Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η κατάκτηση του Διαστήματος - Ανταγωνισμοί – Προβλήματα

Γράφει ο Αθ. Δ. Γκίκας, 
Μαθηματικός 

 

Από τότε που βγήκαμε εκτός γήινης ατμόσφαιρας, το Διάστημα, έγινε πεδίο πολιτικής διαμάχης.

Στο επίκεντρο του ζητήματος δεν είναι τα φυσικά εδάφη, που μπορεί να διεκδικήσει κάθε Χώρα π.χ. στη Σελήνη ή τον Άρη, αλλά οι σταθμοί ανεφοδιασμού που χρειάζεται για να φτάσει μακρύτερα, όπως συνέβη τους προηγούμενους αιώνες στη Γη.

Η κούρσα του διαστήματος βάζει σε πειρασμό να προχωρήσει κάθε «μεγάλος» μόνος του, ή έστω με κάποιους «φίλους και συμμάχους».

Να ένα παράδειγμα: Τον Οκτώβριο του 2020 οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία υπέγραψαν το σύμφωνο Άρτεμις για την εξόρυξη πρώτων υλών από τη Σελήνη. Όμως ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα το υπέγραψαν.

Θέλετε το δικό μας κοντινό ανάλογο; Ιδού: η Τουρκία δεν υπογράφει το δίκαιο της θάλασσας για να έχει περισσότερες δυνατότητες στις κινήσεις της, ως μεγάλη Χώρα, αν και είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ !!

Έτσι και η Ρωσία δεν υπογράφει αν και συνεταίρος της ΝΑΣΑ στο διαστημικό σταθμό.

Πάντα Ρωσία και Κίνα έχουν τα δικά τους πλάνα για βάσεις στη Σελήνη. Πρόσφατα είχαμε μια αποτυχημένη προσπάθεια της Ρωσίας και επιτυχή της Κίνας αν δεν κάνω λάθος στην αθέατη σε μας πλευρά της Σελήνης.

Να και η ψυχροπολεμική απειλή από τον επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Ντιμίτρι Ρογκόζιν «η εισβολή της Σελήνη είναι αιτία πολέμου που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ακόμα Αφγανιστάν ή Ιράκ». 

Και πάλι μου έρχεται στο νου η Τουρκία με το «κάζους μπέλι» αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια !

Ο πόλεμος δεν θα γίνει στο διάστημα, αλλά εδώ στη Γη στην προσπάθεια ο ένας να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης του άλλου.

 

Α. Ο Διαστημικός ανταγωνισμός

  • Το 1957 οι Ρώσοι εκτοξεύουν τον Σπούτνικ Ι.
  • Το 1958 τον Σπούτνικ ΙΙ
  • Το 1959 οι ΗΠΑ κάνουν την πρώτη εκτόξευση.
  • Το 1961 οι Ρώσοι εκτοξεύουν τον Γιούρι Γκαγκάριν.

Το όνομά του δυστυχώς σε αναγνωρισιμότητα έρχεται δεύτερο ! Πρώτο μακράν είναι το όνομα του Μιχαήλ Καλάζνικοφ !!

  • Το 1969 οι ΗΠΑ με τον Άρμστρονγκ καρφώνουν τη σημαία τους στη Σελήνη, η οποία υπονοεί την απόλυτη ψυχροπολεμική δήλωση γεωπολιτικής – διαστημικής ισχύος.
  • Το 1975 είχαμε ύφεση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας με τη σύνδεση του Ρώσικου Σογιούζ με το της ΗΠΑ διαστημόπλοιο Απόλλων. Οι αστροναύτες Λεόνοφ Στάνφορντ έσφιξαν τα χέρια.

Καλό παράδειγμα ότι είναι δυνατή η συνεργασία στο διάστημα.

  • Το 1998 άρχισε η κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (Δ.Δ.Σ.) στο διάστημα σταδιακά εξάρτημα – εξάρτημα.
  • Το 2011 η κατασκευή ολοκληρώθηκε. Με 109μ. μήκος και 75μ. πλάτος, όσο περίπου ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ήταν ορατός με γυμνό μάτι τις ασέληνες νύχτες.
  • Τι περιλάμβανε:

α) Τρία (3) εργαστήρια.

β) Χώρους διαβίωσης για (6) αστροναύτες με την Αμερικανίδα Πέγκι Ονίλσον να κατέχει το ρεκόρ με 665 ημέρες παραμονής στο διάστημα. Είναι μια από τους 240 ίσως και περισσότερους άνδρες και γυναίκες από 19 Χώρες που επισκέφτηκαν αυτό το σταθμό και τις περιορισμένες ανέσεις του αλλά με πλούσια θέα στο Διάστημα.

 

  • Ποιες οι συνθήκες διαμονής

α) Δεν υπάρχει βαρύτητα, με αποτέλεσμα ο υπνόσακός τους να είναι δεμένος στα τοιχώματα του σταθμού για να μην αιωρούνται.

β) Το 93% της υγρασίας του σταθμού προέρχεται από την αναπνοή, τα ούρα, τον ιδρώτα του αστροναύτη. Διυλίζονται, φιλτράρονται και επιστρέφουν έτοιμα να πιουν, να πλυθούν οι αστροναύτες ξανά και ξανά. Αυτό μειώνει τις τεράστιες ποσότητες νερού που έχουν ανάγκη. Το όφελος αυτής της διαστημικής τεχνολογίας είναι ότι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν κάτοικοι που δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό.

 

Β. Ιδιώτες χρηματοδότες διαστημικών ταξιδίων

Τα διαστημικά ταξίδια δεν είναι στην αποκλειστική ευχέρεια ισχυρών κρατών . γίνονται φθηνότερα με τη δραστηριοποίηση ιδιωτών.

  • Ο Έλον Μάσκ είναι παθιασμένος με την ιδέα να πατήσει ο άνθρωπος στον Άρη όσο ζει. (ελπίζει εντός της προσεχούς 10ετίας).

Η εταιρεία του στέλνει φορτία στον ΔΔΣ και το 2020 μετέφερε και 2 αστροναύτες της ΝΑΣΑ. Τι νομίζετε ότι σκέφτηκε ο δαιμόνιος επιχειρηματίας: Να μειώσει το κόστος επαναχρησιμοποιώντας τους πυραύλους !!

Χαρακτηριστική η δήλωσή του: «6 εκατ. δολάρια σκορπίζονται στον αέρα. Ποιος δεν θα ήθελε να τα μαζέψει;».

Αυτή η φράση του αποτελεί παράδειγμα για το πως σκέπτονται οι ιδιώτες, που πολλές φορές βρίσκονται μπροστά από τις Κυβερνήσεις.

  • Ο Τζέφ Μπέζος έχει ως όραμα «ένα μέλλον όπου εκατομμύρια άνθρωποι θα εργάζονται στο διάστημα. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το σπίτι μας εδώ στη Γη,  πρέπει να πάμε στο διάστημα, για να αξιοποιήσουμε τις απεριόριστες πρώτες ύλες και την ενέργεια που διαθέτει».

Πολλά αναμένουν να βρεθούν στη Σελήνη και τους μετεωρίτες. Ήδη το Κινέζικο διαστημόπλοιο σκάβει στη Σελήνη για πολύτιμα μέταλλα.

Γ. Τα προβλήματα

Έχετε φαντασθεί τι θα συμβεί αν προσεδαφισθούν στη Σελήνη διαστημόπλοια των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κινάς, Ιαπωνίας, Ινδίας … δίπλα-δίπλα και αρχίσουν με τα … κομπρεσέρ τους να σκάβουν τη Σελήνη; Ποιος θα τους εμποδίσει;

Ποιος θυμάται τη συνθήκη του διαστήματος πριν από 60 χρόνια που προβλέπει: «Το διάστημα δεν υπόκειται σε εθνική οικειοποίηση με απαίτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Αυτό το κείμενό μου φαίνεται ότι μοιάζει με τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. για την Κύπρο που εξακολουθεί εδώ και 50 σχεδόν χρόνια να τις παραβιάζει η Τουρκία αγνοώντας τες.

Η αόριστη διατύπωση όπως π.χ. «Η Σελήνη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς …» δεν εμποδίζει τους δυνατούς να εγκαθιστούν οπλικά συστήματα λέγοντας ότι το κάνουν για να προστατέψουν την Ειρήνη !!

Τη συνθήκη του ΟΗΕ για τη Σελήνη του 1979 ελάχιστες Χώρες την υπέγραψαν, ενώ ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα την αγνοούν. Μάλιστα ένας δαιμόνιος «τύπος» στις ΗΠΑ, ο Ντένις ΧΟΠ, άρχισε από το 1980 να πουλάει οικόπεδα στη Σελήνη με 25 δολάρια το στρέμμα ! Μάλλον θα του στείλω 25 δολάρια για ένα οικόπεδο, δώρο στα παιδιά μου ! Δεν είναι ώρα για αστεία, κάπως έτσι ξεκίνησε οι οικοπεδοφάγοι στην Πατρίδα μας.

 

Δ. Τι είναι η Αστροπολιτική

Ο καθηγητής Έβερετ Ντόλμαν διδάσκει: «Το διάστημα είναι ωκεανοί και ποταμοί φυσικών πόρων και ενέργειας». Οι μεγάλες δυνάμεις, πιστοί στο δόγμα του, θα επιχειρήσουν όχι μόνο στρατιωτική αλλά και επιχειρηματική κυριαρχία του διαστήματος.

 

Προσέξτε το σχημ. 1 και θα κατανοήσετε καλύτερα την αστροπολιτική Ντόλμαν.

Για τις επόμενες δεκαετίες η χαμηλή τροχιά θα έχει την πιο μεγάλη αξία.

Σε αυτή βρίσκονται οι περισσότεροι στρατιωτικοί και επικοινωνιακοί δορυφόροι. Ο έλεγχος αυτής της ζώνης έχει τεράστιο ενδιαφέρον κατά τον Ντόλμαν «όποιος ελέγχει τη χαμηλή ζώνη καθορίζει τη μοίρα της ανθρωπότητας».

Το παλαιότερο ανάλογο ήταν «όποιος ελέγχει τα στενά Γιβραλτάρ, Βοσπόρου κλπ ελέγχει την Ναυσιπλοΐα».

Στο μέλλον οι Χώρες θα ξοδεύουν χρήματα όχι για το ΝΑΤΟ ή άλλα σύμφωνα, αλλά για το διαστημικό πόλεμο στη χαμηλή ζώνη.

 

Ε. Η κατασκοπία βασιλεύει στη χαμηλή ζώνη

  • Οι Ρωσικοί δορυφόροι «Κόσμος» κατασκοπεύουν αντίστοιχους των ΗΠΑ.
  • Οι δορυφόροι δεν μεταδίδουν πλέον τηλεοπτικές εικόνες και τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και πλήθος άλλων πληροφοριών.
  • Τι θα συμβεί με την εξουδετέρωση ή τύφλωση ενός δορυφόρου;

α) Δεν θα δουλεύει το GPS στο αυτοκίνητο.

β) Οι τραπεζικές κάρτες θα έπαυαν να λειτουργούν.

γ) Χωρίς GPS αεροπλάνα και πλοία θα ήταν δύσκολο να πλοηγηθούν.

δ) Σε στρατιωτικό επίπεδο η εξουδετέρωση ενός δορυφόρου θα εκλαμβανόταν ως στρατιωτικό χτύπημα.

 

ΣΤ. Είναι δυνατή η καταστροφή δορυφόρου;

Η απάντηση έρχεται από Ρωσία, ΗΠΑ, ΚΙΝΑ, ΙΝΔΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ που έχουν ήδη αναπτύξει συστήματα εξόντωσης δορυφόρων.

Αν τα συντρίμμια ενός δορυφόρου που εξουδετερώθηκε χτυπήσουν άλλον άλλης Χώρας με τις συνέπειες που ανέφερα στο εδάφιο Ε, καταλαβαίνετε τι θα συμβεί. Ίσως πληγεί και η παγκόσμια οικονομία από αδρανοποίηση διαφόρων συστημάτων επικοινωνίας.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το διάστημα μας προσφέρει μια ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Δικαιώνεται ο Αριστοτελικός λόγος «Πάντες άνθρωποι του ειδέναι ορέγονται φύση».

Ναι, είμαστε πλασμένοι να θέλουμε να μαθαίνουμε. Μακάρι να στεκόμασταν μόνο σ’ αυτό.

Μήπως ο απλός άνθρωπος θα πρέπει να φρενάρει τους μεγάλους από τους διαστημικούς τους ανταγωνισμούς και να καταπολεμήσει την ασθένειά τους που ακούει στο «Εμείς ή αυτοί;».

 

 

Υ.Γ. Ο Γεωστατικός δορυφόρος έχει χρόνο περιφοράς γύρω από τη Γη 24 ώρες, όσος και ο χρόνος περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της, με αποτέλεσμα να τον βλέπουμε στο ίδιο πάντα σημείο του ουρανού, σαν να είναι ακίνητος. Από κει και το όνομά του.

 

    

 

randomness