Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σκοτεινό μονοπάτι! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Ένας Γερμανός φιλόσοφος, ο Καρλ Κάουτσκι, έλεγε ότι όταν το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί, στο ενδιάμεσο της μεταβατικής περιόδου γεννιούνται τέρατα.

Ζούμε, είναι αλήθεια, σήμερα σε ταραγμένους και επικίνδυνους καιρούς με τη διεθνή ειρήνη να κρέμεται σε μια κλωστή και όλοι οι δαίμονες του παρελθόντος να έχουν αφυπνιστεί.

Ο κόσμος που φαίνεται να αργοπεθαίνει είναι ο κόσμος του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του απαραβίαστου των συνόρων των εθνών κρατών, των διεθνών συμφωνιών, του συστήματος συλλογικής ασφάλειας. Ο κόσμος της επίλυσης των διαφορών μέσω της οδού της διπλωματίας, της συννενόησης και του διαλόγου. Της εξεύρεσης συναινετικών λύσεων.

Είναι ο κόσμος που οικοδομήθηκε μέσα από ερείπια, στάχτες και μεγάλες ανθρώπινες τραγωδίες που άφησαν πίσω τους δύο καταστροφικοί παγκόσμιοι πόλεμοι. Και αυτός ο κόσμος είναι που σήμερα κινδυνεύει !

Είναι ο κόσμος του μεταπολεμικού συστήματος κανόνων, αρχών και αξιών. Είναι ο κόσμος της φιλελεύθερης Δημοκρατίας που απειλείται. Όλες οι έρευνες και οι μελέτες δείχνουν πτώση της ποιότητας της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών σε βασικούς θεσμούς του πολιτικού συστήματος της φιλελεύθερης Δημοκρατίας.

Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που βαίνει συνεχώς αυξανόμενη δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς και την πολιτική, δεν εμπιστεύεται τους δικαστές ότι θα αποδώσουν Δικαιοσύνη.

Στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για τη μεγάλη μετάβαση υπογραμμίζοντας ότι «ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία με την επιθετικότητα της Ρωσίας να αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την παγκόσμια σταθερότητα, η ένοπλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, η συνακόλουθη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα (κατά παραβίαση κάθε έννοιας ανθρωπισμού, θα πούμε εμείς), η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα και ο κίνδυνος διάχυσης της πολεμικής σύρραξης με ανυπολόγιστες συνέπειες υπογραμμίζουν με δραματικό τροπο ότι η ειρήνη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη».

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τίποτα στις μέρες μας δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Ούτε ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε σε ελεύθερες δημοκρατικές κοινωνίες. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο από τη στιγμή μάλιστα που οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες πορεύονται χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική, χωρίς καμία έμπνευση. Εντελώς ανήμπορες και αδύναμες να επιβάλλουν κανόνες για να προστατέψουν τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Και αυτό είναι το δράμα των καιρών μας. Ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε σε έναν ειρηνικό, ασφαλή και καλύτερο κόσμο με Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, βαδίζοντας σε έναν ανοιχτό ορίζοντα ευημερίας και προόδου, ζούμε τη μεγάλη μετάβαση προς έναν καινούριο κόσμο που όμως μοιάζει καταπληκτικά με την εποχή του μεσοπολέμου.

Αυτή που οι προηγούμενες γενιές ηγετών είδαν και έπαθαν για να εγκαταλείψουν και να οικοδομήσουν την διεθνή ασφάλεια, τον ΟΗΕ, την διπλωματία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πρόοδο, την ευημερία. Σήμερα αυτός ο κόσμος αμφισβητείται, όχι μόνο από αυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα, από δυνάμεις αναθεωρητισμού και επιθετικού εθνικισμού που αποστρέφονται και πολεμούν τις δυτικές αξίες. Το δυστύχημα είναι ότι ο κόσμος της φιλελεύθερης Δημοκρατίας που οδήγησε τους λαούς στην πρόοδο και την ευημερία σε συνθήκες διεθνούς δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αμφισβητείται μέσα στις χώρες που γνώρισε τις μεγαλύτερες επιτυχίες αλλά παράλληλα απειλείται από την εδραίωση κλίματος διεθνούς αναρχίας και παγκόσμιας αταξίας.

Και όμως, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε σε έναν ειρηνικό, ασφαλή και καλύτερο κόσμο με Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, χωρίς να χρειαστεί να περάσουμε και πάλι από ένα σκοτεινό μονοπάτι !


Χρήστος Αλεξανδρής
Δημοσιογράφος

 

 

    

 

Απόψεις

➥ Πέρα από το αθλητικό πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης διοργάνωσης του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Λαμίας, οι αθλητές μετέφεραν και το σημαντικό οικολογικό μήνυμα...
randomness