Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

H δυναμική αυτού του πολέμου

Γράφει ο Νίκος Σόκολος

 

Ενώ η ραγδαία πολεμική κλιμάκωση, στην Μέση Ανατολή,  αποτυπώνεται σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα, απειλών, επιθέσεων, και αντεπιθέσεων,  η κίνηση της Ελλάδας να στείλει δύο φρεγάτες, και ζεύγος f-16 στην Κύπρο, αλλά και συστοιχία Patriot, στην Κάρπαθο, κάνει την Τουρκία να παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό και καχυποψία, την ενίσχυση της Ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας, στην Κύπρο, ερμηνεύοντας ως κλιμάκωση, παρά τις προσπάθειες, για αποκλιμάκωση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. 
Η Τουρκία θεωρεί την παρουσία Ελληνικών φρεγατών, και μαχητικών στην Κύπρο, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, για την στρατικοποίηση του νησιού, και την αλλαγή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Εκτός από τις Ελληνικές κινήσεις, ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία και το Ιράν, μοιράζονται πολλά στρατηγικά κοινά στην περιοχή, τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές, σε ορισμένα περιφερειακά υποσυστήματα, συμπεριλαμβανόμενου του Λιβάνου και του Περσικού κόλπου. 
Για αυτό, και ο Ερντογάν θεωρεί ότι οι επιθέσεις του Ιράν, κατά των αδελφικών χωρών, του Κόλπου, ως απαράδεκτες, την ίδια στιγμή που υπάρχουν άλλοι λόγοι που τις προκάλεσαν. 
Η αβεβαιότητα που γεννά το τοπίο, που διαμορφώνεται, έπειτα από την εκτεταμένη επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, κατά του Ιράν, και η αναπόφευκτη μεταβολή των συσχετισμών, στην ευρύτερη περιοχή, είναι πιθανόν να δημιουργήσουν νέες συμμαχίες κρατών, που στέλνουν πολεμικές ενισχύσεις στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ των μουσουλμανικών κρατών, που έχουν κοινούς δεσμούς, στόχους, και οράματα, για γεωπολιτική αναβάθμιση, πνευματική και κοινωνική ενότητα, και δίκαιη παγκόσμια διακυβέρνηση, αποφεύγοντας την κυριαρχία της Δύσης. 
Η δυναμική όμως αυτού του πολέμου, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, τόσο για τις κινήσεις της Τουρκίας, όσο και του Ιράν, το οποίο μπορεί να εξασφαλίζει την μεταφορά ισλαμικών τρομοκρατών, στην καρδιά του Δυτικού κόσμου, αλλά καί με ένα νέο κύμα επιθέσεων, που αυτή την φορά, μπορεί να έχει απήχηση σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης. 
Άλλωστε η στρατηγική του Ιράν, είναι να σπείρει το χάος, και να βάλει φωτιά στην περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται στο κοντινό μέλλον να κλείσουν επίσημα τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα. 
Κατά τα άλλα μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, ο πόλεμος στο Ιράν, έχει προκαλέσει μέχρι τώρα χάος στις μετακινήσεις και στις ναυτιλιακές μεταφορές, ανταποδοτικές επιθέσεις, περισσότερους τραυματίες και νεκρούς. 


 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness