Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Που πήγαν 815.000 ευρώ ; --''Εξυπηρετήσεις ημετέρων με τα λεφτά του ΟΠΑΣΤΕ'' , κατήγγειλαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ρεπορτάζ : Χρήστος Αλεξανδρής
 
 

''Σάκος του μπόξ '' για τις παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας  στο περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς εγινε χθες ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας , ο γνωστός  ΟΠΑΣΤΕ , με τους περιφερειακούς συμβούλους να θέτουν μια σειρά ερωτημάτων για την σκοπιμότητα των δαπανών . που γίνονται για την κάλυψη διαφόρων πολιτιστικών και αλλων εκδηλώσεων και στις πέντε περιφερειακές ενότητες , ενω υπήρξαν και καταγγελίες για εξυπηρετήσεις ημετέρων και ρουσφέτια που δεν εχουν σχέση με την πολιτιστική ανάπτυξη της Περιφέρειας .  Ενστάσεις υπήρξαν απο τους περιφερειακούς συμβούλους της μειοψηφίας και για  την ανιση κατανομή  δαπανών που παρατηρείται μεταξύ των πέντε  περιφερειακών  ενοτήτων .  

Στην αρχή της συνεδρίασης εγινε ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα αυτό και  σχετικά με τα στοιχεία απολογισμού του έτους 2019 του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης απο τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Κυρμανίδη  . Σύμφωνα με τις καταγγελίες και παρατηρήσεις των περιφερειακών συμβούλων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας ο ΟΠΑΣΤΕ είναι ενας οργανισμός που διαχειρίζεται χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων χωρίς να δίνει λογαριασμό για το πως διαχείρίζεται τα χρήματα αυτά , ενω υπήρξαν και καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού .   Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε την πολιτική κριτική που ασκείται για τις δράσεις του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός , λέγοντας ενα ξεκάθαρο ΄΄ναί για τις δράσεις του ΟΠΑΣΤΕ και  σε οτι μπορεί να προσφέρει περισσότερη διαφάνεια , οπως χαρακτηριστικά ανέφερε . 

Ωστόσο ο κ. Σπανός ξεκαθάρισε οτι πρόκειται για απολογισμό της περιόδου 2018-2019 και διευκρίνισε απαντώντας στους ενδοιασμούς που εκφράστηκαν απο το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της μειοψηφίας οτι ''ο ΟΠΑΣΤΕ  παίρνει λεφτά απο τις περιφερειακές ενότητες και χρηματοδοτεί δράσεις σε αυτές'' .

Ανοιχτός σε κάθε καλόπιστη κριτική , δήλωσε απο την πλευρά του και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης που εκανε και την  ενημέρωση για τον ΟΠΑΣΤΕ , διευκρινίζοντας οτι ''ο Οργανισμός δεν αποτελεί κάποιο κατασκεύασμα για να παρακαμφθεί το θεσμικό πλαίσιο , αλλά είναι ενα εργαλείο που προέβλεψε ο νομοθέτης για να διευκολύνει την λειτουργία της Περιφέρειας '' .

                              Αναλυτική κατάσταση για τις διανομές των χρημάτων !

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανιση κατανομή των ποσών στις πέντε περιφερειακές ενότητες με τα περισσότερα χρήματα να διατίθενται  στούς  νομούς  Φθιώτιδας και Ευρυτανίας . Σύμφωνα με την απολογιστική εκθεση που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του περιφερειακού συμβουλίου ο ΟΠΑΣΤΕ την περίοδο 2018 -2019  διαχειρίστηκε 815.000 ευρώ (!) και απο τα χρήματα αυτά η Φθιώτιδα φαίνεται να εχει πάρει 279.000 ευρώ ,  η Ευρυτανία 209.000 ευρώ και η Εύβοια 162.000 ευρώ .

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Χρήστο Δούρο ''υπάρχουν πολλές πληρωμές σε διάφορες υπηρεσίες , χωρίς να υπάρχει αναλυτική κατάσταση για το που εχουν διατεθεί αυτά τα ποσά'' . Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα ανισης κατανομής των χρημάτων το γεγονός οτι η η  Ευρυτανία εχει πάρει 209.000 ευρώ , ενω η Φωκίδα που είναι μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα 45.000 ευρώ .''Τα ποσά αυτά , είπε ο κ. Δούρος , διατέθηκαν για δημόσιες σχέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις'' .

 Συμφωνώντας  με τις παρατηρήσεις του κ. Δούρου , ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Αναγνωστάκης , τόνισε οτι  δεν  αρκεί να  κατατεθεί ενας πίνακας εν είδος ισολογισμού , αλλά ζήτησε να υπάρξει και εκθεση σκοπιμότητας αυτών των δαπανών αλλά και αποτελεσματικότητας . Αν δηλαδή τα χρήματα που διατέθηκαν για διάφορες δράσεις επιασαν τόπο και είχαν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πολιτιστική ανάπτυξη της Περιφέρειας .  ''Ερχεται ενας απολογισμός , είπε ο κ. Αναγνωστάκης , χωρίς να συνοδεύεται απο ενα πολιτικό κείμενο που να  μας εξηγεί ποιές ηταν οι στοχεύσεις και τι επιδιώκουμε μέσα απο την κατανομή αυτών των δαπανών'' .

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη τα 815.000 ευρώ που διαχειρίστηκε την προηγούμενη περίοδο ο ΟΠΑΣΤΕ πήγαν για εξυπηρετήσεις ημετέρων και ικανοπόιηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων  . Οπως ανέφερε στην τοποθετησή του ο κ. Αναγνωστάκης ''υπάρχουν μαρτυρίες απο τις τοπικές κοινωνίες οτι με τις δαπάνες του ΟΠΑΣΤΕ γίνονται διάφορες  εξυπηρετήσεις και  ρουσφετάκια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετείται  η  Πολιτιστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς'' ! 

 

                                                 ΟΠΑΣΤΕ χωρίς Διαύγεια !

 

''Να αναρτώνται στη Διαύγεια της Περιφέρειας , ολες οι δαπάνες του ΟΠΑΣΤΕ και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης'' ζήτησε η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Μπατζελή , η παράταξη της οποίας σημειωτέον εχει  καταγγείλει το ρόλο του ΟΠΑΣΤΕ και του Περιφερειακού Ταμείου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση , προσφυγή  ομως που απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους .

''Δεν εχουμε , είπε η κ. Μπατζελή , καμία ενημέρωση για τα χρήματα που διαχειρίζεται ο ΟΠΑΣΤΕ ,προσθέτοντας οτι ''ο απολογισμός στερείται κάθε σοβαρότητας , βρίθει απο προχειρότητα και δεν εχει καμία ανάλυση των χρηματοδοτήσεων και των σκοπών που εξυπηρετούνται μέσω αυτών ''.

''Που πήγαν ολα αυτά τα χρήματα . Ξοδεύτηκαν 300.000 ευρώ για κλαρίνα στη Φθιώτιδα ;'' αναρωτήθηκε η κ. Μπατζελή .

Ερωτηματικά τέθηκαν απο την περιφερειακή σύμβουλο και για τις διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού . ''Εχουμε , είπε εναν Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης που διαχειρίστηκε την προηγούμενη περίοδο ενα εκατομμύριο ευρώ .  Πώς προσλαμβάνεται το προσωπικό . Πότε εγιναν δημοσιεύσεις για προσλήψεις και εμείς δεν το γνωρίζουμε ; Αν γίνονται ετσι οι προσλήψεις να μας το πείτε και εμάς να ενημερώσουμε τους δικούς μας φίλους'' .

Η περιφερειακή σύμβουλος ζήτησε επίσης ενημέρωση και για τις δύο συμβάσεις που εχει υπογράψει ο ΟΠΑΣΤΕ με το Δήμο Λαμιέων και ποιές  δράσεις χρηματοδοτήθηκαν . Καταλήγοντας η κ. Μπατζελή ζήτησε  την κατάργηση του Οργανισμού  .

                              Τάσος Χρονάς : Η ιστορία του ΟΠΑΣΤΕ είναι γνωστή

Δριμεία κριτική στον ΟΠΑΣΤΕ ασκησε και ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Τάσος Χρονάς .

''Εχουμε αντιδράσει , είπε ο κ. Χρονάς , στη συγκρότηση του Οργανισμού καθώς παρακάπτει τα θεσμοθετημένα οργανα της Περιφέρειας . Ερχεται η εκθεση του ισολογισμού χωρίς εκθεση πεπραγμένων για να μπορούμε να αξιολογήσουμε την σκοπιμότητα των δαπανών . Αγνοούμε πως εχει προσληφθεί το προσωπικό . Χρειάζεται ολοκληρωμένη εισήγηση και πλήρης εκθεση πεπραγμένων . Η ιστορία του ΟΠΑΣΤΕ είναι γνωστή . Ξεκίνησε επι Νομαρχίας Χειμάρα , αξιοποιήθηκε απο τον Περιφερειάρχη κ. Περγαντά και συνεχίστηκε με Μπακογιάννη και σήμερα με Σπανό . Απο θέση αρχών είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους σχήματα που παίρνουν χρήματα απο την Περιφέρεια και δεν δίνουν λογαριασμό στο περιφερειακό συμβούλιο για το πως δαπανώνται τα χρήματα'' .

Κατά ενος Οργανσμού που δεν εχει καμία διαφάνεια , δεν ελέγχεται απο το περιφερειακό συμβούλιο , δεν κάνει δημοσιεύσεις και δεν ξέρουμε που πηγαίνουν τα λεφτά , τάχθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βούλγαρης .

 

Κάθετα αντίθετος στον τρόπο που λειτουργεί ο ΟΠΑΣΤΕ , δήλωσε και ο περιφερεακός σύμβουλος Νίκος Μπέτσιος , ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για το που  πήγαν οι 815.000 ευρώ .  ''Ο Καλλικράτης , σημείωσε ο κ. Μπέτσιος , προέβλεπε οτι για να χρηματοδοτηθεί ενας Πολιτιστικός Σύλλογος πρέπει να προγραμματίσει εκδηλώσεις ευρύτερης εμβέλειας'' . Πολύ φοβάμαι , τόνισε , οτι τελικά τα χρήματα πήγαν στα κλαρίνα ''. ''Τα χρήματα αυτά αντι να σπαταλώνται θα μπορούσαν να διατεθούν για τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων που θα αναδείκνυαν τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας'' κατέληξε ο περιφρειακός σύμβουλος  .

 

            Ηλίας Κυρμανίδης : ''Δεν ημασταν εκεί για να κρίνουμε τη σκοπιμότητα των δαπανών ''

 

Απαντώντας στις ενστάσεις και παρατηρήσεις των περιφερειακών συμβούλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Κυρμανίδης , χαρακτήρισε ευλογες τις απορίες των περιφερειακών συμβούλων της μειοψηφίας , κρατώντας και σαφείς αποστάσεις αναφορικά με την σκοπιμότητα των δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν απο τον ΟΠΑΣΤΕ .  ''Καλούμαστε ως Διοικητικό Συμβούλιο , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρμανίδης , να απεικονίσουμε το λογιστικό αποτέλεσμα του προηγούμενου διαστήματος . Εχουμε ελέγξει τις δαπάνες που εγιναν γι'αυτό και ηταν ομόφωνες οι αποφάσεις . Στο κομμάτι της νομιμότητας οσον αφορά τις δαπάνες εγιναν ολα με βάση τα προβλεπόμενα'' . Ο αντιπεριφερειάρχης κράτησε  αποστάσεις οσον αφορά  τα κριτήρια που εγιναν οι δαπάνες , ωστόσο διευκρίνισε οτι ''αυτό δεν σημαίνει οτι δεν εγιναν σωστές επιλογές , με τη διαφορά οτι δεν ημασταν εκεί για να αξιολογήσουμε την σκοπιμότητα των επιλογών'' .

Ο κ. Κυρμανίδης είπε πάντως οτι η εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι διααραταξιακή και οτι  ολες οι αποφάσεις για την περίοδο 2018-2019 ελήφθησαν ομόφωνα ! 

Οσον αφορά την ανισομέρεια που εμφανίζεται στις κατανομές των δαπανών  , ο κ. Κυρμανίδης χαρακτήρισε εύλογες τις παρατηρήσεις των περιφερειακών συμβούλων , αλλά τόνισε οτι υπάρχει ενα πρωτόκολλο με το οποίο προυπολογίζονται οι ανάγκες κάθε περιφερειακής ενότητας . ''Είναι αιτήσεις και σχεδιασμοί που ξεκινούν απο τις περιφερειακές ενότητες . Για το 2020 καταρτίσαμε εσωτερικό κανονισμό για να εξετάζονται με κάθε λεπτομέρεια τα αιτήματα πριν ληφθούν οι αποφάσεις . Απο 1η Ιανουαρίου του 2020 δεν θα υπάρχει φορέας ή σύλλογος ή πολίτης της Στερεάς Ελλάδας που δεν θα εχει ακουστεί το αιτημά του . Δεν αποτελεί κάποιο κατασκεύασμα για να παρακαμφθεί το θεσμικό πλαίσιο , αλλά ενα εργαλείο που προέβλεψε ο νομοθέτης για να διευκολύνει την λειτουργία της Περιφέρειας . Ως εργαλείο ο ΟΠΑΣΤΕ είναι εξόχως χρήσιμο , αλλά απο εκεί και πέρα εναπόκειται και στους ανθρώπους που συγκροτούν το Διοικητικό Συμβούλιο να στεκόμαστε στο υψος των περιστάσεων '' υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Κυρμανίδης .

 

 

 

   

Απόψεις

Το Παζάρι, ανήκει στο ανατολίτικο παρελθόν. Οι σύγχρονες Πόλεις δεν χαρακτηρίζονται από εμπορικές δραστηριότητες τούρκικης και ανατολίτικης αισθητικής με τσαντίρια,...