Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΜΕΛΩΔΙΑ»

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος, Δάσκαλος

 

« Το Ωραίο έργο Τέχνης βασίζεται στην Αλήθεια»
Βάσος Η. Βογιατζόγλου

Την Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, η Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας προσκάλεσε την Θεατρική Ομάδα «Μελωδία», για μια παράσταση. Μια παράσταση μνήμης, ιστορικής αναδρομικής πορείας στις ρίζες του ποντιακού λαού. Μια παράσταση μνημόσυνο και βάλσαμο στις 150.000 αδικοχαμένες ψυχές, τους ανελέητα σφαγιασθέντες Πόντιους από τους Νεότουρκους. Την πιο απάνθρωπη και τραγική Γενοκτονία της ανθρωπότητας. Η παράσταση ήταν βασισμένη σε ένα λυρικό κείμενο και σε μια καθάρια καλοδουλεμένη ελληνική γλώσσα.

Η συγγραφέας και σκηνοθέτης Αγγελική Παμπουκίδου, φιλόλογος ,με την συνεργασία της Θεώνης Κοσμά, κατόρθωσαν με απόλυτα λιτό τρόπο και αφαιρετική σκηνική παρουσίαση να «ταξιδέψουν» το ασφυκτικά γεμάτο από θεατές Δημοτικό Θέατρο σε εκείνο το σισύφειο μαρτύριο.

«Μοσχομύρισε» η αίθουσα απ’ τις πασχαλιές του Πόντου. Ήθη και έθιμα επί σκηνής. Έντονοι οι πόνοι, οι στεναγμοί και τα βάσανα αυτού του πολύπαθου λαού. Γέμισε η αίθουσα από μελωδίες και τραγούδια των γιορτασμών, μα και του πένθους και των πόνων. Βυζαντινοί ήχοι μιας πολυπρόσωπης δημοτικής ορχήστρας. Λίγο, γλύτωσαν από το μένος και το θανάσιμο μίσος του εχθρού. Πεθαίνει κανείς από τον αληθινό θάνατο μονάχα άμα νεκρωθεί η ελπίδα, η αισιοδοξία και άμα ο φόβος δαγκώσει την ψυχή.

Πως μπορούσε άλλωστε να χαθεί ολάκερο το γένος ενός τέτοιου λαού. Λαού μαχητικού και ακατάβλητου! Λαός ευφυής, εύγονος, ευπρεπής, ευπατρίδης. Κράτησε. Άντεξε. Κι όταν φτάσανε εδώ, στα δικά μας μέρη, μετάγγισαν τις αρετές τους, τον βαθύριζο πολιτισμό τους, στις δικές μας ψυχές, τις σκλαβωμένες για 400 τόσα χρόνια του σκοταδισμού και της αμάθειας.

Ήταν μια καλοδουλεμένη παράσταση. Μια παράσταση μέσα από την οποία βιώσαμε τα πάθη και τον ξεριζωμό του ελληνικού ποντιακού λαού. Κανείς από τους συντελεστές δεν υστέρησε.

Άψογοι και γνώστες του ρόλου τους. Μια παράσταση που θα πρέπει να την παρακολουθήσουν όλοι ανεξάρτητα από ηλικία.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλους τους συντελεστές και διοργανωτές.

 

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

 01/12/2023ο Κίσιγκερ απέθανεΞεβρόμισεν ο τόποςΕιρήνης Νόμπελ κέρδισεΠου σκότωνε ανθρώπους.02/12Με επιστολική την ψήφοΔεν  χορταίνει η κοιλιάΛύστε της τιμής το...