Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ - Άρθρο Ν. Παππά: Η "καθαρή είσοδος" στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης περνά από τη Δίκαιη Ψηφιακή Ανάπτυξη

Στην Ελλάδα, το χρονικό ορόσημο του ερχόμενου Αυγούστου έχει ταυτιστεί με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Έχει προσδιοριστεί ως ο χρόνος λήξης της πολυετούς κρίσης, των πολιτικών λιτότητας και των -πολλές φορές- βίαιων προσαρμογών.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και λοιπών ανεξάρτητων Αρχών, που δείχνουν επιστροφή και εδραίωση της ανάπτυξης κοντά στο 2%, αύξηση της παραγωγής κατά 4,4% και των εξαγωγών κατά 15,5%, μείωση της ανεργίας κατά 6% μέσα σε 3 χρόνια και δημιουργία 320 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, ο φετινός Αύγουστος θα δικαιώσει τις θυσίες των πολιτών, όπως και την αποφασιστικότητά τους να επιλέξουν, από τις αρχές του 2015, έναν άλλον δρόμο.

Την ίδια στιγμή, με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα και τις πρώτες επιτυχημένες δοκιμαστικές προσπάθειες δανεισμού μας εκτός του γνωστού μηχανισμού, η καθαρή έξοδος της χώρας στις αγορές δεν αποτελεί άπιαστο όνειρο.

Ο φετινός Αύγουστος, όμως, δεν μας φέρνει μόνο στην πόρτα της εξόδου από τα μνημόνια.

Μας φέρνει, επίσης, στο κατώφλι της εισόδου μας στη νέα εποχή. Σε μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα, αφού έχει πατήσει γερά στα πόδια της, θα κινηθεί με ορμή προς τα εμπρός.

Το μεγάλο ζητούμενο της εποχής, η Δίκαιη Ανάπτυξη, όπως έχει οριοθετηθεί από την Κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να περνά μέσα και από τη Δίκαιη Ψηφιακή Ανάπτυξη. Μέσα, δηλαδή, από τη δίκαιη διάχυση των ωφελειών της νέας ψηφιακής εποχής προς κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, σε όποιο σημείο της χώρας και αν κατοικούν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά.

Άρα, οι νέες τεχνολογίες, εκτός από εργαλείο επιτάχυνσης της οικονομίας, οφείλουν να αξιοποιηθούν ορθά και με πρόνοια για το σύνολο της κοινωνίας. Οφείλουν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο άρσης ανισοτήτων και όχι να καταστούν έδαφος πάνω στο οποίο θα διευρυνθούν ή θα γιγαντωθούν οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Αν δεν πετύχουμε να φέρουμε το αύριο, σήμερα, για όλους, τότε θα καθόμαστε απλά στη γωνία και θα περιμένουμε τις επόμενες κρίσεις.

Την ίδια στιγμή, αν στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα έξω, θα διαπιστώσουμε ότι ο κόσμος έχει πάρει συγκεκριμένο δρόμο. Θα αντιληφθούμε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μετασχηματίζουν την παγκόσμια οικονομία με ταχυτάτους ρυθμούς. Δημιουργούν ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικής ανάπτυξης με καθολική επίδραση στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση.

Επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), η ρομποτική, η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D), το ίντερνετ των πραγμάτων (internet of things), το υπολογιστικό νέφος (cloud computing), οι νανοτεχνολογίες και άλλες καινοτομίες που διαδίδονται με υψηλή ταχύτητα, αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ψηφιακής εποχής και οικονομίας. Ανατρέποντας και αλλάζοντας σε βάθος τις διοικητικές δομές, επαναπροσδιορίζοντας τους κανόνες του ανταγωνισμού και ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην παραγωγική αλυσίδα και στη λειτουργία όλων των κλάδων της οικονομίας.

Τις εξελίξεις αυτές δεν μπορούμε να τις αμελήσουμε. Αποτελεί υποχρέωσή μας να συμβαδίσουμε με αυτές.

Και για να φτάσουμε εκεί πρέπει να ανοίξουμε νέους ψηφιακούς δρόμους. Οι δρομολογούμενες ενέργειες του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αναμένεται να φέρουν το ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων στο 90% των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως το 2025, μέσω δημοσίων παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.

Οι ψηφιακοί λεωφόροι, που ανοίγουν σταδιακά ήδη από σήμερα, στρώνουν το δρόμο σε νέες υπηρεσίες, οι οποίες θα ωφελήσουν την κοινωνία, το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις.

Με την πορεία που έχουμε επιλέξει αναβαθμίζουμε τις συναλλαγές των ενδιαφερομένων με τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα δίνουμε ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την ηλεκτρονική μάθηση, την ηλεκτρονική τραπεζική, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κ.ά.

Είναι δεδομένο ότι η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας θα πρέπει να βασιστεί, μεταξύ άλλων, στον «πυλώνα» των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Έργα, όπως το ψηφιακό Γενικό Εμπορικό Μητρώο (e-ΓΕΜΗ), η ηλεκτρονική τιμολόγηση (e-invoice) το e-ΚΕΠ, αποδεικνύουν ότι υλοποιούμε έργα φιλικά προς την επιχειρηματικότητα, έργα που μπορούν να μετασχηματίσουν ψηφιακά -με την υλοποίηση και άλλων πρωτοβουλιών- την παραγωγική διαδικασία.

Με το ψηφιακό ΓΕΜΗ θα αυτοματοποιηθεί η παροχή δικαιολογητικών μέσω web services και η κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές. 130.000 ψηφιακές υπογραφές θα δοθούν προς επιχειρήσεις που υποβάλλουν ισολογισμούς, ενώ θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την ηλεκτρονική υποβολή των ισολογισμών τους.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση δημιουργεί ένα εθνικό πρότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου, που θα βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Πρότυπο. Προωθούμε την ανταλλαγή ηλεκτρονικών τιμολογίων μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Κυβέρνησης (B2G), με δυνατότητα επέκτασης στο σύνολο των ιδιωτικών συναλλαγών (B2B). Τα οφέλη για την οικονομία είναι πολλαπλά, με τα κυριότερα να σχετίζονται με τον ταχύτερο κύκλο πληρωμή, την καλύτερη διαχείριση της ρευστότητας, τη διαφάνεια στις σχετικές διαδικασίες, την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής/φοροδιαφυγής.

Με το e-ΚΕΠ, αναβαθμίζουμε το σύνολο των συναλλαγών μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και τις κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομείται χρόνος και χρήμα, ενώ απελευθερώνονται δυνάμεις προς όφελος όλων.

Όσα κατέγραψα αποτελούν, φυσικά, ένα μικρό μέρος του προγραμματισμού μας.

Όσα σχεδιάζουμε εντείνουν την προσπάθειά μας για αναστροφή της αρνητικής πορείας που είχε λάβει η Ελλάδα σχετικά με την ψηφιακή της ωριμότητα, ενώ συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας και στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από τα μνημόνια είναι κοντά.

Ανοίγουμε το βήμα μας για την «καθαρή μας είσοδο» σε μια εποχή, όπου θα κυριαρχούν οι νέες τεχνολογίες και η συμμετοχή όλων στα οφέλη που αυτές φέρνουν.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Σχηματίζοντας την εθνική ψηφιακή στρατηγική

Ο Νίκος Παππάς μιλάει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το Σάββατο 3 Μαρτίου στο πάνελ με κεντρικό θέμα: "Σχηματίζοντας την εθνική ψηφιακή στρατηγική".

Στο πάνελ θα συμμετέχουν ακόμα οι:

-Stavros Drakoularakos, CEO, 24MEDIA Holdings, Greece

-Antony Barounas, Vice President & GM, Europe & Global Telco Accounts, Lenovo Mobile Business Group

-Menny Barzilay, CEO, Forty Two, CTO, Cyber Research Center, Tel Aviv University, Israel

-Michail Bletsas, Director of Computing, MIT, USA

-Georgios Doukidis, Professor, Athens University of Economics and Business, Greece

-Byron Nicolaides, Chairman & CEO, PeopleCert; President of European IT Professionals (CEPIS)

-Anastasios Tzikas, President, Federation of Hellenic ICT Enterprises – SEPE, Greece

-Marco Veremis, Executive Chairman, Upstream Systems, Greece

-Grigoris Zarifopoulos, Country Manager, Google Greece, Bulgaria, Cyprus and Malta

-Maria Lazarimou, Communication’s Director, Hellenic Production – Industry Roundtable for Growth, Greece

-Andreas Drimiotis, Business Consultant, Greece

-Chair: Kostas Giannakidis, Journalist, Protagon, Greece

 

ΠΗΓΗ NEWS247.GR