Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
➥ Αν ρωτήσεις κάποιον πως ονομάζεται το αντικείμενο της φωτογραφίας, είμαι απόλυτα σίγουρος πως η απάντηση θα είναι αρνητική.
Αυτό το ξεχασμένο σιδερένιο αντικείμενο, ονομάζεται ΠΟΔΟΜΑΚΤΡΟΝ.
Λέξη σύνθετη από το «πους»-πόδι και το «μάκτρον», αντικείμενο με το οποίο καθαρίζεις κάτι. Ήταν για το καθάρισμα των παπουτσιών.
Το έβλεπες κάποια χρόνια πριν έξω από την είσοδο των σπιτιών της αστικής κοινωνίας, τα παλιά αρχοντικά, που τα εξαφάνισε εκείνη η αντιπαροχή τη δεκαετία του ‘60.
Ήταν τότε που οι δρόμοι δεν ήταν ασφαλτοστρωμένο, ήταν δρόμοι γεμάτοι σκόνη και λάσπη, αργότερα χαλικοστρωμένοι. Τότε που ο Νικολάου περνούσε κάθε απόγευμα και τους κατάβρεχε με τη μάνικα για να κατακαθήσει η σκόνη.
Στην πόλη μας έχουν σωθεί κάποια. Δύο από αυτά είναι στην είσοδο του κτιρίου της άλλοτε Εθνικής Τράπεζας, ύστερα μετατράπηκε σε Δημόσιο Ταμείο, σε Νομαρχιακό Κατάστημα, και τελευταία σε Κατάστημα της Περιφέρειας.
Ας σωθούν για ανάμνηση και την ιστορία.
Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος