Δημοσίευση, η ψυχή της δημοκρατίας !
Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής
Δεν περιμέναμε ποτέ ότι ένα δημοσίευμα του Λαμιακού Τύπου θα δημιουργούσε τόση αναστάτωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Και όμως έγινε κι αυτό, που σημαίνει ότι τα μέσα ενημέρωσης παίζουν ένα σημαντικό ρόλο αναδεικνύοντας θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.
Η ενημέρωση, λοιπόν, του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητήθηκε απο 17 Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης με αφορμή δημοσίευμα του “Λαμιακού Τύπου” για την εμπλοκή της εταιρείας DIMAND στο ζήτημα της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας.
Το δημοσίευμα έγινε στις 06/02/2022, με τίτλο «…Στην Dimand το σχέδιο του Δήμου Λαμιέων για την ΠΕΛ…». Το ρεπορτάζ έγραφε: Στη φάση αυτή θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η παρουσία της Dimand στα …χωράφια του Δήμου, δεν ακυρώνει το μάστερ πλαν του Δήμου Λαμιέων αλλά το καθιστά περισσότερο υλοποιήσιμο καθώς η μελέτη βιωσιμότητας επί των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής και των φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση, που θα καταθέσει η εταιρεία και η οποία θα ερθει για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο για τη χρηματοδότηση του σχεδίου αξιοποίησης της ΠΕΛ και γενικότερα της ανάπτυξης της νότιας Λαμίας … Εν αναμονή της πρόσκλησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022 αναμένεται πρόσκληση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αστική ανάπλαση με κέντρο την Πανελλήνια έκθεση Λαμίας, όπως είχε προαναγγείλει και ο Δήμαρχος Λαμιέων το Δεκέμβριο στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν έναν από τους λόγους που επίσπευσε τη διαδικασία συγκρότησης του νέου φορέα. Έτσι ο Δήμος Λαμιέων με το νέο φορέα που συστήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα είναι έτοιμος, να υποβάλει το master plan σαν πρόταση για ένταξη στην συγκεκριμένη πρόσκληση, προκειμένου να τύχει της χρηματοδότησης….».
Με βάση αυτό το δημοσίευμα διατυπώθηκε το αίτημα από τους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης. Με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό στο facebook, ο Δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πάπουτσας, στις 7 Φεβρουαρίου 2022, αναφερόμενος στο παραπάνω δημοσίευμα του “Λαμιακού Τύπου” της 06/02/2022 ανέφερε ακριβώς τα εξής «…το δημοσίευμα “προετοιμάζει επικοινωνιακά το έδαφος, για την τεραστίων διαστάσεων πολιτική κυβίστηση του κ. Δημάρχου, σε σχέση με το αφήγημά του για την ΠΕΛ και προσπαθεί να εμφανίσει τον κ. Δήμαρχο, ότι δήθεν κάνει την χάρη στον κ. Σταϊκούρα και αποδέχεται την «όμορφη» ιδέα του… Επίσης το ως άνω δημοσίευμα δημιουργεί μέγιστο πολιτικό ζήτημα, γιατί ο κ. Δήμαρχος εμφανίζεται να λειτουργεί παρακάμπτοντας την ήδη εκπεφρασμένη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και ακυρώνει εν τοις πράγμασι, ήδη ψηφισμένη απόφασή του, δηλαδή την οικονομοτεχνική μελέτη που συνέταξε με πρωτοβουλία της η Δημοτική Αρχή για τον «Φορέα Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.» και η οποία εγκρίθηκε με την 166/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την 17η συνεδρίασή του (7-12-2021)...».
Στο δημοσίευμα αυτό απάντησε ο δημοσιογράφος Χρήστος Αλεξανδρής στις 08/02/2022 γράφοντας τα εξής : «….Το δημοσίευμα του «Λαμιακού Τύπου» έκανε απολύτως σαφές (απορούμε πως διέφυγε της προσοχής του Δημοτικού Συμβούλου), ότι η παρουσία της Dimand στα… χωράφια του Δήμου, δεν ακυρώνει το μάστερ πλαν της Δημοτικής αρχής, αντίθετα η μελέτη βιωσιμότητας της εταιρείας θα γίνει επί των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής και των φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση…».
Επανέρχεται ο κ. Πάπουτσας, πάλι με ανάρτηση στο προσωπικό λογαριασμό στο facebook και αναφέρει «….Επειδή ο κύριος δήμαρχος δεν έχει την πολιτική ευθιξία να πει την αλήθεια στο Λαμιώτικο λαού. Για το λόγο αυτό επισυνάπτω την με αριθ.πρωτ. 429/07-12-2021 απόφαση απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία DIMAND από την οποία αποδεικνύεται ότι o κύριος δήμαρχος εν γνώσει του απέκρυψε από το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε 7 Δεκεμβρίου 2021 την με ίδια ημερομηνία απόφαση για ανάθεση εκτέλεσης της μελέτης για την πανελλήνια έκθεση Λαμίας στην εταιρεία DIMAND»…»
Δείτε όμως τι αναφέρει η με αριθ.πρωτ.429/07-12-2021 απόφαση του Δ.Σ. του ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΤΑ «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ» : «…Την αποδοχή της με αριθ.Πρωτ.1418/06-12-2021 υποβληθείσα προσφορά της DIΜΑΝT Α.Ε με τα συν/να δικαιολογητικά αυτής, ύψους 35.960,00 € με Φ.Π.Α., για την εκτέλεση της υπηρεσίας «Παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού στην εκπόνηση προμελέτης βιωσιμότητας για την πολεοδομική οργάνωση του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ), σε συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδίου, που εκπονήθηκε από τον Δήμο Λαμιέων»...».
Όπως αποδείχτηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η εφημερίδα είχε σωστή πληροφόρηση, σε αντίθεση με τον ανεξάρτητο Δημοτικό σύμβουλο που προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δημοκρατίας.