Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μια Ου-τοπία

• Οι διαδικτυακές μας συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων, πλέον, γίνονται χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Μπορούμε να έχουμε διαδικτυακές κοινότητες, "μη χωρικές". Να βρισκόμαστε στην ίδια συζήτηση, στον ίδιο χρόνο, αλλά από διαφορετικά σημεία.

Ο τόπος, η χωρικότητα, εξαφανίζονται με την συμβατική τους έννοια, αλλά υπάρχουν ως άϋλες ψευδο-οντότητες.

Ου-τόπος.

Χωρίς Τόπο.

Οι Ουτοπίες, όμως, είναι επικίνδυνες. Χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους μας, αφού είναι πλάσματα της φαντασίας, ενίοτε βαθιά αντιφατικές και προβληματικές.

Σαν την Ουτοπία που περιγράφει ο J. Lennon στο Imagine. Δεν αντέχει σε έλλογη κριτική, αφού ζητά α-τόπως να καταργήσουμε την ατομική ιδιοκτησία. Δεν μας λέει, όμως, πώς θα επιβληθεί αυτό σε όσους δεν δεχτούν τη συμμετοχή στην Ου-τοπία του. Πώς θα συμπεριφερθούν οι ου-τοπιστές σε όσους αρνηθούν να διαθέσουν τον Τόπο τους. Πώς θα ζήσουν όσοι δεν έχουν την πολυτέλεια να "living for today".

Συνεπώς, η διαδικτυακή μας οργάνωση σε άϋλες κοινότητες χωρίς τοπικούς περιορισμούς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού μπορεί να μας αποκόψει από την Πραγματικότητα και να μας δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα.

Δείτε τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση όπου μας περιγράφουν ειδυλλιακά τοπία, ενώ είναι η κόλαση επί της Γης. Σαν τις διακοπές στην Τουρκία.

Καλό θα ήταν εκτός από τις διαδικτυακές μας παρέες να επιδιώκουμε και πραγματικές συναντήσεις σε πραγματικό τόπο, ώστε να μπορούμε να αξιολογούμε καλύτερα τα όσα ου-τοπικά ισχυρίζεται ο καθένας.

Ο Τόπος είναι εξίσου χρήσιμος με τον Χρόνο μας. Ας μην συγχέουμε τον διαδικτυακό "τόπο" με τον Πραγματικό.

Όσες Ου-τοπίες συνάντησα, ήταν τρομακτικές. Διότι βρίσκονται εκτός Τόπου και δεν σέβονται την ατομική μας ανάγκη να απολαύσουμε τον περιορισμένο Χρόνο μας, να τον διαθέσουμε όπως θέλουμε, θυσιάζοντάς μας στην επίτευξη του "σκοπού".

Όταν ακούω Ου-τοπία, όταν ο Χώρος "χάνεται", φοβάμαι.


Παναγιώτης Ιακωβής

 

 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness