Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

''Εύκολη αλλά και βιαστική η κριτική της κ. Μπατζελή'' απαντά η Περιφέρεια

Την εντονη ενόχληση της Περιφέρειας προκαλεί η ανακοίνωση της περιφερειακής συμβούλου Κατερίνας Μπατζελή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων . Σε απάντηση δημοσιεύματος εκ μέρους παράταξης της μειοψηφίας σχετικά με τα προγράμματα επιχειρηματικότητας, κύκλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αναφέρουν ότι μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, το εύκολο είναι  να προτείνεις εκ του ασφαλούς όχι μόνο 50, αλλά 100, 150 ή και 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ύψους 25εκ ευρώ οπως αναφέρουν  δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα "Ενίσχυση Μεσαίων Επιχειρήσεων στη Στερεά Ελλάδα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους.  Έχουν διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικούς δικαιούχους και κυρίως διαφορετικούς στόχους.

  Τα 9 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας δαπάνης για τις μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό 50 ως 200 άτομα δεν είναι κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά επιδότηση ύψους 35% για επιχειρηματικά σχέδια ανάπτυξης, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, το συνολικό τους ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 25.884.242 ευρώ με προφανή αναπτυξιακά οφέλη για τον τόπο μας.

 Σύμφωνα με τους ιδιους κύκλους ''το  μικρό σε μέγεθος συνολικό ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, δεν επέτρεψε την ακόμη υψηλότερη χρηματοδότηση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης. Τα 25 εκατομμύρια εξασφαλίστηκαν με μεγάλη προσπάθεια, μεθοδικούς τεχνικούς χειρισμούς και ισχυρή πολιτική διεκδίκηση υπερδεσμεύσεων''.

Θυμίζουμε οτι η κ. Μπαζελή με σημερινή της ανακοινωση , υποστήριζε οτι  «η  στήριξη των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού δεν είναι στα βασικά ενδιαφέροντα της Περιφερειακής Αρχής » και κατέληγε λέγοντας οτι ''απαιτείται εδώ και τώρα αύξηση στις πιστώσεις πάνω απο 50 εκ ευρώ  για τη χρηματοδότηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων ''.

 

 

    

Απόψεις