Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Οργή και αγανάκτηση στο νομικό κόσμο της Λαμίας για το επίδομα τηλε-κατάρτισης

Οργή και αγανάκτηση στο νομικό κόσμο της Λαμίας προκαλεί η εξαγγελία της Κυβέρνησης για τη χορήγηση επιταγής κατάρτισης (voucher), ύψους 600 ευρώ, ως μορφή στήριξης, σε επιστημονικούς κλάδους, μεταξύ αυτών και οι δικηγόροι.

 ''Η Κυβέρνηση δείχνει σαν να μην έχει καταλάβει την σκληρή πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει το δικηγορικό σώμα με το κλείσιμο των δικαστηρίων και την παύση κάθε εξωδικαστηριακής δραστηριότητας, λόγω των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και της αναστολής ή του περιορισμού λειτουργίας υπηρεσιών, που σχετίζονται με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος'' επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Θανάσης Μακρυγιάννης  και προσθέτει οτι  η  δικηγορική εργασία, κατά το πλείστον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να νοηθεί δικηγορική εργασία με κλειστά δικαστήρια.

''Η σημερινή κυβερνητική εξαγγελία , τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου , δεν επιλύει το άμεσο πρόβλημα επιβίωσης που έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο τμήμα του δικηγορικού σώματος, λόγω της ουσιαστικής, κατά τα άνω, παύσης οποιασδήποτε δικηγορικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αδυναμία να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες του''.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, η χορήγηση της επιταγής κατάρτισης, προϋποθέτει παρακολούθηση προγράμματος τηλεκατάρτισης 100 ωρών και θα γίνει σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση κάθε διδακτικής ενότητας. Λαμβανομένων υπόψη των απαιτούμενων διαδικασιών εκταμίευσης, δεδομένου ότι πρόκειται για πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αυτή δεν πρόκειται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού απαιτούνται συγκεκριμένες διαδικασίες ως προς την προκήρυξη και εκτέλεση του προγράμματος και τον έλεγχο των δικαιολογητικών χιλιάδων δικαιούχων του προγράμματος, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, σε συνδυασμό με την υπολειτουργία των υπηρεσιών λόγω των περιοριστικών μέτρων. Οι ανάγκες όμως, των δικηγόρων είναι άμεσες, δεν μπορούν να περιμένουν.

Προκαλεί δε, ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι, η προαναφερόμενη επιταγή κατάρτισης χορηγείται σε επιστήμονες, που κατά τεκμήριο, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν εκπαίδευση και γνώσεις στο ψηφιακό πεδίο και όχι σε κλάδους που πραγματικά την έχουν πραγματικά ανάγκη στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. ''Η Κυβέρνηση , υπογραμμίζει ο κ. Μακρυγιάννης , έχει την υποχρέωση, νομική και ηθική, να τηρήσει τα εξαγγελθέντα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και να χορηγήσει το επίδομα των 800 ευρώ σε κάθε δικηγόρο και τη μείωση του μισθώματος της επαγγελματικής στέγης. Αυτή είναι η διεκδίκηση του συνόλου του δικηγορικού σώματος πρωτίστως για λόγους αρχής και αξιοπρέπειας.

   

Απόψεις

randomness