Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο δράστης της επίθεσης εναντίον εκκλησίας στο Σίδνεϊ δεν είχε δείξει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης, σύμφωνα με τον πατέρα του

Ο πατέρας του εφήβου που συνελήφθη αφού τη Δευτέρα επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον Ασσύριου επισκόπου και άλλων πιστών στη διάρκεια της λειτουργίας σε εκκλησία στο Σίδνεϊ δεν είχε παρατηρήσει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης στον γιο του, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της κοινότητάς του, με την αστυνομία να εξηγεί για ποιο λόγο χαρακτήρισε “ τρομοκρατικό” το περιστατικό.

Ο επίσκοπος όπως και αρκετοί άλλοι άνθρωποι που βρίσκονταν στην εκκλησία έχουν τραυματιστεί και παραμένουν στο νοσοκομείο, αν και δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Ο νεαρός δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο, όπου πρόκειται να παραμείνει για κάποιες ημέρες ακόμη.

Η επίθεση που σημειώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ και από την οποία τραυματίστηκε ο επίσκοπος Μαρ Μαρίν Εμάνουελ της ασσυριακής εκκλησίας Christ the Good Sheperd θεωρείται από την αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας “ τρομοκρατική” ενέργεια, η οποία είχε κίνητρο τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Ο γραμματέας της Λιβανέζικης Μουσουλμανικής Ένωσης Γκάμελ Χέιρ δήλωσε στο Reuters ότι ο πατέρας του 16χρονου δεν είχε παρατηρήσει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης στον γιο του.

“ Είπε ότι πέρα από την αντίδραση προς εκείνον (...) δεν υπήρχαν ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης”, τόνισε ο Χέιρ, ο οποίος ήταν μαζί με τον πατέρα του δράστη όταν εκείνος έφυγε από το σπίτι του για να αναζητήσει καταφύγιο σε τοπικό τζαμί τη Δευτέρα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η οικογένεια του δράστη έφυγε προσωρινά από το σπίτι της στο δυτικό Σίδνεϊ καθώς υπάρχουν φόβοι για αντίποινα.

Η επίθεση έχει εγείρει ανησυχίες για διώξεις της ασσυριακής κοινότητας - κυρίως χριστιανοί από τη Μέση Ανατολή--, κάποια μέλη της οποίας αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους εξαιτίας της θρησκείας τους. Περίπου το 40% των Ασσύριων που βρίσκονται στην Αυστραλία ζουν στο προάστιο Γουέικλι γύρω από την εκκλησία όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

“ Είναι φοβερό. Η ασσυριακή κοινότητα ήρθε από το Ιράκ λόγω των διώξεων που υπέστη επειδή είναι χριστιανοί”, δήλωσε η Μαρία, η οικογένεια της οποίας μετανάστευσε στην Αυστραλία από το Ιράκ το 1993.

Όμως και η μουσουλμανική κοινότητα είναι σε κατάσταση συναγερμού.

Η Λιβανέζικη Μουσουλμανική Ένωση δήλωσε ότι το τέμενος Λακέμπα, στο νότιο δυτικό Σίδνεϊ, ένα από τα μεγαλύτερα της Αυστραλίας, δέχθηκε τη Δευτέρα το βράδυ απειλές για επίθεση με βόμβες μολότοφ. “ Τοποθετήσαμε δύο φρουρούς για να προστατεύσουν το τέμενος”, τόνισε ο Χέιρ. 

“ Τρομοκρατική επίθεση”

Στο μεταξύ η αστυνομία της Αυστραλίας εξήγησε σήμερα τους λόγους για τους οποίους χαρακτήρισε “ τρομοκρατική” την επίθεση της Δευτέρας.

Η Κάρεν Γουέμπ, επιθεωρήτρια της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε ότι προχώρησε σε αυτό τον χαρακτηρισμό λίγες ώρες μετά την επίθεση, βασιζόμενη στη νομοθεσία της πολιτείας.

Νόμος του 2002 προβλέπει ότι τρομοκρατική θεωρείται μια ενέργεια που διαπράττεται εις βάρος κάποιου με πολιτικό, θρησκευτικό ή ιδεολογικό κίνητρο και στόχο να τρομοκρατήσει το κοινό.

“ Έκανα τον χαρακτηρισμό αυτό χωρίς δισταγμό”, τόνισε η Γουέμπ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ABC, δηλώνοντας όμως ότι κατανοεί τα ερωτήματα που διατύπωσαν εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων. Ο χαρακτηρισμός “ τρομοκρατική” δεν σημαίνει ότι ο έφηβος θα κατηγορηθεί για τρομοκρατία, διευκρίνισε η ίδια.

Ωστόσο ο Χέιρ εκτίμησε ότι η αστυνομία ίσως “ βιάστηκε” να χαρακτηρίσει την επίθεση τρομοκρατική. “ Γιατί βιαζόμαστε τόσο να μιλήσουμε για τρομοκρατία όταν κάτι αφορά τη θρησκεία”, διερωτήθηκε.

Η λειτουργία της Δευτέρας μεταδιδόταν απευθείας από το διαδίκτυο κι έτσι την επίθεση παρακολούθησαν οι πιστοί που ήταν συνδεδεμένοι. Αμέσως μετά την επίθεση ξέσπασαν έξω από την εκκλησία συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και οργισμένου πλήθους που ζητούσε να του παραδοθεί ο δράστης.

Η Γουέμπ εξήγησε σήμερα ότι είναι πιθανό η αστυνομία να αρχίσει να συλλαμβάνει σήμερα τους υπεύθυνους για τις ταραχές αυτές, αφού ολοκληρώσει την ταυτοποίησή τους από βίντεο που κατέγραψαν τα επεισόδια.

Ο 53χρονος επίσκοπος Εμάνουελ, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων στο TikTok, έχει γίνει στόχος πολλών επικρίσεων και μίσους μέσω του διαδικτύου, καθώς στα κηρύγματά του καταφέρεται εναντίον της ομοφυλοφιλίας, του εμβολιασμού κατά της covid, του ισλάμ, της εκλογής του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το περιστατικό αυτό ήταν η δεύτερη επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε σε διάστημα τριών ημερών στο Σίδνεϊ, την πιο πολυπληθή πόλη της Αυστραλίας, αφού έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εμπορικό κέντρο κοντά στη Μπόνταϊ Μπιτς το Σάββατο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

➥ Πέρα από το αθλητικό πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης διοργάνωσης του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Λαμίας, οι αθλητές μετέφεραν και το σημαντικό οικολογικό μήνυμα...
randomness