Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το μήνυμα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ!

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής

 

Πολλά θα ειπωθούν και πολύ περισσότερα θα γραφτούν τις επόμενες ημέρες για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. Πέρα απο το αποτέλεσμα της κάλπης και την μάχη του β' γύρου αυτό που πρέπει να κρατήσουμε προς το παρών είναι ότι οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ ηταν ενα γεγονός που συγκέντρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου και επισκίασε σε μεγάλο βαθμό την επικαιρότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι επαιζε πρώτο θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και στις Κυριακάτικες εκπομπές.Οι τηλεοράσεις μετέδιδαν εικόνες απο τα εκλογικά κέντρα που εδειχναν την μεγάλη κινητοποίηση των μελών και φίλων του κόμματος.
Η συμμετοχή ηταν μεγάλη διαψεύδοντας εκείνους που ελεγαν ότι ο κόσμος εχει κουραστεί και δεν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής. Η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο εκτός του ότι του δίνει ενα σημαντικό προβάδισμα στον υποψήφιο πρόεδρο για την τελική αναμέτρηση της Κυριακής, είναι και ενα μήνυμα της βάσης. ότι επιθυμούν σε αυτή τη νέα πορεία να ηγηθούν καινούρια πρόσωπα που δεν κουβαλάνε μαζί τους τη φθορά του παρελθόντος.
Η μεγάλη εκπληξη αυτών των εσωκομματικών εκλογών ηταν ο αποκλεισμός του Ανδρέα Λοβέρδου με δεδομένο ότι καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ολες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας τον εδειχναν να εχει αποκτήσει ενα σαφέστατο προβάδισμα απο τους αντιπάλους του. Τελικά ολα αυτά τα προγνωστικά διαψεύστηκαν από το αποτέλεσμα της κάλπης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο. Οι προβλέψεις που τον ηθελαν πρώτο και με διαφορά επεσαν εξω. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά (και αυτό είναι μήνυμα προς ολους, κυρίως ομως για την κυβέρνηση) ότι η μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση είναι η κάλπη.
Υπάρχει ομως και κάτι αλλο που δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο. Εχει να κάνει με τα σενάρια περι μεγάλης και μικρής συμμετοχής. Οπως εξηγούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα δημοσκόποι και έγκυροι αναλυτές η μεγάλη συμμετοχή ευνοεί αυτόν που απευθύνεται σε ενα μεγαλύτερο ακροατήριο, φωτογραφίζοντας την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου, ενω η μικρή συμμετοχή ευνοεί τους κομματικούς μηχανισμούς. Είχαν δίκιο και απόδειξη το αποτέλεσμα, μόνο που αυτό δεν ευνόησε τελικά την υποψηφιότητα Λοβέρδου αλλά την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη.
Διαψεύστηκαν όλα αυτά τα σενάρια γιατί αποδείχτηκε περίτρανα πως η οποια δύναμη των κομματικών μηχανισμών δεν μπορεί να νικήσει τη δύναμη της κοινωνίας και ότι οσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες τόσο περισσότερο εξασθενούν οι μηχανισμοί. Το είδαμε να συμβαίνει αυτό και στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας με την εκλογή του σημερινού προέδρου και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Για να κάνουν κουμάντο οι λίγοι, πρέπει να αδιαφορούν οι πολλοί.
Επίσης σαρώθηκε στις κάλπες και ενα ακόμη επιχείρημα. Ότι είναι μειονέκτημα για εναν υποψήφιο αρχηγό κόμματος που δεν είναι στο κοινοβούλιο. Το επιχείρημα αυτό δεν επηρέασε την ψήφο του κόσμου. Το μήνυμα αυτών των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι ο κόσμος διψά για νέα πρόσωπα και νέες ιδέες. Την ανανέωση την εχει ανάγκη και το ιδιο το πολιτικό μας σύστημα. Αρκετά με την γεροντοκρατία και την ανακύκλωση παλιών και φθαρμένων υλικών.

    

 

randomness