Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Τι λένε οι Κρεοπώλες της Φθιώτιδας για την κίνηση στην Πασχαλινή αγορά - Μάχη για την τιμή του οβελία

Ακριβότερο από πέρυσι αναμένεται το πασχαλινό τραπέζι, με τις τιμές σε αρνί και κατσίκι να φτάνουν ακόμα και 10% πάνω από ότι το 2023, φτάνοντας στον καταναλωτή στα 13 ευρώ με 14 ευρώ το κιλό.

Οι κρεοπώλες της Λαμίας εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να συμπεριλάβει τον οβελία στο Πασχαλινό καλάθι της νοικοκυράς, τονίζοντας οτι μια τέτοια απόφαση είναι καταφανώς αναντίστοιχη με τις δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή, τους κτηνοτρόφους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν κρεοπωλεία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Λαμίας Αλέξανδρος Αρβανίτης, που διατηρεί κρεοπωλείο στη Λαμία, μαζί με τον πατέρα του, Παναγιώτη Αρβανίτη, μίλησε στον “Λ.Τ.” για την διακύμανση των τιμών του πασχαλινού οβελία αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο κλάδο της εμπορίας του κρέατος.




«Είμαστε στο πλευρό των καταναλωτών και θέλουμε να ικανοποιούμε τους πελάτες μας προσφέροντάς τους ποιοτικά κρέατα σε προσιτές τιμές», υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Αρβανίτης, που έχει σπουδάσει Κτηνίατρος.





Ωστόσο σε ό,τι αφορά την τιμή του οβελία, ακούει για τιμές που δεν ξεπερνάνε τα 10 ευρώ και αναρωτιέται αν είναι πραγματικές και αν αυτές αντιπροσωπεύουν το ελληνικό, ποιοτικό αρνί.

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη «ο κτηνοτρόφος πουλά τα αρνιά 9 ευρώ το κιλό και ο κρεοπώλης τα αγοράζει από τον έμπορο 10 ευρώ το κιλό. Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5 ευρώ το κιλό. Εάν υπολογίσουμε και το λογικό κέρδος του κρεοπώλη τότε φτάνουμε στα 14 ευρώ το κιλό».





«Οι κρεοπώλες είναι επαγγελματίες και κάθε χρόνο βάζουν πλάτη συμπιέζοντας το περιθώριο κέρδους τους, γιατί θέλουμε να ικανοποιούμε τους πελάτες μας προσφέροντάς τους ποιοτικά κρέατα σε προσιτές τιμές, τιμές όμως που θα είναι πραγματικές και όχι παραπλανητικές» υποστηρίζει ο Παναγιώτης Αρβανίτης που διατηρεί ένα από τα πιο παραδοσιακά Κρεοπωλεία, στην οδό Σατωβριάνδου, στη Λαμία.

Τα κρεοπωλεία της Λαμίας έχουν επάρκεια σε αμνοερίφια, ωστόσο μέχρι στιγμής η ζήτηση των πελατών είναι σε χαμηλά επίπεδα. Την ανάγκη να γίνονται σωστοί έλεγχοι επισημαίνουν οι Κρεοπώλες και το μήνυμα που στέλνουν ενόψει Πάσχα είναι «ο κόσμος να τιμήσει τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια». 





Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσώνο, που είναι ιδιοκτήτης Κρεοπωλείου στον Άγιο Γεώργιο Φθιώτιδας, «το υψηλό κόστος παραγωγής και το σοβαρό πλήγμα που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στην κτηνοτροφία της Θεσσαλίας επηρεάζουν φέτος την αγορά κρέατος του Πασχαλινού τραπεζιού σε συνδυασμό με το Πάσχα των Καθολικών που είναι νωρίτερα και επέτρεψε να γίνουν εξαγωγές αμνοεριφίων στην Ιταλία». 

Όπως λέει, οι εξαγωγές φέτος ήταν αυξημένες και οι κτηνοτρόφοι προτίμησαν να διώξουν τα μικρά αρνιά και κατσίκια στην εξαγωγή για να μην επιβαρυνθούν με το αυξημένο κόστος παραγωγής.





Με βάση αυτά τα δεδομένα οι τιμές των αρνιών που φτάνουν στους καταναλωτές για να είναι πραγματικές δεν μπορεί να είναι μικρότερες από 14 ευρώ το κιλό, ανάλογα φυσικά με την ποιότητα του αρνιού, τονίζει ο Γιώργος Τσώνος, ο οποίος επισημαίνει ότι το βασικό όπλο των καταναλωτών είναι η εμπιστοσύνη που έχει στον κρεοπώλη του.

Βέβαια, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχουμε τιμές χαμηλότερες από τα 10 ευρώ, κάτι που είδαμε σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Λαμίας, που έβγαλε αρνιά 9,99 ευρώ το κιλό, με τη μέση τιμή όμως να ξεπερνά τα 13 ευρώ σε κρεοπωλεία της πόλης. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές σε αρνί και κατσίκι ξεκινούν από 13 ευρώ και φτάνουν τα 15 ευρώ το κιλό, ενώ αντίστοιχες τιμές συναντάμε και σε κρεοπωλεία της Δυτικής Φθιώτιδας. 





Σύμφωνα με τον κ. Καρατράντα, ιδιοκτήτη Κρεοπωλείου στην οδό Ροζάκη Αγγελή, στη Λαμία, «οι διαφορές στην τιμή του αρνιού και του κατσικιού δεν θα είναι μεγάλες και απαγορευτικές για τον καταναλωτή σε σύγκριση με πέρυσι» ωστόσο, όπως ανέφερε στον “Λ.Τ.”, «η κίνηση προς το παρόν είναι υποτονική και οι παραγγελίες εμφανώς λιγότερες από πέρσι».  

Όπως είπε μιλώντας στον “Λ.Τ.”, «περιμένουμε να αυξηθεί η κίνηση στην αγορά από την Μεγάλη Πέμπτη και μετά τότε θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πως διαμορφώνονται οι τιμές».

Την ίδια στιγμή, οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν αν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τα κοπάδια τους και να παραμείνουν στο επάγγελμα χωρίς να χρωστούν, γιατί το κόστος παραγωγής εκτοξεύθηκε και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν θα υπάρχουν ούτε αμνοερίφια, ούτε κτηνοτροφία.

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος ΤσαμαδιάςΟμότιμος Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Για τον πολυδιάστατο ρόλο των δημόσιων έργων, μεγάλων και μικρών, έχουν συζητηθεί...