Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την αποκατάσταση και αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Εύβοιας

Για εμπαιγμό των πλημμυροπαθών και μετάθεση των ευθυνών κράτους και τοπικής διοίκησης κάνει λόγο η Τομεακή Επιτροπη Εύβοιας του ΚΚΕ σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών σε αναφορά που κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου.

Πιο συγκεκριμένα και με βάση την απάντηση του υπουργείου ο Δήμος Χαλκιδέων χορηγήθηκε 900.000 ευρώ για να δώσει επιδόματα των 600 ευρώ και 6.000 ευρώ για οικοσκευή συν 860.000 ευρώ για πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από την πλημμύρα 9ης Αυγούστου. Αντίστοιχα, ο Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων χορηγήθηκε το ποσό των 300.000 ευρώ. «Προς το παρόν όμως έχουν αποδοθεί αποζημιώσεις μόνο στο 1/4 των κατοίκων-πληγέντων που έκαναν αίτηση» επισημαίνει το ΚΚΕ τονίζοντας ότι η χορήγηση των ποσών αυτών έγινε με αιτήσεις από τους δήμους προς το κράτος. Ωστόσο η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στην Τοπική Διοίκηση αφού σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών «για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του Δημοτικού και Κοινοτικού Συμβουλίου».

«Σε αντίθεση όλων αυτών που ισχυρίζονται οι δήμαρχοι 2 μήνες τώρα» σημειώνει η ΤΕ Εύβοιας «ήταν ευθύνη των δήμων να καταγράψουν τις ζημιές και να ζητήσουν τα απαραίτητα κονδύλια».

Καταγγέλλει επίσης ότι «ενώ τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν την αρμοδιότητα να απαλλάξουν κατοίκους από λογαριασμούς νερού και δημοτικά τέλη και να αναστείλουν τα χρέη των κατοίκων προς τον δήμο, την ίδια ώρα οι κάτοικοι του Ληλαντίου δέχονται τηλεφωνήματα για ειδοποίηση διακοπής ρεύματος από εισπρακτικές εταιρείες και οι κάτοικοι Διρφύων - Μεσσαπίων λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς νερού».

Η ΤΕ Εύβοιας επισημαίνει ακόμη ότι «ενώ οι δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπεται να προσλαμβάνουν έκτακτα προσωπικό για διάστημα έως και 8 μήνες, οι δήμαρχοι ακόμη χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία ότι δεν έχουν υπαλλήλους για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τις καταγραφές και τα επιδόματα».

Τέλος, απαιτεί να πάρουν οι δήμοι όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επανεξέταση πληγεισών κατοικιών και την απόδοση αποζημιώσεων και την αποκατάσταση ζημιών.

    

Απόψεις

Η Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, ημερομηνία της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, καθιερώθηκε...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.