Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Νομός ανέργων η Φθιώτιδα --Περισσότερες οι διαγραφές επιχειρήσεων το πρώτο 5μηνο του 2016

Ρεπορτάζ : Χρήστος Αλεξανδρής 

Την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων στον Μαρινόπουλο, παρακολουθεί το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν πολλές οικογένειες να χάσουν εισοδήματα μηνών, συγχρόνως με τις δουλειές τους σε μια περίοδο με εξαιρετική αβεβαιότητα ειδικά σε επίπεδο εύρεσης απασχόλησης.

Και στη Φθιώτιδα, η αλυσίδα απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν ήδη εδώ και μήνες την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας.

Οπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο οι  εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θυσιαστούν , μέσω των διαδικασιών του Πτωχευτικού Δικαίου, οι οποίες διασφαλίζον τα συμφέροντα των τραπεζών, των προμηθευτών και του Δημοσίου, εις βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. 

Το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την κανονική καταβολή των μισθών τους .

 

H χαριστική βολή για τη Μαρινόπουλος ήρθε πριν από έναν χρόνο με την επιβολή των capital controls. Τότε, αποφασίστηκε το κλείσιμο περίπου 20 καταστημάτων πανελλαδικά ενώ στο τέλος του χρόνου υπήρξε  συμφωνία με τις τράπεζες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης 30 εκατομμυρίων ευρώ.

 

                                                                                                                       Αντίθετοι οι προμηθευτές

Την ώρα που η εταιρεία επικαλείται την ύφεση που χτύπησε την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια η οποία «έπληξε ποικιλοτρόπως και σφοδρά τον τομέα της» και η οποία οδήγησε σε «πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια», πολλοί προμηθευτές της ζητούν να απορριφθεί ή αίτηση της Μαρινόπουλος για υπαγωγή στο άρθρο 99 χαρακτηρίζοντας την «μη νόμιμη, καταχρηστική αβάσιμη και αναληθή», καθώς, όπως υποστηρίζουν, η εταιρία βρίσκεται ήδη από καιρό σε κατάσταση παύσης πληρωμών. Επιπλέον, η δικηγορική εταιρία Κωνσταντίνου & Βρέττας αναφέρει τα εξής: «Σε εκτέλεση εντολής των πελατών μας, ενεργοποιούμε την ματαιωθείσα αίτηση πτώχευσης που είχαμε καταθέσει παλαιότερα και είχαμε ματαιώσει ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην εταιρεία αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες μας, πράγμα όμως που ποτέ δεν συνέβη. Στην αίτηση αυτή, ζητούσαμε να τεθεί σε πτώχευση η εταιρεία με χρόνο παύσης πληρωμών το έτος 13-8-2011, δηλαδή το πρώτο έτος που εμφάνισε τεράστιες ζημιές η εταιρεία και συνάμα το τελευταίο που δημοσίευσε ισολογισμούς. Με την αίτησή μας, της οποίας την συζήτηση επισπεύδουμε άμεσα, ζητούμε την κήρυξη ως χρόνου παύσης πληρωμών ως μέσα στο 2011, (δηλαδή από τότε που θεωρούμε ότι η εταιρεία ήταν σε κατάσταση παύσης πληρωμών), ανατρέπονται αυτοδίκαια όλες οι καταδολιευτικές μεταβιβάσεις της τότε τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, κυρίως σε ένα fund στο Κατάρ που φαίνεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της "Μαρινόπουλος ΑΕ". Ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε, ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλος υπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους "ιδιοκτήτες". Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης, ήταν αφ'ενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφ' ετέρου να χάσουν οι πιστωτές την δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους. Στο παρελθόν, έχουμε προβεί για λογαριασμό διαφόρων πελατών μας, σε κατασχέσεις μετρητών σε βάρος της εταιρείας αυτής για πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και για αρκετές διαταγές πληρωμής που εκδώσαμε υπέρ πελατών μας. Εκπροσωπώντας δεκάδες αγρότες, προμηθευτές, τράπεζα, ήτοι πιστωτές της "Μαρινόπουλος ΑΕ" με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 30.000.000 €, δηλώνουμε ότι επιθυμούμε α) την ανατροπή των καταδολιευτικών μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, β) την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης της εταιρείας και γ) ότι είμαστε αντίθετοι την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, καθότι αυτό θα επιτρέψει στους υπευθύνους της εταιρείας να συνεχίσουν να την διοικούν, πράγμα που μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους».

 

                                                                                                            Νομός ανέργων η Φθιώτιδα !

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης γίνονται ιδιαίτερα αισθητές και εντονες στο νομό Φθιώτιδας που κινδυνεύει να γίνει ο νομός με τη μεγαλύτερη ανεργία .Στη Λαμία η εταιρεία Μαρινόπουλος δραστηριοποιούνταν με τρία καταστήματα σούπερ -μάρκετ δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης και στηρίζοντας την τοπική οικονομία . Το κλείσιμο της εταιρείας μεγαλώνει τη λίστα της ανεργίας στο νομό δεδομένου οτι πριν απο αυτό το δυσάρεστο γεγονός είχε προηγηθεί το λουκέτο στην Ηλεκτρονική μια ιστορική αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που επαψε  να υπάρχει πέφτοντας  «θύμα» της κρίσης και ειδικά της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας που δημιούργησαν και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί πέρυσι.

Ενδεικτικά στοιχεία της οικονομικής κρίσης που πλήττει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην πόλη της Λαμίας παρουσίασε προχθες το βράδυ στο Δημοτικό συμβούλιο ο Τάσος Χρονάς καλώντας τη Δημοτική αρχή να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του προβλήματος  . Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο της Λαικής Συσπείρωσης απο τις αρχές του νέου ετους 386 επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους ,πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ,ενω οπως είπε η κρίση εχει γονατίσει τους ιδιοκτήτες ταξί που ο τζίρος τους εχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα .Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Αντωνίου με την παρεμβασή της ζήτησε απο τη Δημοτική αρχή να εκπονήσει ενα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που εχει φτάσει στο αποκορυφωμά της οπως χαρακτηριστικά ανέφερε .Οι μαύρες μέρες για την τοπική οικονομία αποτυπώνονται και απο  επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας οπου φαίνεται οτι το πρώτο πεντάμηνο του 2016 οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο ηταν περισσότερες απο τις επιχειρήσεις που ανοιξαν . Ειδικότερα στον τομέα του εμπορίου στο Επιμελητήριο εγιναν 89 διαγραφές εναντι 56 νέων εγγραφών ,στον τομέα της μεταποίησης είχαμε 12 νέες εγγραφές ,ενω 31 επιχειρήσεις διαγράφηκαν . Στον τομέα του τουρισμού δεν εγινε καμία νέα εγγραφή ,ενω υπήρξε και μια διαγραφή . Τέλος στον τομέα των υπηρεσιών εγιναν 123 διαγραφές και 99 νέες εγγραφές . Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αλέκο Διαμαντάρα είναι λάθος να επιρρίπτουμε εξ'ολοκλήρου την ευθύνη για το κλείσιμο των επιχειρήσεων στα capital control . Η βασικότερη αιτία είναι η καταστροφική υφεση που συνεχίζεται απο το 2010 μειώνοντας κατακόρυφα τον τζίρο των επιχειρήσεων καθώς και η υπερβολική φορολόγηση . Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μέσα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες σημειώνει ο κ. Διαμαντάρας και προβλέπει επιδείνωση του κλίματος αν δεν αλλάξει το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής με προσανατολισμό στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας . 

 

 

    

 

randomness