Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για τη δικαστική διαμάχη ελληνικού δημοσίου και Μητρόπολης Φθιώτιδας

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Παναγιώτη Κουρουμπλή πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΣΔΑ προκειμένου να συζητηθεί η προετοιμασία από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου για την αντιμετώπιση της διεκδίκησης από την Μητρόπολη Φθιώτιδας  7.000 περίπου στρεμμάτων, εντός και εκτός του σχεδίου πόλεως στη Δυτική Αθήνα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Περιστερίου  Αντρέας Παχατουρίδης, ο Δήμαρχος Πετρούπολης  Βαγγέλης Σίμος, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κυρία Καλλιόπη Καρδαμίτση, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος  Δημήτρης Βακάλης, εκπρόσωπος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, νομικοί σύμβουλοι από το Υπουργείο Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου. Η Μητρόπολη Φθιώτιδας  διεκδικεί σήμερα περίπου 7.500 στρέμματα, εκ των οποίων 4.000 στρ. σε κατοικημένες περιοχές των δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης και 3.500 στρ. εκτός σχεδίου, που βρίσκονται στο Ποικίλο Όρος και έχουν χαρακτηριστεί δασικές. Η διεκδίκηση στηρίζεται σε διαθήκη του 1916 με την οποία ο ναός έγινε κληρονόμος μεγάλου μέρους του «κτήματος Βέρδη». Στο μεταξύ, η εντός σχεδίου έκταση που διεκδικεί έχει πλέον δομηθεί εδώ και δεκαετίες με κατοικίες, πλατείες, γήπεδα και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Στις 22 Μαρτίου εκδικάζεται η αγωγή του ναού κατά του ελληνικού Δημοσίου, των δύο δήμων αλλά και ιδιωτών, ενώ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει αποζημίωση από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε σήριαλ, καθώς το θέμα είναι σε εκκρεμότητα από το 1929, οπότε έγινε η πρώτη διεκδίκηση αρχικώς για 300 στρέμματα. Με την πάροδο των χρόνων η επίμαχη έκταση αυξανόταν, ενώ στο παιχνίδι των διεκδικήσεων μπήκαν οι απόγονοι της Καλομοίρας Βέρδη στην οποία ανήκε αρχικά η επίδικη έκταση, καθώς και ιδιώτες που ισχυρίζονταν ότι διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας της επίμαχης έκτασης.Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Νικόλαος για την υπόθεση αυτή υποστηρίζει  ότι υπάρχει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα γιατί οι άνθρωποι που τα διεκδικούν είτε τα καταπάτησαν είτε τα αγόρασαν από καταπατητές δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν αν δεν συμπράξει ο ναός. Ανέφερε μάλιστα οτι θέλει να αξιοποιήσει  την περιουσία, πρώτα για τους Φθιωτείς και ύστερα για όλη την Ελλάδα, φτιάχνοντας ιδρύματα, φοιτητική εστία και κέντρο αποτοξίνωσης στη Λαμία και στο Περιστέρι.

 

 

Στη σημερινή σύσκ