Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Συγκλόνισε ο ενθρονιστήριος λόγος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών στον Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας : ''ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΔΕΣΠΌΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ''

Μία νέα σελίδα στο κεφάλαιο της τοπικής μας εκκλησιαστικής ιστορίας ανοιξε σήμερα με την ενθρόνηση του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών , που εγινε εν μέσω παλαικής συμμετοχής με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνων και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου , εκατοντάδων Μητροπολιτών και ιερέων απ'ολα τα μέρη της Ελλάδας , εκπροσώπων της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών . 

Η επίσημη υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδας ,εγινε  στην πλατεία πάρκου στη Λαμία απο τον Δήμαρχο Ευθύμιο Καραίσκο , παρουσία και του Περιφερειάρχη Στερεάς Φάνη Σπανού , των βουλευτών του νομού και πλήθους κόσμου που υποδέχτηκε τον νέο Μητροπολίτη με παρατεταμένα χειροκροτήματα και φωνάζοντας ''Αξιος , Αξιος ''.

 

''Η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα χαράς. Μια μέρα ενότητας. Μια μέρα γιορτής για τη Λαμία και ολόκληρη τη Φθιώτιδα'' τόνισε ο Δήμαρχος Ευθύμιος Καραίσκοςστην τελετή Ενθρόνισης του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ.Συμεών_

 

''Σήμερα, είμαστε όλοι εδώ για να καλωσορίσουμε και να ευχηθούμε μέσα από την καρδιά μας στον Σεβασμιώτατο, κ.κ. Συμεών, η ευλογία του Κυρίου να συνοδεύει την ποιμαντορία Του, να Τον φωτίζει και να Τον προστατεύει.

 

Σεβασμιώτατε,ο ερχομός αας, εγκαινιάζει μια νέα σελίδα για την Εκκλησία μας.

Είστε ένας άνθρωπος νέος στην ηλικία, μορφωμένος, με βαθιές κοινωνικές ευαισθησίες και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

Σας συνοδεύει η πλούσια πνευματική σας προίκα και μια μεγάλη φήμη, αφού είναι γνωστή η ευρεία και πολυεπίπεδη μόρφωσή σας.

Και αν με την ευρυμάθειά σας κερδίσατε το μυαλό μας, με την ευπροσηγορία σας, τη γλυκύτητα και την ευγένεια του χαρακτήρα Σας, από την πρώτη στιγμή που Σας γνωρίσαμε, κερδίσατε κυρίως τις καρδιές μας και γίνατε ο επιφανής συμπατριώτης μας και ο πνευματικός μας πατέρας.

Ένας Ιεράρχης που εμπνέει με τον λόγο του και αποπνέει σεβασμό.

Ο ερχομός σας εδώ φέρει όχι μόνο ελπίδα, αλλά και βεβαιότητα που πηγάζει από τον πλούτο των χαρισμάτων, με τα οποία η χάρη του Θεού Σας προίκισε και τα οποία δεν κρατήσατε για τον εαυτό Σας, αλλά τα αφιερώσατε στο Θεό και σε όλους εμάς.

Έρχεστε στη Λαμία, στην πρωτεύουσα της Στερεάς Ελλάδας.

Είμαστε βέβαιοι, Σεβασμιώτατε, ότι γνωρίζετε την μακραίωνη πορεία της πόλης μας, μιας πόλης που έχει πλούσια ιστορική, πνευματική και θρησκευτική παράδοση και έδωσε το παρόν σε όλους τους εθνικούς αγώνες.

Εδώ γεννήθηκαν οι πρώτες αμφικτιονίες που έμαθαν τον κόσμο να λύνει ειρηνικά τις διαφορές του, εδώ ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες, κράτησε όρθιες τις ελληνικές αξίες απέναντι στον ανατολίτη εισβολέα, εδώ θυσιάστηκε ο Αθανάσιος Διάκος για την πίστη του Χριστού και τη πατρίδα, εδώ γράφτηκε η λαμπρότερη σελίδα της ενωμένης εθνικής αντίστασης στο Γοργοπόταμο, από εδώ ξεκίνησε ο επίσκοπος Ευσέβιος για να λάβει μέρος στην Οικουμενική Σύνοδο, εδώ έζησαν οι Φθιώτες Άγιοι, εδώ, βρισκόμαστε κάτω από τη σκιά του ιστορικού κάστρου, φύλακα όχι μόνο της πόλης μας, αλλά και των προαιώνιων αξιών της, που φέρει στο διάβα της ιστορίας της.

Εδώ λοιπόν κάτω από τη σκέπη του πολιούχου μας Αγίου Λουκά, στη πλατεία Πάρκου, στη καρδιά της πόλης, άρχοντες, λαός και κλήρος, Σας δίνουμε την υπόσχεση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να στηρίξουμε το έργο Σας, να αγωνισθούμε με σκληρή και συνεχή προσπάθεια, για την πνευματική εξύψωση και καθημερινή ανάπτυξη του τόπου μας και του λαού του.

Ερχεστε να διακονήσετε έναν τόπο φιλειρηνικό, φιλεργατικό, φιλοπρόοδο. Έναν τόπο που βασίζεται στις δικές τους δυνάμεις και στους δικούς του ανθρώπους. Έναν τόπο με μια νεολαία που γνωρίζει να είναι ανοιχτή στις σύγχρονες εποχές, αλλά και να κρίνει και να σέβεται θεσμούς και πρόσωπα, τα οποία την πλησιάζουν με απλότητα, καλοσύνη και αγάπη, όπως είμαι βέβαιος ότι θα κάνει και με Εσάς.

Είστε ο Ποιμενάρχης, που προσδοκούμε να μας καθοδηγήσει με την αγάπη και την σοφία Του. Να μας διδάξει την ταπεινότητα και την αλληλεγγύη. Να λειτουργήσει σαν οδοδείκτης, που θα μας συγκρατεί στον ενάρετο τρόπο ζωής. Να προσφέρει ανιδιοτελή στήριξη και να απαλύνει τον πόνο του ποιμνίου Του, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Διαδέχεστε άξιους Ιεράρχες, όπως ο άμεσος προκάτοχός σας μακαριστός Νικόλαος, που ο καθένας απ’ αυτούς άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα των χαρισμάτων του, κατά την περίοδο της διακονίας του.

Είμαι βέβαιος ότι θα είστε Αξιος συνεχιστής των προκατόχων σας.

Είστε Αξιος διότι απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης και της αγάπης του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου, παρά τους πόδας του οποίου, αντρωθήκατε εκκλησιαστικώς.

Είστε Αξιος, διότι τιμηθήκατε με την εμπιστοσύνη του συνόλου σχεδόν των Ιεραρχών της Ιεράς Συνόδου.

Είστε Αξιος και αυτό το φανερώνουν ακόμα και οι στιγμές που ζούμε σήμερα, με τη παρουσία τόσων προσωπικοτήτων στη πόλη μας και σύσσωμου του λαού της Φθιώτιδας.

 

 

Σεβασμιώτατε,

Από τη σημερινή λαμπρή υποδοχή σας κρατήστε στη καρδιά σας και μην ξεχάσετε ποτέ, την αγάπη που παίρνετε από όλο τον ευσεβή λαό της Λαμίας και της Φθιώτιδας. Ας την έχετε οδηγό σε κάθε μελλοντική απόφαση και δράση Σας και να ξέρετε ότι μαζί με τις ευχές όλων μας για μακροημέρευση, υγεία, και ευόδωση της υψηλής αποστολής Σας, αυτή η αγάπη του λαού Σας, θα Σας συνοδεύει σε όλη Σας τη ζωή, γιατί εμείς οι Ρουμελιώτες αγαπάμε με την καρδιά μας και στηρίζουμε με την ψυχή μας ότι αγαπάμε.

Από την πλευρά μας, σας εγγυόμαστε ότι στο δύσκολο και ταυτόχρονα υψίστης σημασίας έργο Σας, ο Δήμος Λαμιέων θα σταθεί αρωγός. Με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις του, σεβόμενος τους διακριτούς ρόλους, λειτουργώντας καθαρά επικουρικά και υποστηρικτικά.

Καλωσορίζοντας στη Λαμία τον νέο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κκΣυμεών , ο Δήμαρχος εκ μέρους του Δήμου Λαμιέων,  χάρισε στον Σεβασμιώτατο έναν Ιερό Σταυρό Ευλογίας ''για να Ευλογείτε και Αγιάζετε με αυτόν το λαό της Λαμίας και της Φθιώτιδας, που τόσο θερμά σας υποδέχεται σήμερα''.

 

 

Στή συνέχεια κλήρος και λαός πορεύτηκαν  προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, οπου πραγματοποιήθηκε η  Τελετή της Ενθρονίσεως, παρουσίᾳ του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, πλειάδας Ιεραρχών, των αρχων και εκατοντάδων πιστών .

Συγκλονιστικός ο ενθρονιστήριος λόγος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών , σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε ολους οσους παρακολούθησαν την τελετή της ενθρόνισης στον Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας . ''Θέλω να είμαι ο δεσπότης της καρδιάς σας, ο επίσκοπος και μητροπολίτης της καρδιάς σας, όπως υπήρξα και σε άλλες επάλξεις της μέχρι τώρα εκκλησιαστικής μου διακονίας, ο Συμεών της καρδιάς των αδελφών μου'' είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος .

 

Απευθυνόμενος με στοργικά λόγια στο ποίμνιο , ο Μητροπολίτης κ. Συμεών ανέφερε :

''Ανοίξτε την καρδιά σας, αγαπημένα μου παιδιά της Φθιωτικής γης. Απευθύνομαι σε όλους σας, διότι σας μιλάει σήμερα όχι διάνοια μήτε η σκέψη ούτε οι ρομαντικοί οραματισμοί του νέου επισκόπου και μητροπολίτου σας, αλλά σας μιλάει η καρδιά μου.

Και μέσα στην καρδιά μου είστε ήδη και θα είστε για πάντα όλοι σας. Κι εσείς που είστε παρόντες σήμερα και όσοι είστε απόντες.

Όλοι ανεξαιρέτως, οποιασδήποτε προελεύσεως, οποιαδήποτε υπαρξιακής τοποθετήσεως, οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας, εφόσον αναπνέετε το οξυγόνο και βαδίζετε στην γη και ατενίζετε τον ουρανό μέσα στα κανονικά όρια, «εν ορίοις», της τοπικής μας Εκκλησίας της Φθιώτιδος είστε όλοι σας μέσα στην αγκαλιά της καρδιάς μου.

Είτε μετέχετε ενεργά στην μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας είτε όχι. Στην καρδιά μου μέσα ήδη είστε και για πάντα θα είστε.

Είτε αισθάνεστε την εκκλησία μας στοργική και τρυφερή μητέρα είτε όχι ακόμη. Πάλι στην καρδιά μου μέσα ήδη είστε και για πάντα θα είστε.

Είτε έχετε προσέλθει νηπιόθεν στο Άγιο Βάπτισμα της Εκκλησίας μας ή είστε ακόμη κατηχούμενα μέλη της Εκκλησίας μας. Πάλι στην καρδιά μου μέσα ήδη είστε και για πάντα θα είστε.

Είτε αποδέχεσθε την πρόταση ζωής που κομίζει η Εκκλησία μας είτε βρίσκεστε σε αναζήτηση νοήματος σε άλλα μονοπάτια. Και πάλι στην καρδιά μου μέσα ήδη είστε και για πάντα θα είστε.

Και αν ακόμη αμφισβητείτε τα πάντα, και αν ακόμη αρνείσθε να δεχθείτε το οτιδήποτε, και αν ακόμη αισθάνεστε απογοήτευση από όλους και όλα, και αν ακόμη θέλετε να γκρεμίσετε και να ανατρέψετε τα πάντα, η θέση σας μέσα στην καρδιά μου είναι και θα είναι όχι απλώς δεδομένη, αλλά τολμώ να πω και σκανδαλιστικά προνομιακή.

Δεν έρχομαι στη ζωή σας για να είμαι ένα άψυχο και άσαρκο σύμβολο μιας θεσμικής εξουσίας, που μέσα από τις διατυπώσεις μιας εξωτερικής εθιμοτυπίας ή τυπικής τελετουργίας θα επιβάλλομαι στανικά στον ορίζοντα της ζωής σας. Έρχομαι για να διακονήσω το είναι σας ως πατέρας και ποιμένας της καρδιάς σας. «Ου γαρ ήλθον διακονήθηναι, αλλά διακονήσαι»ii. Δεν ήλθα για να με διακονήσετε, αλλά για να σας διακονήσω''.

 

Ο Μηροπολίτης Συμεών εξομολογούμενος ενώπιον εκκλησίας τόνισε χαρακτηριστικά :

''Δε με ενδιαφέρουν ούτε πλειονοψηφίες ούτε μειονοψηφίες. Με ενδιαφέρουν οι πάντες. Ο κάθε ένας, η κάθε μία και όλοι μαζί. Από το θυσιαστήριο της καρδιάς μου δεν θα λείπει κανένας, διότι κανένας δεν απουσιάζει και δεν θα απουσιάζει από το Ιερό Θυσιαστήριο, από την Αγία Τράπεζα.

Προτιμώ την περιπέτεια της αναζήτησης του ενός απολωλότος από την ασφάλεια και θρησκευτική κατοχύρωση που ενδεχομένως παρέχουν οι ενενηκοστά εννέα δίκαιοι, καθώς «ου χρείαν έχουσι οι ισχύοντες ιατρού, αλλ’ οι κακώς έχοντες. Ουκ ελήλυθα καλέσαι δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν»vii.

Έρχομαι πρώτιστα για όλους αυτούς τους ελάχιστους αδελφούς του Κυρίου, τους «ερριμμένους ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα»viii. Έρχομαι για τους πτωχούς, τους αδύνατους , τους πονεμένους, τους θλιμμένους, τους καταφρονεμένους αυτού του κόσμου.

Έρχομαι ακόμη και για αυτούς που βρίσκονται σε πλάνη, σε σχίσμα, σε οποιαδήποτε κατάσταση που στερεί από τον εαυτό τους την δυνατότητα αδιατάρακτης σχέσης και πλήρους κοινωνίας με την Εκκλησία μας. Και αυτοί στην καρδιά μου μέσα ήδη είναι και για πάντα θα είναι.

Έρχομαι διατιθεμένος να υποστώ δοκιμασίες, ύβρεις, λοιδορίες, συκοφαντίες ακόμη και διωγμούς για την αγάπη σας. Είμαι έτοιμος προς χάριν σας να σας ρωτήσουν για μένα: «δια τί μετά των τελώνων και αμαρτωλών εσθίει ο διδάσκαλος ημώνix.

Έρχομαι διατιθεμένος να γίνω «θέατρον τω κόσμω και αγγέλοις και ανθρώποις»x για την αγάπη σας''.

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο Σεβασμιώτατος τόνισε :''Δεν θα σας ζητήσω να έρθετε εσείς σε εμένα, αλλά από σήμερα ξεκινώ και έρχομαι εγώ σε σας''. Πόρτα πόρτα, σπίτι σπίτι, στις πόλεις και στα χωριά μας, παντού, στους δρόμους, στα σχολεία, στα γήπεδα, στις πλατείες, στα καφενεία, στα χωράφια, στις στάνες, στα εργοστάσια, σπιθαμή προς σπιθαμή θα οργώσω τη μητρόπολή μας.

Δώστε μου μονάχα λίγη πίστωση χρόνου, διότι είναι μεγάλη η μητρόπολη μας. Η αγάπη και ο πόθος όμως θα μηκρύνει τις αποστάσεις και θα εκμηδενίσει πολύ γρήγορα τα χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της κανονικής μας δικαιοδοσίας''.

  Μάλιστα ως συμβολική έκφραση των  προθεσεών του , ο Μητροπολίτης κ. Συμεών ανακοίνωσε απο αμβωνος οτι την προσεχή Κυριακή ,στις 24 Νοεμβρίου, θα τελέσει την πρώτη του κυριακάτικη Θεία Λειτουργία σε ένα από τα μικρότερα  ορεινά χωριά της Μητρόπολης Φθιώτιδας . Θα Οπως είπε θα λειτουργήσει  στο Νικολίτσι της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδας στο Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο χωριό που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την έδρα της Μητρόπολης  και που σήμερα  έχει μονάχα ενα κάτοικο.

''Γι’ αυτόν τον ένα, για τον κάθε ένα, γι’ αυτόν τον φύλακα του χωριού και για τον κάθε θεματοφύλακά της ιστορίας του τόπου μας θα λειτουργήσω εκεί την επόμενη Κυριακή. Να τον ευλογήσω, να τον ασπασθώ και να του πω και να του φανερώσω ότι η Εκκλησία μας είναι η μάνα όλων και ότι ο επίσκοπός του είναι γι΄ αυτόν πατέρας, αδελφός, φίλος, οικείος'' σημείωσε ο Μητροπολίτης κ. Συμεών .

 

Ο Μητροπολίτης κ. Συμεών κάλεσε σε δημιουργικό διάλογο όλη την κοινωνία, γιατί οπως ανέφερε ''μονάχα με τον ειλικρινή διάλογο, με την αμοιβαία κατανόηση και με το τίμιο άνοιγμα του ενός προς τον άλλο μπορούμε να κάνουμε πολλά για την αγάπη του Χριστού και για την αγάπη των αδελφών μας''.

''Ελάτε , είπε , να δημιουργήσουμε μαζί ένα κίνημα εθελοντισμού, αγάπης και προσφοράς. Να βάλουμε όλοι μπροστά τα ουσιώδη, που μας ενώνουν, και να αφήσουμε στην άκρη αυτά τα αναλώσιμα, τα φθαρτά και τα μάταια, που μας διαιρούν και μας χωρίζουν. Η τοπική μας Εκκλησία και ο επίσκοπος σας θα είναι το ορατό σημείο της ενότητας, η νησίδα συνάντησης κάθε ετερότητας''.

 

Απευθύνοντας δημόσιο προσκλητήριο διαβεβαίωσε  οτι για τον ιδιο  δεν υπάρχουν χρώματα και αποχρώσεις. ''Το δικό μου χρώμα είναι ένα και μοναδικό: το χρώμα της Φθιώτιδος. Και η δημοκρατική ετυμηγορία των πολιτών της Φθιώτιδος, στην διαμόρφωση της οποίας δεν πρόκειται ουδέποτε να αναμειχθώ καταχρώμενος της θέσεως μου, θα απολαμβάνει πάντα της τιμής και του σεβασμού μου.

Κατασπάζομαι επίσης με αγάπη και απλώνω το χέρι μου για συνεργασία και συμπόρευση και τους υπόλοιπους θεσμικούς άρχοντες και λειτουργούς των κοινών του τόπου πραγμάτων. Τις δικαστικές μας αρχές, τις ένοπλες δυνάμεις μας και τους επιτελείς τους, τα σώματα ασφαλείας και τους επικεφαλής τους, την πνευματική, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα όλων ανεξαιρέτως των βαθμίδων, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Απλώνω το χέρι μου και προσκαλώ σε συνεργασία και συναντίληψη την οικονομική κοινότητα της Μητροπόλεως μας από κάθε παραγωγικό τομέα ανεξαιρέτως: πρωτογενή , δευτερογενή και τριτογενή. Σας θέλω κοντά μου. Είμαι διατεθειμένος να γίνω επαίτης και ζητιάνος για λίγα «ψιχία από των πιπτόντων από της τραπέζης σας»xii για χάρη των αδελφών μου των ελαχίστων. Τα ιδρύματα της Μητροπόλεως μας και τα έργα της αγάπης, αυτά που από ετών με επιτυχία εκτελούνται και αυτά που ήδη δρομολογούνται ζητούν συνδρομητές, συνοδοιπόρους, συνεργούς εν Κυρίω.

Το δημόσιο αυτό προσκλητήριο μου δεν προσβλέπει σε ποσοτικά μεγέθη, αλλά «στο δίλεπτο της χήρας»xiii, δηλαδή σε αγαθές προαιρέσεις και σε καρδιές ελεήμονες''.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κκ Συμεών ζήτησε  ταπεινά την ευχή και ευλογία του  Πνευματικού του Πατέρα, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος  Κυρίου Ιερωνύμου, λέγοντας οτι '' είναι για μένα στο ιστορικό διηνεκές της ζωή μου το σαρκωμένο υπόδειγμα αρχιερωσύνης και ποιμαντικής διακονίας, και δηλώνω και πάλι σήμερα, όπως έπραξα ευκαίρως και ακαίρως πολλάκις στο παρελθόν, ιδίως κατά την εις επίσκοπον χειροτονία μου, και ενώπιον συμπάσης της Εκκλησίας, την αταλάντευτη αφοσίωση μου στο πρόσωπο Του, την αιώνια ευγνωμοσύνη μου προς Αυτόν, την αδιαπραγμάτευτη υπακοή και εχεμύθεια μου, το εξ’ όλης της καρδίας μου σύμψυχον και σύμψηφον μου στις εισηγήσεις και τα κελεύσματα του''.

Ο Σεβασμιώτατος στίς 4:30 το απόγευμα θα μεταβεί  στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, οπου  θα τελέσει  Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού προκατόχου του, κυρού Νικολάου και κατόπιν χοροστάτησε  στον Ἀρχιερατικό Ἑσπερινό στην  Ἱερά Μονή Δαμάστας.

Τήν  Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ὁ Σεβασμιώ­τα­τος Μητροπολίτης  κ.κ. Συμεών θά προεξάρχει στόν Ὄρθρο καί τό Ἀρχιερατικό Συλλείτουργο στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τῆς Λαμίας, ενω μετά το τέλος  τῆς Θείας Λειτουργίας θά δεχθεῖ τίς συγχαρητή­ριες εὐχές ἀπο τις Ἀρχές καί το Λαό, στο  Ἐπισκοπεῖο (Σκληβανιώτου 5).Στίς 2:30 τό μεσημέρι, ὁ Σεβασμιώτατος θά τελέσει Τρισάγιο στον  τάφο τοῦ μακαριστού προκατόχου του κυρού Δαμασκηνού, στό Κοιμητήριο τῆς Ξηριώτισσας.

                                                                     

                                                                    

Φωτογραφίες

   

Απόψεις

Το Παζάρι, ανήκει στο ανατολίτικο παρελθόν. Οι σύγχρονες Πόλεις δεν χαρακτηρίζονται από εμπορικές δραστηριότητες τούρκικης και ανατολίτικης αισθητικής με τσαντίρια,...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness