Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1894

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος

 

Αριθμός 59
Συνεδρίασις Ιγ’
Το Δημοτικόν Συμβούλιον Λαμιέων

Συγκείμενον εκ των Δημοτικών Συμβούλων Ιωαν. Μ. Γεωργιάδου, Προέδρου, και των Μελών Ν. Λαχανοκάρδη, Σ. Ζαρμπούρη, Δ.Κόντου, Καραπατάκη, Δ. Δελημάνη, Δ. Χριστίδου, Γ. Μαρούλη, Σ. Καρατζάβελου, Σ. Κωτρονιά, Κ. Κηλαϊδώνη και Ι. Κάϊλα.

Συνήλθεν εις συνεδρίασιν εν τω Δημοτικώ Καταστήματι αυθημερόν την 18ην του μηνός Αυγούστου του έτους 1894 κατά πρόσκλησιν του Δημάρχου Λαμιέων κ. Αριστείδου Σκληβανιώτου παρόντος και τούτου.




Καθεπυπεβλήθη η από Πρώτης τρέχοντος μηνός Αυγούστου αναφορά των κατοίκων Σαραμουσακλή  εξαιτουμένων δι’ αυτής να τους χορηγηθή εκ των υδάτων των ενταύθα επτά βρύσεων δωρεάν και ανεξόδως ημίσεια οκά ύδατος προς πόσιν, ένεκα της ελλείψεως υδάτων εν τω χωρίω των, εξ ης δεινώς πάσχουσιν οι κάτοικοι και υπό τον όρον να χρησιμοποιείται τούτο δια της πόλεως Λαμίας, εν η περιπτώσει εκτάκτως λειψυδρία ήθελε παρουσιασθή εκ της πηγής του εν τη πόλει διοχετευομένου ποσίμου ύδατος δια του Σιδηρού αυτής υδραγωγείου και επροτάθη όπως αποφανθή το Συμβούλιον επί της δικαίας και νομίμου ταύτης αιτήσεως των κατοίκων του Χωρίου Σαραμουσακλή.

Δ  ι  α  σ  κ  ε  ψ  ά  μ  ε  ν  ο  ν

Επειδή οι κάτοικοι του χωρίου Σαραμουσακλή στερούνται ποσίμων υδάτων, διότι τα ολίγα υπάρχοντα φρέατα δεν επαρκούσι ποσώς εις τας ανάγκας των κατοίκων, οίτινες πάσχουσι δεινώς εκ λειψυδρίας  και μάλιστα εν καιρώ θέρους.-

Επειδή το χωρίον Σαραμουσακλή αδρώς συνεισφέρει υπέρ του Δημοτικού Ταμείου Δημοτικούς Φόρους, οίτινες από της συστάσεως του Δήμου και μέχρι σήμερον υπολογίζονται περί το ήμισυ εκατομμύριον και επομένως δίκαιον και νόμιμον είναι να θεραπευθή πρωτίστως αύτη ανάγκη των κατοίκων  του χωρίου τούτου, αφ’ ου από της συστάσεως του Δήμου μέχρι σήμερον ουδέν έργον εξετελέσθη εν αυτώ Δημοτική δαπάνη.

Επειδή η πόλις της Λαμίας μετά την κατασκευήν του Σιδηρού Υδραγωγείου των ποσίμων υδάτων αυτής ουδεμίαν σχεδόν χρήσιν ποιείται των υδάτων των επτά βρύσεων, ει μη μόνον εν η περιπώσει έκτακτος λειψυδρία εις τας πηγάς του Σιδηρού Υδραγωγείου ήθελε παρουσιασθή- και

Επειδή ουδαμόθεν άλλοθεν δύναται να μετενεχθή πόσιμον ύδωρ εις το χωρίον Σαραμουσακλή, δίκαιον επομένως και νόμιμον είναι να χορηγηθή εις αυτό δωρεάν και ανεξόδως ημίσεια οκά ύδατος εκ των ποσίμων υδάτων εκ των ενταύθα επτά βρύσεων

Αποφαινεται  ομοφωνως

Εγκρίνει την παραχώρησιν δωρεάν και ανεξόδως εις το χωρίον Σαραμουσακλή ημισείας οκάδος ποσίμου ύδατος εκ των υδάτων των ενταύθα επτά βρύσεων, αλλ’ υπό τον όρον να χρησιμοποιείται τούτο δια τας ανάγκας της πόλεως Λαμίας, εν η περιπτώσει έκτακτος λειψυδρία ήθελε παρουσιασθή ή εις τας πηγάς του εν τη πόλει διοχευτησόμενον  πόσιμον ύδωρ δια του Σιδηρού αυτής Υδραγωγείου, ή εις τα πηγάς αυτών τούτων των επτά βρύσεων και εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχον ίνα συντάξη το περί τούτου απαιτούμενον Συμβόλαιον και προβή εις την ενέργειαν των δεόντων γενέσθαι προς πραγματοποίησιν της ομοφώνου ταύτης του Δημουσυμβουλίου αποφάσεως επί της ρητής, εννοείται, επιφυλάξεως, ότι δια της τοιαύτης του Δήμου Λαμιέων  παραχωρήσεως ουδέν οι κάτοικοι του χωρίου Σαραμουσακλής αποκτώσει κατοχής δολείας ή κυριότητος δικαίωμα επί τω ούτω χορηγουμένου αυτής ύδατος.

Ανατήθησι των περαιτέρω ενεργειών τω κ. Δημάρχω.

Εγένετο και εξεδόθη εν Λαμία τη 18η Αυγούστου 1894

Ο Πρόεδρος                                Τα Μέλη
Ι. Γεωργιάδης.


 (Πρακτικά Αποφάσεων του Δήμου Λαμιέων -Ιστορικό Αρχείο  των ΓΑΚ φθιώτιδος)

Η Ροδίτσα, προάστειο της Λαμίας, που υπάρχει από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με την αρχική ονομασία ΣΑΡΑΜΟΥΣΑΚΛΗ. Έτσι αναφέρεται επίσημα μετά την απελευθέρωση της Τουρκοκρατίας  το έτος 1833 να προσαρτάται στο Δήμο Λαμιέων. Το 1912 με το ΦΕΚ 261Α-31/8/1912 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσης κοινότητας, και το 1930 με το ΦΕΚ 251Α-24/7/ 1930 μετονομάστηκε Ροδίτσα. Το 2011 είχε πληθυσμό 3509 κατοίκους.