Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η γυναίκα μητέρα

Γράφει ο Κων/νος Ηλ. Μήτσιος

 

Η πιο μεγάλη από όλες τις προσφορές της γυναίκας, εκείνη που της χαρίζει την απαράμιλλη δύναμη να υψώνεται και να είναι το ιερότερο σύμβολο της γης, είναι η ιδιότητά της ως μητέρα. Ιδιότητα με μοναδική ιδιαιτερότητα και επίδραση, γιατί πηγάζει από το δημιουργικό ένστικτο της ζωής που φέρνει μέσα της. Τα μητρικά σπλάχνα, ασίγαστα και πλατιά σαν τη θάλασσα, κλείνουν μαζί με τη ζωή όλη τη χαρά και τον πόνο της. Η σωστή και φωτισμένη μητέρα είναι ο καλύτερος παιδαγωγός. Είναι αυτή που κάνει τα παιδιά της αληθινά έργα τέχνης.

Μια μέρα, στο μουσείο του Λούβρου, μια κυρία θαυμάζοντας τα μεγάλα έργα τέχνης μονολογεί:

«Πόσο θα επιθυμούσα να είμαι καλλιτέχνης. Θα πρέπει να είναι θαυμάσιο να μπορείς να δημιουργείς τέτοια ομορφιά. Σπατάλησα τη ζωή μου μαγειρεύοντας, ψωνίζοντας και νταντεύοντας παιδιά.

Δεν είμαι τίποτα άλλο από μια νοικοκυρούλα και αυτό με κάνει να αισθάνομαι τόσο ασήμαντη». Και ένας επισκέπτης απαντά: «Δεν καταλαβαίνεις ότι μπορείς να δημιουργήσεις ομορφιά με το να αναθρέψεις καλά και σωστά τα παιδιά; Εργαστείτε σαν τον καλλιτέχνη κάνοντας έργα τέχνης τα παιδιά σας».

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να επικοινωνεί, να δημιουργεί σχέσεις με τους άλλους. Η πρωταρχική σχέση και επικοινωνία, που είναι και η σημαντικότερη, είναι αυτή της μητέρας και παιδιού. Η μητέρα παίρνει στην αγκαλιά της το μικρό μόλις αυτό γεννηθεί και δεν είναι ενέργεια χωρίς σημασία. Οι επαΐοντες λένε ότι επιδρά ευεργετικά στον ψυχικό κόσμο της νέας ζωής. Ένα χαρούμενο τραγούδι, ένα γλυκό νανούρισμα συντελούν στην ομαλή εξέλιξη και διαμόρφωση του αναπτυσσόμενου ανθρώπου.

Το ιδανικό της ευτυχίας πραγματώνεται μέσα στο σπίτι. Με μια σημαντική προϋπόθεση: αν μέσα σε αυτό υπάρχει η καλή και άγια μητέρα που έχει το προνόμιο και το καθήκον να δημιουργήσει όλες τις άλλες προϋποθέσεις για μια ομαλή και ωραία ζωή, για μια ζεστή οικογενειακή φωλιά, γεμάτη προστασία και αγάπη, μέσα στην οποία θα διαπλάσσονται ηθικές ψυχές, θα γαληνεύουν οι φόβοι, θα γεννιούνται και θα ζωντανεύουν οι ελπίδες, θα απαλύνονται οι πόνοι.


 

    

Απόψεις

Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή Στην Κορνουάλη οι πλουσιότεροι και ισχυρότεροι επανασχεδίασαν το μέλλον του κόσμου. Για να συμβεί αυτό μεσολάβησαν συνταρακτικά γεγονότα...
randomness