Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κύρου «Ανάβασις»: Από την Μόρια στο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Αριστομένης Συγγελάκης, Πανεπιστημιακός.

 

 

Η δύναμη της θέλησης! Η λάμψη του πνεύματος! Η αισιοδοξία για τη ζωή! Η αγάπη για την Ελλάδα!
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πλέον τον Ιρανό μαθητή, με το χαμογελαστό κι ευγενικό πρόσωπο που θριάμβευσε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και άνοιξε τα πανιά του για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ ή για το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι ο Κούρος Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί ή Κύρος (το όνομα του βασιλιά των Περσών, όπως ο ίδιος ο μαθητής δήλωσε στο Αίολος TV).
Τον άκουσα στον ΣΚΑΙ, ζωντανά, και στον ΑΝΤ1. Δεν ξέρω πού να πρωτοσταθώ: στην ευγένεια της ψυχής του; Στην αισιοδοξία του για το μέλλον;; Στην άριστη γνώση της ελληνικής, σε χρόνο ρεκόρ, μάλιστα; Ίσως πιο πολύ με εντυπωσίασε η αγάπη του για την Ελλάδα και η ευγνωμοσύνη του για τους συμπατριώτες μας που τον βοήθησαν μέχρι σήμερα.
«Όταν φτάσαμε εδώ, μέναμε στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας. Εκεί, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Ωστόσο από την παραμονή μου στην Ελλάδα δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη ζωή μου εδώ.
Ο κόσμος στην πλειοψηφία του, υποστηρίζει και βοηθά όλους τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν το σπίτι και την πατρίδα τους για να ζήσουν εδώ», δήλωσε στο GRTimes.


Στέκομαι ιδίως στη δήλωσή του ότι όταν αποφοιτήσει θέλει να κάνει μεταπτυχιακό και ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!.. Ας τ' ακούνε αυτά οι Έλληνες συνομήλικοί του, που πριν ξεκινήσουν τις σπουδές τους βγάζουν πρόγραμμα αναχώρησης για το εξωτερικό...
Αναμφισβήτητα, ένας αυθεντικός διαφημιστής της χώρας μας, ένα θετικό πρότυπο για τη νέα γενιά κι ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στη μοιρολατρία και την λιποταξία, που, μαζί με τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα οφειλόμενα στις πολιτικές του ελληνικού κράτους, διογκώνουν το ρεύμα φυγής των νέων και προικισμένων ανθρώπων από τη χώρα μας.
Μακάρι να πάνε όλα καλά στη ζωή του! Μακάρι να παραμείνει στην Ελλάδα και να προσφέρει στη νέα του πατρίδα. Μακάρι όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών να έχουν την ίδια μοίρα και την ίδια αγάπη για την Ελλάδα.
Ας ελπίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, για θετικούς σκοπούς, τον Ιρανό μαθητή. Ίσως για να ανακόψει τη "μόδα" της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό. Εφ' όσον βέβαια αποφασίσει το πολιτικό σύστημα της χώρας μας να πάψει να υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς!
Η ανοιχτή αγκαλιά του Κύρου χωράει όλη την Ελλάδα, όλον τον κόσμο!

    

 

randomness