Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Εκδήλωση μνήμης στον Παλαμά Δομοκού για την επανάσταση της 7ης Μαρτίου 1878

Στις αρχές του 1878 ανυπάκουοι και λιποτάκτες υπαξιωματικοί με τους στρατιώτες τους, δεν υπάκουσαν στις εντολές της Κυβερνήσεως και στις διαταγές τού υποστράτηγου της Λαμίας, διοικητού τους Σκαρλάτου Σούτσου και εισέβαλαν στην τουρκοκρατούμενη Ελληνική περιοχή με σκοπό να προστατεύσουν τους σκλαβωμένους Έλληνες από τους διωγμούς των μουσουλμανικών ορδών.

Τους ήρωες εκείνους που με περίσσιο θάρρος και αυταπάρνηση,  ύψωσαν το  λάβαρο της επανάστασης στις 7 Μαρτίου του 1878,τίμησαν ο Δήμος Δομοκού και οι τοπικοί φορείς στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο μνημείο του Παλαμά Δομοκού . 

Στην ομιλία της η ιστορικός -αρχαιολόγος Ευαγγελία Δημοπούλου , αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και στο ρόλο που επαιξαν οι μεγάλες δυνάμεις εκείνη την εποχή , σημειώνοντας οτι οι  αγώνες όμως αυτοί με τις θυσίες που τις συνόδευσαν έδωσαν σοβαρά επιχειρήματα, ώστε η ελληνική διπλωματία να εκμεταλλευθεί τα θετικά γι’ αυτήν στοιχεία της συνθήκης του Βερολίνου του 1878 με τελικό αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, πλην της επαρχίας Ελασσόνας, και ενός τμήματος της Ηπείρου. Στις 13 Ιουνίου 1878 συνήλθε το Συνέδριο του Βερολίνου με σκοπό να δώσει λύση στην κρίση των Βαλκανίων. Πήραν μέρος η Αγγλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στο Συνέδριο έγινε τελικά δεκτή ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Δηλιγιάννη, για να εκφράσει τις απόψεις μόνο για τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα. Κεντρικός άξονας των ελληνικών θέσεων ήταν η επανενσωμάτωση της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Κρήτης στη μητέρα πατρίδα. Η Διάσκεψη τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των τότε ελληνοτουρκικών συνόρων. Παρέπεμψε όμως το ζήτημα σε απευθείας διαπραγματεύσεις των δύο κρατών και μόνο σε περίπτωση αποτυχίας θα παρενέβαιναν οι Μεγάλες Δυνάμεις.

Κλείνοντας , η ομιλήτρια τόνισε οτι αυτοί οι ηρωες  όχι μόνο εμπνεύστηκαν την ελευθερία τούτου εδώ του τόπου, αλλά την υλοποίησαν ποτίζοντας με το αίμα τους κάθε σπιθαμή του. ''Μας αφήνουν βέβαια, μια βαριά παρακαταθήκη και μας επισημαίνουν πως η πολεμική αρετή των Ελλήνων και η ομόνοια είναι η καλύτερη απάντηση στην επίδειξη δύναμης και στην έπαρση από όπου και αν αυτή προέρχεται . Από αυτόν εδώ τον μικρό σε έκταση τόπο ξεκίνησε κάτι τεράστιο, ξεκίνησε η επανάσταση που είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη επέκταση του ελληνικού κράτους και την απελευθέρωση ελληνικών πληθυσμών. Οι επαναστάτες της 7ης Μαρτίου δεν κατάφεραν μόνο να ενώσουν τη Θεσσαλία και την Άρτα με τον κορμό της Ελλάδας , αλλά κατάφεραν να αναπτερώσουν τις ελπίδες ενός ολόκληρου έθνους πως τα δεσμά της δουλείας αργά ή γρήγορα θα σπάσουν''.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Δομοκού Χαράλαμπος Λιόλιος , ενω η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων , το ακουσμα του εθνικού υμνου και την τήρηση ενός λεπτού σιγής . Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Κοτρωνιάς , Γιάννης Σαρακιώτης , ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάντζας , Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δομοκού , ο Αντιδήμαρχος Μακρακώμης Πάνος Κοντογεώργος , ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαμά , εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και κάτοικοι του χωριού . 

 

 




Φωτογραφίες

    

 

randomness