Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Αφεντικό, να πώς κάνεις κακό στην επιχείρηση

Όταν ένας εργαζόμενος αρρωσταίνει πρέπει να μένει σπίτι. Η πίεση στους εργαζόμενους με στόχο να κάνουν μία επιπλέον προσπάθεια ενώ είναι άρρωστοι, επιδεινώνει τα επίπεδα της ασθένειας μέσα σε μία εταιρεία. Αυτά είναι τα ευρήματα νέας έρευνας.

Η υπερβολική πίεση που μπορεί να δέχονται οι εργαζόμενοι στο περιβάλλον εργασίας τους, έχει αρνητικές συνέπειες και οι φιλόδοξοι στόχοι που απαιτούν πολλή προσπάθεια εις βάρος της υγείας των εργαζομένων δεν λειτουργούν ως κίνητρα, αλλά αντιθέτως έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πρόκειται για έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου East Anglia, η οποία δημοσιεύτηκε, την περασμένη εβδομάδα, στο επιστημονικό περιοδικό Work and Stress και παρατηρεί ότι όταν το ανθρώπινο δυναμικό δεν μένει μακριά από τον χώρο εργασίας του όταν αρρωσταίνει, υπάρχει ο κίνδυνος να μην ανακάμψει σωστά, αλλά και να εξαπλωθεί η ασθένεια μέσα στην εταιρεία.

Στα πλαίσια της εν λόγω έρευνας, με επικεφαλής την καθηγήτρια και ψυχολόγο Karina Neilsen, μελετήθηκε μία εταιρεία στη Δανία με 155 εργαζόμενους, για 3 συνεχόμενα χρόνια, προκειμένου να διαπιστωθεί η σχέση των "μετασχηματιστικών" (transformational) ηγετών με τα ποσοστά απουσίας των εργαζομένων από τη δουλειά, λόγω ασθένειας.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, "μετασχηματιστικός" ηγέτης είναι εκείνος ο οποίος μεταλλάσσει τις αξίες, τις προτιμήσεις, τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της ομάδας υφισταμένων του, προκειμένου να υπηρετούν όλοι έναν κοινό σκοπό. Προηγούμενες έρευνες επικεντρώθηκαν στη θετική πτυχή αυτού του στυλ ηγεσίας, ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη σχηματίζει μία διαφορετική εικόνα.

Ειδικότερα, η μελέτη των ερευνητών του East Anglia εξέτασε για πρώτη φορά κατά πόσο η "μετασχηματιστική" ηγεσία, η οποία ωθεί τους εργαζομένους να βάζουν πάνω από όλα το γενικό συμφέρον, συχνά "θυσιάζοντας" το ατομικό, μπορεί μακροπρόθεσμα, να επηρεάσει αρνητικά τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η "μετασχηματιστική" ηγεσία σε συνδυασμό με υψηλά ποσοστά παρουσίας άρρωστων εργαζομένων στη δουλειά, οδηγεί μακροπρόθεσμα σε περισσότερη αναρρωτική άδεια.

Συγκεκριμένα, στα 3 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι σε ομάδες με μετασχηματιστικούς ηγέτες οι οποίοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα παρουσίας στη δουλειά όταν ήταν άρρωστοι,  χρειάστηκαν περισσότερη αναρρωτική άδεια κατά τον τρίτο χρόνο, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

"Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν μία περίπλοκη εικόνα της σχέσης μεταξύ της μετασχηματιστικής ηγεσίας και της απουσίας λόγω ασθένειας. Οι μετασχηματιστικοί ηγέτες μπορεί να προωθούν την αυτοθυσία των υφισταμένων τους, οδηγώντας τους να εμφανίζονται στη δουλειά ενώ είναι άρρωστοι και αυξάνοντας έτσι, την πιθανότητα αναρρωτικής άδειας μακροπρόθεσμα", γράφουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν πως η πίεση που επιβάλλεται στο προσωπικό από απαιτητικά αφεντικά, οδηγεί τους εργαζόμενους να υποφέρουν μακροπρόθεσμα, αλλά ενδεχομένως και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, καθώς έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι οι αναρρωτικές άδειες στοιχίζουν έως και το 15% των συνολικών δαπανών μίας επιχείρησης. 

Ο καθηγητής Kevin Daniels, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, σημειώνει μεταξύ άλλων πως, με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι διευθυντές πρέπει να προσπαθήσουν να επιτύχουν μία ισορροπία. "Μπορούν να εξακολουθούν να ενθαρρύνουν το προσωπικό να αποδίδει καλά, αλλά με έναν τρόπο που δεν είναι εις βάρος της υγείας και της ευημερίας τους”, καταλήγει.

(ΠΗΓΗ PATHFINDER.GR)