Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Το ’21 και τα διδάγματά του

Αθ. Δ. Γκίκας,  Μαθηματικός

 

 

Μέρα γιορτής, μέρα δίχως ταίρι, μέρα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας η 25η Μαρτίου του ’21.

Τα αντικειμενικά δεδομένα για Επανάσταση ήταν αρνητικά. Εκείνο που πλεόναζε ήταν η ψυχή του Έλληνα, που όταν την ενεργοποιεί δρα ως πολλαπλασιαστής της όποιας μικρής ή μεγάλης δύναμής του.

Στον αγώνα αυτόν πήραν μέρος όλες οι τάξεις:

Κληρικοί, προεστοί, καπεταναίοι, έμποροι, δάσκαλοι, πρόσφεραν πολλά . θα έλεγα τα πάντα πλην του εγωϊσμού τους, που δυσκόλεψε την αποτελεσματικότητα της Επανάστασης.

Λέμε:

  • Τη σημαία της Επανάστασης ύψωσε στην Αγία Λαύρα ο Αρχιεπίσκοπος Γερμανός. Η ακρίβεια του γεγονότος αμφισβητείται.

Τη λειτουργία της Αγίας Λαύρας δεν κύρωσε τελεσίδικα η Ιστορία.

Όλα αυτά έχουν σημασία για τους ιστοριοδίφες.

Η Εθνική συνείδηση έβαλε σφραγίδα ανεξίτηλη. Η Επανάσταση δεν ήταν δυνατόν να πηγάσει από αλλού, παρά μόνο από την Αγία Λαύρα. Από το άσβεστο δια μέσου των αιώνων πυρ, από την ακοίμητη φλόγα της Ελληνικής ψυχής.

Άλλες διαφωνίες μεταξύ των ιστορικών:

  • Μερικοί ισχυρίζονται ότι οι επαναστάστες δεν έβλεπαν προς την Ελλάδα του Βυζαντίου αλλά προς την Ελλάδα των Αθηνών, προς το Μαραθώνα, τις Θερμοπύλες.
  • Άλλοι έβλεπαν το αντίθετο . ότι οι αγώνες του Βυζαντίου ενέπνευσαν τους κλέφτες του ’21.
  • Άλλοι αγωνίζονταν να συμβιβάσουν και τα δύο ιδεώδη.

Δόση αλήθειας υπάρχει σ’ όλους τους ισχυρισμούς, αλλά όχι και η αλήθεια όλη.

Τους Έλληνες του ’21 συνδέει προς τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο η καθαρή συνείδηση του παρελθόντος. Αυτό προκύπτει διαβάζοντας τα γράμματα των Καπεταναίων, οι οποίοι διανθίζουν τις επιστολές με αρχαία ένδοξα ονόματα και τοποθεσίες στις οποίες η αρχαία ιστορία μας έγραψε σελίδες δόξας.

Και εδώ πάλι προβάλει η αντίρρηση. Τις επιστολές αυτές δεν έγραφαν οι αγράμματοι καπεταναίοι, αλλά οι κάπως μορφωμένοι γραμματικοί τους, οι οποίοι κοσμούσαν με «αττικά άνθη» την γυμνή γραφή των καπεταναίων, οι οποίοι έλκονταν κύρια από τη θρησκεία και την παράδοση, που έχουν πατρίδα το Βυζάντιο και όχι τη Σπάρτη ή την Αθήνα.

Ο Ελληνικός λαός τραγουδά την Αγία Σοφία και όχι τον Παρθενώνα.

Και όμως οι ήρωες του ’21 δεν είναι Βυζαντινοί . είναι Έλληνες με όλη τη σημασία της λέξης . Έλληνες νέοι.

Σε πείσμα όλων το Ελληνικό Έθνος στην Επίδαυρο την 1η Ιανουαρίου του 1822 «Κήρυξε ενώπιον Θεού και ανθρώπων την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν» την οποία απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

Τι θα πρέπει να σκεπτόμαστε κάθε φορά που γιορτάζουμε το ’21:

  • Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ο εχθρός μας και μας απειλεί ο επεκτατισμός της.
  • Είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι κάποιοι τρίτοι θα αγωνισθούν για μας. Δεν υπάρχουν γνήσιοι Φιλέλληνες. Υπάρχουν συμφέροντα ωμά και κυνικά.
  • Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας. Αυτήν την ενότητα στα λόγια την επικαλούνται όλοι. Πράττουν όμως το παν με τις πράξεις τους να την τραυματίζουν.
  • Οι μεγαλόσχημοι σχεδιάζουν ανακατατάξεις. Ο πόλεμος είναι στη γειτονιά μας: ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ.

 

 

 

 

 

 

 

randomness