμο να γράψει νέες σελίδες στην ιστορία του!

 

 

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία Θεάτρου, που εκδηλώθηκε στη Λαμία όταν ο Οδυσσέας Πάνου ή Κουτσοχέρας δώρισε χρήματα για την ανοικοδόμησή του και ο Δήμος παραχώρησε το οικόπεδο, σήμερα βρισκόμαστε πλέον σε ένα ανακαινισμένο χώρο που διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις για την άψογη διεξαγωγή μουσικοχορευτικών και θεατρικών παραστάσεων.

 

Η Λαμία, αναφέρουν οι περιηγητές, την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα είχε: «ωραίες οικοδομές και μεγαλοπρεπείς, διαμορφωμένες αλλά αμμολιθόστρωτες τις πλατείες της, ίσιους δρόμους, δένδρα και θαλερούς κήπους». Έλειπαν όμως σημαντικές υποδομές, όπως επαρκής ύδρευση, αποχέτευση, δεν είχε νοσοκομείο, δεν είχε ιδιόκτητα σχολικά κτίρια, δεν είχε θέατρο.

 

Την περίοδο αυτή εμφανίστηκαν στη Λαμία, αλλά και ευρύτερα στην πατρίδα μας, ευεργέτες, προερχόμενοι κυρίως από τον παροικιακό ελληνισμό ή την ακόμη τότε τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, που διέθεταν ικανές περιουσίες και έντονη διάθεση προσφοράς.

 

Άνθρωποι που πίστεψαν στη Λαμία και φρόντισαν για την πόλη, όπως ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου που διέθεσε όλη την περιουσία του για να γίνει το μοναδικό στη Λαμία “Ελασσώνειο” Πολιτικό Νοσοκομείο, ο Κωνσταντίνος Νικολάου ή Μουστάκας, που επίσης διέθεσε ακίνητα και χρήματα για σχολεία στη Λαμία, τα γνωστά “Μουστάκεια” Γυμνάσια και το Ορφανοτροφείο Θηλέων.

 

Η δωρεά που έκανε το 1898 ο συμβολαιογράφος Οδυσσέας Πάνου Κουτσοχέρας στην πόλη ήταν η αιτία να αρχίσει η οικοδόμηση Θεάτρου που έμεινε στην τοπική ιστορία με το όνομα “Πάνειο” το οποίο δυστυχώς, όμως, δεν ολοκληρώθηκε και χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες ως το 1969 που εγκαινιάστηκε, επιτέλους, η θερινή Δημοτική Θεατρική Σκηνή.

 

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης φανερά ικανοποιιημένος τόνισε οτι  50  χρόνια μετά, σήμερα έχουμε τη χαρά, μετά τις εργασίες ανακαίνισης που πραγματοποιήθηκαν, να βρισκόμαστε στο ανανεωμένο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Ο Δήμαρχος ευχήθηκε ''το Θέατρο να γίνει ακόμα μεγαλύτερος πυρήνας πολιτισμού και ψυχαγωγίας για τα καλοκαίρια μας στη Λαμία'' . Οσον αφορά τα εργα ανακαίνισης του Θεάτρου αποξηλώθηκαν τα φθαρμένα και παλιά καθίσματα της πλατείας και του εξώστη, όλη η μηχανολογική εγκατάσταση παρωχημένης τεχνολογίας καθώς και η σκηνή και το προσκήνιο που παρουσίαζαν εκτεταμένη φθορά. Παράλληλα, εγινε  στήριξη και μόνωση του κελύφους της σκηνής, πλήρη ανακαίνιση της σκηνής και του προσκηνίου, κατασκευή μεταλλικής γέφυρας για τα ρολά σφράγισης της σκηνής, γέφυρα εγκατάστασης φωτισμού και ήχου επί της πλατείας, κλιμακωτή πλατεία που εξασφαλίζει την άψογη θέαση των θεατών.

 

Ανακαινίσθηκαν πλήρως το κυλικείο αλλά και οι χώροι υγιεινής με πρόσθετο χώρο για άτομα με ειδικές ανάγκες ενώ έγιναν εργασίες ανακαίνισης και κλιματισμού και στα καμαρίνια. Τέλος, ανακαινίστηκαν οι μεταλλικές θύρες εισόδου και εγκαταστάθηκαν καθίσματα νέας γενιάς στην πλατεία με πρόβλεψη να συμπληρωθεί ο αριθμός τους επί της πλατείας αλλά και στον εξώστη.

 

 

 

Οπως ανέφερε ο κ. Σταυρογιάννης  ''οι Τεχνικές Υπηρεσίες δουλεύουν τόσο πάνω στη μελέτη αποκατάστασης και ανακαίνισης της πρόσοψης του Θεάτρου όπου, σήμερα στεγάζονται τα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, όσο και σε συμπληρωματικές εργασίες που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργικότητα του χώρου αυτού, με στόχο η μελέτη να είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι τέλους του έτους ώστε το 2019 να μας βρει έτοιμους να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες κατασκευής και αποπεράτωσης του πραγματικά δύσκολου και πολύ απαιτητικού έργου.  Ξεκινάμε πάλι τη λειτουργία αυτού του ζωτικού, για την πόλη μας, χώρου με μια ξεχωριστή καλοκαιρινή συναυλία των δομών του Δήμου μας, του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής μας Φιλαρμονικής που θα σηματοδοτήσει με τον καλύτερο τρόπο την επαναλειτουργία του.

 

 

                                                               Κοινωνική Συμμαχία : ''Εγκαίνια σε ημιτελές έργο ''

 

Για «εγκαίνια σε ημιτελές έργο που γεννά ερωτηματικά » κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Δημοτική Παράταξη «Κοινωνική Συμμαχία» με αφορμή τα εγκαίνια στην Θερινή Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας .

 

Στην ανακοίνωση της η παράταξη του Γιώργου Κοτρωνιά κάνει λόγο «για μη ολοκληρωμένο έργο , μη λειτουργικό που απεντάχθηκε λόγω καθυστέρησης από τα Ευρωπαικά προγράμματα χρηματοδότησης''. 

 

 

 

''Δεν είναι τουλάχιστον σοβαρό, αλλά και σίγουρα δημιουργεί ερωτηματικά το να γίνονται εγκαίνια, σε ημιτελές, μη ολοκληρωμένο έργο που εκτός των άλλων φυσικά δεν μπορεί να είναι και λειτουργικό, κυρίες και κύριοι της Δημοτικής Αρχής. Ας τελειώσει πρώτα το θερινό που σαν το ’’γεφύρι της Άρτας’’ από το 2014 μέχρι σήμερα ’’αργοσέρνεται’’, με αποτέλεσμα να απενταχθεί ως κοινοτικό έργο και να χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ας τοποθετηθούν πρώτα καθίσματα στον εξώστη, που σήμερα παραδίδεται με βαμμένα μπετά, σε στυλ κερκίδας ποδοσφαιρικού γηπέδου. Ας αυξηθούν οι 218 (μόνον) θέσεις της πλατείας που δεν επαρκούν ούτε για στοιχειώδη εκδήλωση ενός μικρού συλλόγου και μετά ΝΑΙ ας γίνουν και τα εγκαίνια. Ακατανόητη η τετραετής καθυστέρηση, ακατανόητη η προσδοκώμενη λειτουργικότητα του θερινού στη μορφή που είναι σήμερα. Ακατανόητη τελικά η σκοπιμότητα των εγκαινίων σήμερα''

 

 

 

 

Φωτογραφίες