Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εγκαινιάστηκε αιολικό πάρκο με 14 ανεμογεννήτριες στη Μαλεσίνα --Οφέλη για χιλιάδες νοικοκυριά

 

 

Τα εγκαίνια μιας σημαντικής επένδυσης στον τομέα της πράσινης ενέργειας , εγιναν στο Δήμο Λοκρών . Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, εγκαινίασε  το πρώτο της έργο στην Ελλάδα στη θέση ''Λιβάδι'' της Δημοτικής Ενότητας  Μαλεσίνας . Το αιολικό πάρκο αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 45MW. Το έργο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 48.000 τόνων εκπομπών CO2 ετησίως. Παράλληλα, η ενέργεια που θα παράγεται μέσω του αιολικού πάρκου θα μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερα από 28.000 νοικοκυριά.

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση  ξεκίνησε με τον  αγιασμό  από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών.   Τα χαρακτηριστικά της επένδυσης παρουσίασε ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP και της EDP Renewables . Χαιρετίζοντας την μεγάλη αυτή επένδυση ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές  τόνισε οτι ''ο τομέας της ενέργειας αναπτύσσεται ως ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας''. ''Οι εξελίξεις στον κλάδο αυτό , επεσήμανε ο Δήμαρχος , επηρεάζουν την καθημερινότητα μας, την ποιότητα της ζωής μας και το βιοτικό μας επίπεδο. Η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι βασικό στοιχείο των αλλαγών που συντελούνται στην ενέργεια''.

Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων βοηθά στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, χωρίς διοξείδιο του άνθρακα και χωρίς εξάντληση των πολύτιμων φυσικών πόρων. Βέβαια η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τους και η υπερσυγκέντρωση τους δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις''.

Ο Δήμαρχος εστειλε με την τοποθετησή του και ενα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της πράσινης ενέργειας .''Είμαστε θετικοί , υπογράμμισε ο κ. Ζεκεντές , στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς να δημιουργείται συσσώρευση οπτικής όχλησης. Για το λόγο αυτό ως Δήμος είμαστε υπέρ της αναθεώρησης του υφιστάμενου χωροταξικού για τις ανεμογεννήτριες προκειμένου να υπάρξει μια πιο ορθολογική και ισόρροπη κατανομή τους στη χώρα''.

 Η δημιουργία του αιολικού πάρκου στη θέση Λιβάδι Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών από την EDP Renewables, είναι μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή μας διαχρονικά. Η τοπική κοινωνία της Μαλεσίνας σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Λοκρών και της EDP Renewables, έλαβε οικονομική στήριξη για την υλοποίηση έργων και δράσεων στους τομείς των υποδομών, της παιδείας, του πολιτισμού, της κοινωνικής προστασίας και του αθλητισμού.

 Την εκδήλωση χαιρέτισε  ο Αντιπεριφερειάρχης  Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Κυρμανίδης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαλεσίνας Κώστας Μάρκου.

 Στην εκδήλωση των εγκαινίων συμμετείχαν ο Damian Rodriguez Prado, Γενικός Διευθυντής της EDP Renewables Ελλάδος, αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί φορείς, εργαζόμενοι και συνεργάτες της εταιρείας.