Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δ. Σταμενίτης: Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας του βαμβακιού στη Θεσσαλία δεν είναι στις επιλογές μας

«Το ολλανδικό σχέδιο είναι ένας οδικός χάρτης, ένα σύνολο δυνατών παρεμβάσεων για τη διαχείριση του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, από τις οποίες θα επιλέξουμε να υλοποιήσουμε αυτές που θεωρούμε πιο αποτελεσματικές, αλλά και πιο εναρμονισμένες στο ελληνικό περιβάλλον, στην ελληνική οικονομία και στην οικονομία. Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας βαμβακιού δεν είναι μία από τις επιλογές μας».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά στη Βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, που κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει αν είναι στις προθέσεις της να υιοθετήσει το ολλανδικό σχέδιο που προτείνει την αντικατάσταση της καλλιέργειας βάμβακος στη Θεσσαλία, με άλλο προϊόν».

«Κατανοώ την ανησυχία» για τους παραγωγούς βαμβακιού της Θεσσαλίας, «όμως έχει εκφραστεί η θέση μας, τόσο δια στόματος πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι», ανέφερε ο κ. Σταμενίτης και συμπλήρωσε:

«Ειδικότερα, το master plan το οποίο εκπόνησε η ολλανδική εταιρία, είναι μία ολιστική πρόταση διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, που ξεπερνά τις 400 σελίδες. Σ' αυτό συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για τη συνολική ανασυγκρότηση της περιοχής, μετά την επεξεργασία των οποίων θα προκύψει μία σειρά μέτρων και παρεμβάσεων που θα ληφθούν και τα οποία θα έρθουν να συμπληρώσουν τα μέτρα που ήδη έχει εξαγγείλει και εφαρμόζονται ή θα εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Οι προτάσεις του συγκεκριμένου σχεδίου αφορούν διάφορους τομείς, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, προτάσεις που δεν είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν στο σύνολο τους για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Ούτε να εφαρμοστούν όλες, αύριο κιόλας. Η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της, θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων, των αγροτών, των φορέων, σχετικά με τα προτεινόμενα στο ολλανδικό σχέδιο. Γι' αυτό άλλωστε υπήρξε άμεση ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων και ανάρτηση του σχετικού σχεδίου προς διαβούλευση» είπε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Σταμενίτης διαβεβαίωσε ότι «όλες οι τεκμηριωμένες προτάσεις εισακούονται και θα εισακουστούν ακόμα και μετά το τέλος της διαβούλευσης».

«Το master plan εκπονήθηκε από επιστήμονες με εμπειρία και τεχνογνωσία στο πεδίο, με πραγματικά δεδομένα. Άρα πρόκειται για μια πολύ σοβαρή δουλειά που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά, ως οδικό χάρτη όμως που μας δείχνει το δρόμο για να μετατρέψουμε την καταστροφή σε μια ευκαιρία ουσιαστικής αναδιάρθρωσης. Πέραν αυτού δεν είναι δεσμευτικό. Είναι στην ευχέρεια της ελληνικής Πολιτείας, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την ελληνική πραγματικότητα, να επιλέξει ποιες από τις προτάσεις θα υλοποιήσει. Μαζί με την κυβέρνηση, τους θεσμούς, τους πολίτες, θα συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχήμα εφαρμογής του ολλανδικού σχεδίου ή την πρόταση ανασυγκρότησης, με γνώμονα ότι τα περιβαλλοντικά θέματα παραμένουν σταθερά ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οχυρώνεται πίσω από το ολλανδικό σχέδιο και τόνισε ότι απαιτείται άμεσα νέα επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής με συγκεκριμένους στόχους, ώστε να συνεχιστεί και να στηριχτεί η καλλιέργεια του βαμβακιού στη Θεσσαλία.

«Το βαμβάκι είναι χωρίς αμφιβολία προϊόν στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας με ιστορία βιομηχανικής και επαγγελματικής παραγωγής.

Η Ελλάδα διαθέτει το 80% των ευρωπαϊκών εκτάσεων από βαμβακοκαλλιέργειες. Διεθνώς η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση εξαγωγής βαμβακιού και το ελληνικό βαμβάκι βρίσκεται ανάμεσα στα 10 πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας και στα τρία πιο εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα. Η Θεσσαλία αποτελεί το κέντρο της βαμβακοκαλλιέργειας. Η βιομηχανία βάμβακος είναι το 90% με 95% προσανατολισμένη στις εξαγωγές», ανταπάντησε ο κ. Σταμενίτης.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «οι απαιτήσεις στο νερό δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για να κριθεί η ποιότητα μιας καλλιέργειας».

«Το ελληνικό βαμβάκι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα την υψηλή του ποιότητα. Έχουμε αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία γύρω από αυτό, η χώρα μας διαθέτει ιδιαίτερα καλές κλιματολογικές συνθήκες, έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα από επιχειρήσεις και παραγωγούς, υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και ο απαραίτητος μηχανικός εξοπλισμός, δεν απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια και υπάρχει μια διασφαλισμένη αγορά. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση του νερού που μπορούν και πρέπει να γίνουν πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Το βαμβάκι, για να έχει μεγάλη παραγωγή χρειάζεται απλά επάρκεια νερού όχι υπερκατανάλωση. Είναι λοιπόν σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι την διαφορά ανάμεσα από τις πραγματικές ανάγκες για άρδευση και τη συνολική κατανάλωση νερού που πρακτικά λαμβάνει η χώρα τώρα», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ναι, ακούμε και αξιολογούμε πάντοτε όλες τις προτάσεις που φθάνουν σε εμάς, όμως όχι, δεν υποστηρίζουμε αβίαστα οποιαδήποτε αντικατάσταση καλλιέργειας. Απαιτείται λοιπόν συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων.

Εν προκειμένω, για το βαμβάκι, θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και τις ελληνικές στρατηγικές και η ειδική ενίσχυση βάμβακος θα χορηγείται σίγουρα μέχρι το 2027 με την ίδια τιμή ενίσχυσης ανά στρέμμα, 73,03 ευρώ το στρέμμα», κατέληξε ο κ. Σταμενίτης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

    

 

Απόψεις

➥ Πέρα από το αθλητικό πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης διοργάνωσης του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Λαμίας, οι αθλητές μετέφεραν και το σημαντικό οικολογικό μήνυμα...
randomness