Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εμείς και οι Ρομά! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Το τραγικό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη με τον σοβαρό τραυματισμό ενός 16χρονου ρομά από όπλο αστυνομικού, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τα εκτροπα και τις καταστροφές στις οποίες επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες ομάδες ρομά σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Με αφορμή αυτό το θλιβερό περιστατικό με την αψυχολόγητη ενέργεια του αστυνομικού που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό στο κεφάλι του 16χρονου, επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο η γνωστή συζήτηση για το τι Αστυνομία θέλουμε. Η ταπεινή μου αποψη  είναι ότι σε μία ευνομούμενη χώρα και μία δημοκρατική κοινωνία όπως η Ελλάδα τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται.

Παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες με το να το συζητάμε συνεχώς. Και ο λόγος είναι απλός. Αυτό το ζήτημα είναι λυμένο απο το  Σύνταγμα και τους νόμους. Θέλουμε  και έχουμε μία Αστυνομία που υπηρετεί τους πολίτες, που προστατεύει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, προστατεύει την ιδιοκτησία και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών.

Επομένως θεωρώ παντελώς άδικη την κριτική που δέχεται αυτές τις μέρες η ελληνική αστυνομία με αφορμή το άτυχο και θλιβερό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη. Κατηγορείται η ελληνική αστυνομία για εκδήλωση φαινομένων ρατσιστικής βίας απέναντι στην κοινωνική ομάδα των Ρομά.

Ομως πολλοί από αυτούς που ασκούν εύκολη κριτική ξεχνούν ότι οι Έλληνες αστυνομικοί είναι αυτοί που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους Ρομά, συνομιλούν μαζί τους, γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες τους και θα τολμήσω να πω ότι είναι και οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι για να ενημερώσουν  την Ελληνική Πολιτεία και τις κοινωνικές της υπηρεσίες για το ποιές συνθήκες επικρατούν στους καταυλισμούς στα πλαίσια μια πολιτικής  που πρέπει να υλοποιηθεί για την κοινωνική ένταξη και την ομαλή συμβίωση με την κοινότητα των Ρομά.

Διότι άλλο πράγμα είναι η παραβατική συμπεριφορά που εκδηλώνει μία ομάδα Ρομά και  η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και εντελώς διαφορετικό πράγμα είναι η κοινωνική ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.

Αν έχουμε αποφασίσει ως κοινωνία ότι οι Ρομά πρέπει να ζουν στο περιθώριο χωρίς  ευκαιρίες και δικαιώματα με το επιχείρημα οτι ''δεν θα γίνουν ποτέ σαν εμάς '', τότε θα πρέπει να δεχτούμε και την έκνομη δραστηριότητα ορισμένων από αυτών. Η πολιτεία για δεκαετίες ολόκληρες διαθέτει χρήματα και δημιουργεί κοινωνικές υπηρεσίες  για την ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη των Ρομά και για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Κρίνοντας  όμως από τις αθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιούν χιλιάδες Ρομά στην Ελλάδα εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα χρήματα αυτά δεν έπιασαν τόπο. Δεν εκπλήρωσαν το σκοπό για τον οποίο διατέθηκαν. Η αποτυχημένη ένταξη των Ρομά στις κοινωνίες είναι γροθιά στο στομάχι του κοινωνικού κράτους, αλλά για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινότητα των ρομά ευθύνονται και οι ιδιοι στο βαθμό που πεισματικά αρνούνται να ενταχθούν.

Η  ιστορία με τους Ρομά δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας. Είναι πρόβλημα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ολες οι εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήγουν στα ίδια τραγικά συμπεράσματα.

Το 80% των Ρομά ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το ένα τρίτο από αυτούς δεν έχει τρεχούμενο νερό και 1 στους 10 δεν έχουν ηλεκτρικό. Τα ποσοστά απασχόλησης για τους άντρες και τις γυναίκες είναι 34 και 16% αντίστοιχα και τα 2/3 των Ρομά ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών ούτε εργάζονται ούτε πηγαίνουν σχολείο. Τα παιδιά των ρομά τείνουν να παρατούν νωρίς το σχολείο και ακόμα και όταν δεν το κάνουν μένουν στην ίδια τάξη πιο συχνά από ότι οι άλλοι συμμαθητές τους.

Με τέτοια επίπεδα φτώχειας, ανεργίας και ελλιπούς μόρφωσης, είναι αδύνατον να μην αναπτυχθεί  παραβατική συμπεριφορά σε ενα τμήμα απο αυτούς. Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες η εντύπωση που έχει η κοινωνία για τους Ρομά είναι χειρότερη από την εντύπωση που έχει για τους μουσουλμάνους αλλά και πολύ χειρότερη από την εντύπωση που έχει για άλλες μειονότητες.

Το αποτέλεσμα της αποτυχημένης ένταξης των ρομά είναι  η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου να πιστεύει ότι η ένταξη των ρομά είναι αδύνατη και ότι όλες οι πολιτικές είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Όμως οι ρομά εξακολουθούν να ζουν ανάμεσά μας και αν δεν κάνουμε τίποτα για αυτό, τα πράγματα στο μέλλον θα χειροτερέψουν.

Δεν προτείνουμε φυσικά να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Πάπα Φραγκίσκου που έπαιρνε πρόσφυγες από τη Συρία να ζήσουν στο σπίτι του, την ώρα μάλιστα της έκρηξης των αντιμεταναστευτικών συναισθημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα θα πρέπει κάτι να κάνουμε για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Σίγουρα πολύ περισσότερα από αυτά που κάναμε μέχρι σήμερα. Εκτός κι αν δεχτούμε οτι το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα αποφάσισε να εγκαταλείψει στη μοίρα τους 230.000 ρομά που ζούν στη χώρα μας.


Χρήστος Αλεξανδρής

 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness