Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Όχι άλλο φως ! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Σε ένα μόνο πράγμα θα συμφωνήσω με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τραγωδία των Τεμπών. Ότι “μόνο η δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας όσους πρέπει να λογοδοτήσουν”. 

Η δήλωση αυτή μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, γιατί σε ένα κράτος δικαίου, όπως θέλει να είναι η Ελλάδα, οι ευθύνες για τις ποινικά κολάσιμες πράξεις που διαπράττονται και από τις οποίες υφίστανται τεράστιες και ανεπανόρθωτες βλάβες ανυποψίαστοι και εντελώς αθώοι άνθρωποι, ελέγχονται, ερευνώνται και αποδίδονται από τα δικαστήρια.

“Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη” δήλωσε πριν λίγες ημέρες η οικογένεια ενός εκ των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Να αποδοθεί δικαιοσύνη ζήτησαν με τις φωνές τους και χιλιάδες άνθρωποι που ξεχύθηκαν στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Όμως για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη “δεν υπάρχουν αθώοι του αίματος τούτου”. Γι’ αυτό εκτός από τις ποινικές ευθύνες των προσώπων σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις, υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες αυτών που κυβερνούν και διοικούν το κράτος και οι αποφάσεις των οποίων επηρεάζουν καθοριστικά τις ζωές όλων των πολιτών.

Εκεί η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα είναι στο ναδίρ, όπως έδειξε και η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της MRB το 74,5% των ερωτηθέντων εκφράζει την απαισιοδοξία του ότι η Βουλή θα ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και θα αποδώσει ευθύνες.

Αυτή η δημοσκόπηση όμως έχει και μια άλλη ανάγνωση. Πώς γίνεται οι πολίτες να μην εμπιστεύονται τον κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό τη Βουλή και ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο όμως το ψηφίζουν στις εκλογές ; Μια απάντηση σε αυτό το πολιτικό παράδοξο είναι ότι κάθε λαός έχει την κυβέρνηση και τους πολιτικούς που του αξίζουν.

Σωστά, αλλά πότε ο λαός ψήφισε να κυκλοφορούν τα τρένα στην Ελλάδα χωρίς να παρέχουν ασφάλεια στους επιβάτες ; Πότε ο λαός ψήφισε οι υπουργοί και οι έχοντες και κατέχοντες εξουσία διοίκησης να παραμελούν τα καθήκοντά τους και να κάνουν τα στραβά μάτια στις παθογένειες του κάθε δημόσιου οργανισμού ;

Οι υπουργοί Μεταφορών που σήμερα πετάνε ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών για την περιβόητη σύμβαση 717, είχαν λαϊκή εντολή να μην την υλοποιήσουν και το ελληνικό κράτος να είναι υπόλογο σήμερα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ; Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του για την θλιβερη επέτειο της εθνικής τραγωδίας που θα στοιχειώνει για πολλά χρόνια το πολιτικό σύστημα, μίλησε για μια συλλογική αποτυχία. Με άλλα λόγια “φταίμε όλοι” για την τραγωδία των Τεμπών.

Όχι, κύριε πρωθυπουργέ, δεν δεχόμαστε αυτόν τον αφορισμό. Δεν φταίμε εμείς οι πολίτες που ο σιδηρόδρομος είχε αυτά τα χάλια και όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν οι ελληνικές κυβερνήσεις να τον εκσυγχρονίσουν. Όχι, κύριε πρωθυπουργέ, δεν φταίμε εμείς οι πολίτες που ένα χρόνο μετά ο σιδηρόδρομος έχει τα ίδια προβλήματα ασφάλειας που είχε και πριν την τραγωδία των Τεμπών.

Αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχουμε και στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις των πολιτών σε αυτή τη δημοκρατία, είναι να τηρούν τους νόμους, να πληρώνουν τους φόρους που αναλογουν στον καθένα και να ψηφίζουν στις εκλογές. Μετά τις εκλογές η αποκλειστική ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη χώρα για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες και για το αν θα λειτουργούν τα τρένα με ασφάλεια, ανήκει σε αυτούς που εμπιστεύεται ο λαός τη διακυβέρνηση της χώρας. Στον εκάστοτε πρωθυπουργό, στο διορισμένο από τον ίδιο υπουργικό συμβούλιο, στους υπουργούς και υφυπουργούς και στους διοικητές οργανισμών που οι πολιτικοί διορίζουν.

Αν σήμερα βιώνουμε μια τραγωδία είναι γιατί στη δημοκρατία που συμπληρώνει πενήντα ολόκληρα χρόνια πολιτικής, κοινοβουλευτικής ομαλότητας και αδιατάρακτης εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία, οι κυβερνώντες αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων γιατί απέτυχαν να λειτουργήσουν έναν ελληνικό σιδηρόδρομο αντάξιο της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει όλα αυτά τα χρόνια το πολιτικό μας σύστημα. Αυτός ήταν και ένας λόγος που δεν έπρεπε να συσταθεί ποτέ εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη. Διότι έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες όσοι κυβέρνησαν γι’ αυτό και δεν πείθουν κανέναν δηλώσεις του τύπου “όλα στο φως”, “το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο” και “θα ανάψουμε μεγάλους προβολείς για να μην μείνει τίποτα αναπάντητο στην τραγωδία των Τεμπών”. 

Όμως, όπως είχε πει και ένας φιλόσοφος “της ζωής αληθινή τραγωδία δεν είναι παιδιά να φοβούνται το σκοτάδι, αλλά πολιτικοί ανδρες να φοβούνται το φως”!

 

Χρήστος Αλεξανδρής

Δημοσιογράφος

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Ευμορφία Ρουποτιά Η μουσική είναι καθ’ όλα ιερή όντας εφεύρεση των θεών.(Πλούταρχος) Άλλος ένας θεσμός, η Εurovision, προσωπικά πιστεύω ότι αρχίζει να...
randomness