Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το ΣτΕ δικαίωσε τους παραγωγούς της επιτραπέζιας ελιάς στη Φθιώτιδα - Τέλος στη διαμάχη για την ελιά Καλαμών!

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από 6 χρόνια δικαστικής διαμάχης δικαίωσε την ελιά μας στη Φθιώτιδα. Το Ανώτατο Δικαστήριο με αποφασή του απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) και «έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία “KALAMATA OLIVES” νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας “ΚΑΛΑΜΩΝ”». 

Με αυξημένη 7μελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος και Πρόεδρο την κ. Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Εισηγήτρια την κ. Κωνσταντίνα Κονιδιτσώτου, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ” και το σύνολο των μεταποιητικών-τυποποιοητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία “KALAMATA OLIVES” .

Τον δικαστικό αγώνα της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών, του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και των ελαιοπαραγωγών του νομού είχε στηρίξει απο την πρώτη στιγμή μαζί με αλλους φορείς και ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές.

«Σήμερα είναι μια σημαντική νίκη για το Δήμο Λοκρών, για τον πρωτογενή τομέα, τον μεταποιητικό κλάδο και τους εξαγωγείς του εθνικού μας προϊόντος της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών» δήλωσε ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σημειώνει στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Λοκρών, δικαίωσε το 98% της εθνικής παραγωγής μας και των εξαγωγών μας.




«Η ελιά μας, λοιπόν θα μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι της που ξεκίνησε από το 1930 σε όλο τον κόσμο και μας έκανε περήφανους και γνωστούς παγκοσμίως.

Συγχαρητήρια σε όλους όσους ενώσαμε δυνάμεις!

Συγχαρητήρια στην ΠΕΜΕΤΕ, στη ΔΟΕΠΕΛ, στα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και στους Δήμους Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ξεχωριστές ευχαριστίες στην δικηγόρο κ. Λίνα Αγγελοπούλου που χειρίστηκε νομικά το ζήτημα μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

Όλοι εμείς με πείσμα και με πάθος τα καταφέραμε!

Για την ελιά μας και για την χώρα μας!»

Η λαμιώτισσα δικηγόρος που εκπροσώπησε το 98% των παραγωγών και εξαγωγέων της χώρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κα Νίκη Λίνα Αγγελοπούλου δήλωσε στον “Λαμιακό Τύπο”: «Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση με την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας αποκαθιστά τις ελληνικές εξαγωγές που αποφέρουν στη χώρα πάνω από 200.000.000 ευρώ ετησίως χωρίς ουδόλως να θίγεται το προϊόν ΠΟΠ.

Νιώθω συγκινημένη, περήφανη και ευγνώμων για όλους όσοι με εμπιστεύτηκαν να δώσω αυτή τη μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτη τη μάχη για τη χώρα μας, για τους παραγωγούς μας».

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, πως αυτός ο δικαστικός αγώνας που ξεκίνησε πριν 6 χρόνια υποστηρίχθηκε απο τους Δήμους Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Στυλίδας, Μεσολογγίου και Αγρινίου, από τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Φθιώτιδας Θανάση Κυρίτση, Αιτωλοακαρνανίας Πάνο Τσιχριτζή και Λακωνίας Γιάννη Παναρίτη, καθώς και από τις αντίστοιχες συνεταιριστικές οργανώσεις στη Φθιώτιδα και τους άλλους νομούς που προσέφυγαν στο ΣτΕ, όπως ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Λιβανατών Φθιώτιδας, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίου Κωνσταντίνου και ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας.





Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών κάνει λόγο για μια ιστορική για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και την χώρα, απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς οπως σημειώνει αποτελεί ημέρα δικαίωσης για χιλιάδες Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και μεταποιητικές-τυποποιητικές - εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος της χώρας.

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 το ΣτΕ έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία “KALAMATA OLIVES” που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας “ΚΑΛΑΜΩΝ”.

Η Απόφαση του ΣτΕ έβαλε οριστικά τέλος σε μια εποχή καταπάτησης κάθε έννοιας σεβασμού του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών επιτραπέζιων ελιών “ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA”, αβεβαιότητας, συκοφαντίας, διασυρμού και σε πολλές περιπτώσεις βιωσιμότητας των Ελληνικών μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων και τέλος της ίδιας της χώρας, καθώς κινδύνευαν οι εξαγωγές του προϊόντος (€250 εκατ ετησίως).

Οι ελληνικές ελιές με την ονομασία “KALAMATA”, μετά από “παρεμβάσεις”, αποσύρθηκαν/εκτοπίστηκαν από τα ράφια των Supermarkets (S/Ms) της Ιταλίας, Σλοβενίας, Γερμανίας κ.α. προς όφελος ελιών τρίτων χωρών που αντικατέστησαν στα ράφια τις ελληνικές.

Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα επειδή κάποιες ΔΑΟΚ μετά από υποδείξεις υπηρεσιών και Οργανισμών του ΥπΑΑΤ συστηματικά δημιουργούσαν εμπόδια στις εξαγωγές ελιών ποικιλίας Καλαμών (Kalamata olives).

Μετά από 20 και πλέον χρόνια υπομονής και προσπαθειών των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια διάσωσης των εξαγωγών του προϊόντος απέναντι σε τοπικιστικές εμμονές, δόθηκε από το ΣτΕ η δίκαιη λύση που επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” (85.000 τον μέσο όρο ετησίως) και της ΠΟΠ “ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”/PDO “ELIA KALAMATAS” (277 τον μέσο όρο ετησίως)”.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών “η απόφαση του ΣτΕ ομαλοποιεί και καθησυχάζει την εξαγωγική δραστηριότητα του προϊόντος και παράλληλα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας, χωρίς να εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο την παραγωγή, παρασκευή και εμπορία του προϊόντος ΠΟΠ και δημιουργούνται πλέον οι συνθήκες ώστε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την εθνική θωράκιση του προϊόντος”.
«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι δεν θα υπήρχε κλάδος, αν δεν υπήρχαν οι εξαγωγές», λέει ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ Κώστας Ζούκας, μεταφέροντάς μας την πορεία της επιτραπέζιας ελιάς στις εξαγωγές, και την δυναμική που έχει αποκτήσει το εθνικό προϊόν.

 

 

    

 

Απόψεις

➥ Πέρα από το αθλητικό πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης διοργάνωσης του 2ου Ποδηλατικού Γύρου Λαμίας, οι αθλητές μετέφεραν και το σημαντικό οικολογικό μήνυμα...