Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

“Λεφτά υπάρχουν” (του Χρήστου Αλεξανδρή)

Οι συζητήσεις για το νέο ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Στερεάς έχουν ανοίξει για τα καλά τους τελευταίους μήνες. Χθες στη Λαμία, στην αίθουσα της οδού Αινιάνων, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διαβούλευση επί του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Η συζήτηση έγινε πάνω σε μια παραδοχή που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ότι η Περιφέρεια Στερεάς, για πρώτη φορά στην ιστορία της, καλείται να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Σχεδόν διπλάσιοι πόροι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Όπως είπε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης λεφτά υπάρχουν. Μπορεί γι’ αυτή τη φράση να παρεξηγήθηκε ο πολιτικός (Γιώργος Παπανδρέου) που την εκστόμισε και δικαιολογημένα αφού τότε που ελέχθη λεφτά δεν υπήρχαν και το καράβι βούλιαζε, αλλά σήμερα είναι μια απτή πραγματικότητα.

Λεφτά για έργα και επενδύσεις υπάρχουν. Έχει φροντίσει γι’ αυτό το συμπεφωνημένο από τους Ευρωπαίους ηγέτες Ταμείο Ανάκαμψης για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών. Έχει φροντίσει και το νέο ΕΣΠΑ που ειδικά στην δική μας Περιφέρεια θα είναι αυξημένο, κοντά στα 440 εκατομμύρια ευρώ, προϊόν της διαπραγμάτευσης για να αλλάξει η στατιστική στρέβλωση και να αντιμετωπιστεί μια τεράστια αδικία που προκαλούσε το ΑΕΠ των Οινοφύτων, εμφανίζοντας τη Στερεά σαν μία από τις πλουσιότερες περιφέρειες στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αυξημένο σε πόρους νέο ΕΣΠΑ. Φυσικά εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, αλλά δεν μπορείς ποτέ να κάνεις πολιτική στη βάση του επιθυμητού, αλλά πάντα στη βάση του εφικτού. Όσες φορές προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε το πραγματικό στο ύψος των επιθυμιών μας, αργά ή γρήγορα υποχρεωθήκαμε να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα.  

Το επόμενο διάστημα θα ακούσουμε πολλά ωραία λόγια και φράσεις που θα μας εντυπωσιάζουν. Θα ακούσουμε για κοινοτομία, ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, “Δίκαιη Μετάβαση” και “Τεχνική Βοήθεια”, έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις και άλλα τέτοια. Όλα αυτά είναι ένας κώδικας επικοινωνίας μεταξύ μιας ομάδας τεχνοκρατών, μυημένων στα ευρωπαϊκά προγράμματα και στις διαδικασίες ωρίμανσης των έργων. Όλα αυτά όμως αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες. 

Το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, είναι αν μέσα από όλα αυτά που προγραμματίζονται, θα δουν τις ζωές τους να βελτιώνονται, να γίνονται καλύτερες.

Αν θα μπορεί στο τέλος της ημέρας (του προγράμματος εννοούμε), να εξυπηρετείται καλύτερα και πιο γρήγορα από τη διοίκηση.

Αν θα μπορούν να βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά οι νέοι που αποφασίζουν να μείνουν και να εργαστούν στην Περιφέρεια. Αν θα μπορούν οι επιχειρηματίες να λειτουργήσουν σε ένα πιο φιλικό και λιγότερο γραφειοκρατικό περιβάλλον. Διότι καλά και άγια είναι όλα αυτά περί ενεργειακής και πράσινης μετάβασης, αλλά στη καθημερινότητά τους οι πολίτες διαπιστώνουν σήμερα ότι το πρόβλημα με τα σκουπίδια παραμένει άλυτο, ένα μεγάλο έργο της προκοπής που δημιουργεί θέσεις εργασίας ακόμη το αναμένουμε και έχουμε το μεγαλύτερο κόστος ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. 

Θα συμφωνήσουμε με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους ότι έχουμε μπροστά μας μια θαυμάσια ευκαιρία για τη πραγματική ανάπτυξη των περιοχών μας. Πολλά πράγματα όμως θα εξαρτηθούν και από τη σωστή αξιοποίηση των πόρων και όχι μόνο απο την απορρόφησή τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και υψηλά ποιοτικά στάνταρ για την υλοποίηση επενδύσεων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που θα αντέχουν στο χρόνο και δεν θα απαξιώνονται μέσα σε λίγα χρόνια, όπως πολλές φορές έχει συμβεί στο παρελθόν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα χρήματα που θα δοθούν στους Δημάρχους να τα διαχειριστούν δεν θα καταλήξουν τελικά σε μια αποθήκη μελετών χωρίς αντίκρυσμα, ούτε φυσικά θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση ενός κτιριοκομείου. Αρκετό τσιμέντο έπεσε με τα προηγούμενα προγράμματα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα χαθεί μια ακόμη ευκαιρία και ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο. Για παράδειγμα ένα σημαντικό έργο για την περιοχή μας με αναπτυξιακό χαρακτήρα θα ήταν η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Λαμία - Καρπενήσι. 

Μια 20ετια το συζητάμε. Ήρθε η ώρα να το υλοποιήσουμε.


Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

randomness