Δεν θα κάνουμε όλοι διακοπές!
Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλείου
Η ατμομηχανή της οικονομίας μας είναι ο Τουρισμός. Πάνω που χαρήκαμε για τις οικονομικές μας επιδόσεις, ήρθε το καλοκαίρι που πλέον όχι μόνο η Ελληνική οικογένεια αλλά και η μέση Ευρωπαϊκή των πλούσιων χωρών του Βορρά, δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος των διακοπών για τη διαμονή μιας βδομάδας στους δημοφιλείς προορισμούς. Πάραυτα τα έσοδα θα πάνε καλά, απλά δεν θα κάνουμε όλοι διακοπές.
Με ένα εβδομαδιαίο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια κοντά στα 3.000€, οι διακοπές στις Κυκλάδες αποτελούν πολυτέλεια και άπιαστο όνειρο στο μέσο 'Έλληνα.
Είμαστε περήφανοι πλέον για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας στα νησιά μας, για τις σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις, αλλά όπως και τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, δεν μπορούμε πια να πληρώσουμε τα έξοδα χρήσης.
Το παραδοσιακό νησιωτικό "έλα να πάμε στο νησί η μάνα σου εγώ και σύ", αποτελεί πλέον λαογραφική αναφορά.
Και να σκεφτεί κανείς ότι η φύση μας παρέχει δωρεάν τις όμορφες παραλίες και τα μαγικά ανάγλυφα των νησιών μας. Εμείς στη συνέχεια με την αξιοποίηση και την ανάπτυξη τα μετατρέπουμε σε μηχανές του κέρδους και της υπερεκμετάλλευσης, καταστρέφοντας σε ελάχιστο χρόνο ότι η φύση χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια να το δημιουργήσει.
Τα νέα είναι όμως καλά. Ήδη η ΝΑΣΑ ξεκίνησε στις ΗΠΑ την πιλοτική εφαρμογή για την ζωή στον Άρη και υπολογίζουν σε 10 χρόνια να είναι σε θέση μα μεταφέρουν τη πρώτη ομάδα για εγκατάσταση στον αφιλόξενο πλανήτη.
Παναγιώτης Βασιλείου